Manapság számos lehetőség van már az otthoni tornára, a 15 perces videókat még a legzsúfoltabb időbeosztásba is bele lehet kalkulálni. Mindazok számára, akik teljes testet átmozgató, lélekemelő edzésre vágynak, ez a térdkímélő pilates garantáltan jó választás lehet, edzettségi szinttől függetlenül.

hirdetés

A kellő mennyiségű mozgásra nem csupán azért van szükség, hogy a hőn áhított alak köszönjön vissza a tükörből. A rendszeresen végzett torna pozitívan befolyásolja többek között az egészségi állapotot, az emésztés működését, a külső megjelenést, valamint a lelki egyensúlyt. Ha nem a nagyobb mértékű súlyvesztés, hanem az alakformálás, a tartásjavítás, valamint a tónusosabb idomok elérése a fő cél, a legjobb választás a pilates.

15 perces térdkímélő pilates a nőies formákért és a szép tartásért

Ennek a 15 perces, térdkímélő gyakorlatsornak mindamellett, hogy látványosan formálja az alakot, elősegíti a stresszlevezetést, valamint javítja a tartást, hatalmas előnye még, hogy akár kezdők is végezhetik. Érdemes hetente több alkalommal beiktatni a napirendbe.

Ahhoz, hogy a pilates valóban alakformáló legyen, fontos odafigyelni az étkezésre is. Tápanyagokban gazdag, átgondolt, egészséges táplálkozás mellett hosszú távon valóban látványos eredmény érhető el, ráadásul a közérzet úgyszintén jelentősen javulhat.

 

A pilates a testre és a lélekre egyaránt jelentős hatással van

A pilates elsődlegesen a sportolók, táncosok körében volt elképesztően népszerű, hiszen egy esetleges sérülés esetén számukra remek opcióként szolgált ahhoz, hogy ízületeiket kímélve megtartsák kondíciójukat. Mára igencsak közkedveltté vált ez a mozgásforma, rengeteg sztár ezzel tartja formában magát. Bár hatalmas fogyást nem idéz elő a pilates, pláne nem napi 15 percben, hosszú távon látványosan formálja az alakot, szálkásít és nyújtja az izomzatot. Ugyanakkor a mély izmok erősítésével az anyagcsere-folyamatokra is jótékonyan hat.

 

A legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak, a nap nagy részében ülőmunkát végeznek, és csak ritkán szánnak időt a testük átmozgatására. Ebből adódóan pedig gyakori hátfájással küzdhetnek, hiszen a medencét, a gerincet és a vállakat is nagyobb terhelés éri, ha egész nap nyomás alatt vannak, többnyire természetellenes, görnyedt pózban.

Ha ritkul a járással, gyaloglással töltött idő, a hasüregi szervek keringése romlik, hiszen a medence ugyanabban a pózban van egész nap. Ez nem csak hasi hízáshoz vezet, nők esetében a menstruációs ciklusra és a libidóra is kihathat. A gerinc- és medencetartó izomzat megdolgoztatásával nem csak karcsúbb alakot és jobb testtartást nyer az ember, hanem a zsigeri vérkeringést és oxigénellátást is javíthatja. Ezzel kedvezőbb feltételeket teremthet a szervezet zsírégetéséhez.

A pilates fantasztikus hatással van a leginkább igénybe vett izomcsoportokra, alaposan átmozgatja a törzs területét, valamint a fenékizmokat egyaránt. Ez a mozgásforma jelentősen javítja a tartást, ami a nőies megjelenés alapeleme. Nem véletlenül mondják a nagyszülők már egészen gyermekkorban, hogy „húzd ki magad”. Aki eddig nem fordított erre az apróságra kellő figyelmet, könnyedén orvosolhatja pilates segítségével.

 

A teljes testet átmozgatja, így a hasizomra csakugyan fókuszt helyez ez a torna. Bár nem eredményez olyan tónusos, kisportolt vonalakat, mint egy HIIT vagy intenzív fitneszedzés, kifejezetten karcsúsítja a sziluettet, feszesíti a testkontúrt, ezzel pedig nőies, vonzó megjelenést kölcsönöz. Mivel alacsony intenzitású edzés, azok számára is kedvező, akik nem szeretik az ugrálós tornákat.

A stresszcsökkentést, ezzel együtt a mentális jóllétet is támogatja a pilates. A gyakorlatsor elvégzéséhez szükség van a megfelelő légzéstechnika elsajátítására, amelynek hatására a test ellazul, és megszabadul a kellemetlen szorongástól. Elképesztően fejleszti a koncentrációt, így maximálisan segíti a belülre figyelést és feloldja a bent rekedt feszültséget.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés