A mindennapi arcápolás során gyakran felmerülhetnek olyan hibák, melyeknek senki nem tulajdonít nagy jelentőséget, pedig igencsak leronthatják a felépített rutin hatékonyságát.

hirdetés

Hazánkban még mindig sok nő gondolja úgy, hogy az arcápolás két legfőbb alappillére a tisztítás és a hidratálás, ami alapvetően nem téves, de csak féligazság. Sokan beérik ezzel a két lépéssel, és nem is bővítik a rutinjukat az évek során, pedig a hámréteg egészséges működésének fenntartásához gyakran nem elegendők, aminek több oka van.

Egyrészt, mert nem minden esetben tudjuk fenntartani a teljes mértékben egészséges, „tiszta” táplálkozást, amely tartózkodik a magasan feldolgozott élelmiszerektől, emellett antioxidánsokban gazdag, megfelelő mennyiségben tartalmaz rostokat, esszenciális zsírsavakat és aminosavakat, illetve elegendő vitaminkészletet biztosít a bőr számára. Másrészt pedig, még a legoptimálisabb életmód mellett sem tudjuk kivédeni azokat a környezeti ártalmakat, amelyek naponta veszélyt jelentenek a bőrben lezajló regenerálódási folyamatokra.

Kép: Getty Images.

 

Jó alapot nyújt, ha rendszeresen mozogsz, sokat vagy friss levegőn, le tudod vezetni a stresszt, kellő mennyiségű vizet fogyasztasz, helyesen étkezel és a nagykönyv szerint alszol, viszont még így is többpilléres támogatásra van szüksége a bőrödnek, hogy védve legyen a légszennyezettség és az UV-sugárzás káros hatásaival szemben, meg tudjon küzdeni a kék fény ártalmaival a gyakori képernyőhasználat során, és hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz.

Egy ideális világban valószínűleg így működnénk, de sajnos nem mindig teljes a képlet, ami bőrhibákhoz, a kollagén- és elasztinszint csökkenéséhez, valamint a sejtregeneráció lassulásához vezethet. Ez pedig bőven elegendő ahhoz, hogy gyorsabb ütemre kapcsoljon a bőröregedés.

Az arcápolás során becsúszott hibák nem mindig egyértelműek, sokszor azt gondoljuk, hogy az általunk használt termékekkel van a baj, amikor elmarad a kívánt hatás, pedig annyi más dolgon elvérezhet a felépített rutin. Jobb esetben így csak hatástalan marad a bőrápolási folyamat, rosszabb esetben pedig tetézzük a bajt.

A leggondosabb arcápolás során is felmerülhetnek ezek az alapvető hibák

Az arcápolás célja a tisztítás, hidratálás, táplálás és a védelem, de könnyedén becsúszhatnak jelentéktelennek tűnő hibák a folyamatba, melyek később, vagy összeadódva akár azonnal is, bőrhibákhoz, korai bőröregedéshez vezethetnek.

Erős tisztítás

Reggel és este mindenképp alapos tisztításra van szüksége az arcbőrnek, ám az alaposság nem jelent egyet a túltisztítással. Az erős felületaktív anyagok nem csupán a hámréteg felszínén megtelepedő szennyeződéseket, sminkmaradványokat és a felesleges faggyút távolítják el, hanem feloldják az epidermisz hidrolipid fimrétegét, amely a bőr védelméért felel.

Kép: Getty Images.

 

Ezáltal sérül a barrier, sőt felborul a bőr pH-értéke, ami gyulladásokat, pattanásokat okozhat, illetve az arcbőr kiszáradását éppúgy előidézheti. A nagyon habzó arctisztító formulák gyanúra adhatnak okot, érdemes inkább géles állagú, vizes alapú terméket használni, ami hipoallergén összetevőkből áll, avagy illóolajoktól, illatanyagoktól, alkoholtól és durva kemikáliáktól mentes. Forró víz helyett pedig célszerű langyos vízzel leöblíteni az arcot.

Azt már ecsetelni sem kell, hogy az alkalomadtán elmaradt arctisztítás, a sminkben alvás milyen következményekkel járhat.

Hidratálod, de nem táplálod a bőröd

A belső és külső hidratálás nagyon fontos a bőr számára, ám nem sokat ér az igyekezet, ha csak hidratáló komponenseket tartalmaz az arcápolási rutin, az aktív hatóanyagokat viszont mellőzi. A hidratáló kence alkalmazása önmagában nem elegendő, bár kortól függetlenül szüksége van a hámrétegnek antioxidánsokra, vitaminokra, sejtregenerálódást segítő összetevőkre, harminc év felett már különösen fontos, hogy olajok és sejttápláló alapanyagok is szerepeljenek a bőrápolásban.

Az olyan antioxidánsok, mint a C-vitamin, a ferulinsav, az édesgyökér vagy az ázsiai gázló nem csak akkor segíthet, ha gyulladásokra, pattanásokra hajlamos a bőr. Kivédik a szabad gyökök romboló hatását, ezáltal védik a sejteket, és hozzájárulnak a kollagéntermelés zavartalanabb működéséhez. Közvetve ugyan, de támogatják a bőrt abban, hogy tovább megőrizze feszességét, rugalmasságát, egészséges ragyogását.

A hidratálást hatékonyabbá teheti a szkvalén, a ceramidok, az urea vagy a glutaminsav alkalmazása. Kiszáradt bőr esetén gyakran a zsírvesztést éppúgy pótolni kell. A niacinamide szabályozza a faggyútermelést, ugyanakkor roppant sokoldalú hatóanyag. A pattanásos, zsíros, kiszáradásra hajlamos, valamint az érett bőr is meghálálja a gondoskodását. A cink PCA pedig amellett, hogy nyugtatja a bőrt, hozzájárul a hidratáltság fenntartásához.

Kép: Getty Images.

 

Az arcbőrt minden egyes nap érik környezeti ártalmak, külső és belső káros hatások, éppen ezért fontos, hogy megkapja azokat a tápanyagokat, antioxidánsokat, amelyek erősítik az ellenálló képességét, javítják a természetes védekező reakcióit.

Csak alkalomadtán használsz fényvédőt

Sokan csak akkor kennek fényvédőt az arcukra, amikor meleg van és erőteljesen süt a nap, pedig következetesen kell alkalmazni, máskülönben nem sokat ér. Az arcbőrt naponta éri kisebb-nagyobb mértékben UV-sugárzás, akkor is, amikor autóban vagy ablaknál ül az ember, amikor felhős az idő, vagy mondjuk, tél van. Igaz, az esetek többségében csak gyengébb fokozatú UV-sugárzásnak van kitéve, de az aktuális bőrállapottól is függ, hogy épp mennyire tolerálja. Kémiai hámlasztók használata után például fényérzékeny a bőr, kevésbé ellenálló a káros napsugarakkal szemben.

Fényvédőt tehát naponta kell használni, télen elegendő lehet a gyengébb védelmet nyújtó 20-30 UV-faktorral rendelkező készítmény, tavasszal és nyáron azonban ajánlott SPF 50-jelzésű, széles spektrumú verziót választani a célra.

A krémekben, sminktermékekben található fényvédő nem elegendő ahhoz, hogy kivédd a bőr napkárosodását, és az is téves elképzelés, hogy ezeknek a termékeknek összeadódik a faktorszáma, ha rétegezve vannak. A smink alatt ugyancsak érdemes fényvédőt viselni.

Kép: Getty Images.

Ha nincs tudatosság a rutin felépítése mögött, romboló láncreakciót indíthat el

Az arcápolás során elkövetett hibák közül az egyik leggyakoribb a tudatosság mellőzése a rutin kialakításakor. Előfordul, hogy rossz sorrendben kerülnek fel a kencék, vagy ami még rosszabb, hogy egymással összeférhetetlen vagy ellentétes hatású arcápolókból áll a repertoár. Manapság például sokan használnak kémiai hámlasztókat, amelyek közül az erős formulákat csak hetente egyszer-kétszer ajánlott alkalmazni.

Ám gyakran a feledés homályába merül ilyenkor, hogy esetleg a mindennap használatos arctisztító vagy a szintén gyakran alkalmazott tonik is tartalmaz hámlasztó anyagokat. Még ha csak kismértékben is fordulnak elő a rutinban, a hatásuk összeadódhat, ezek után pedig nem nehéz elképzelni, mi történik, ha felkerül a koncentráltabb hámlasztó. Irritációt, fényérzékenységet, bőrszárazságot okozhat a rosszul felépített művelet.

Az sem ritka, hogy a gyulladáscsökkentő szérum mellett valamilyen kemikáliákban és irritáló anyagokban gazdag krém csücsül, így hiába próbálja helyrehozni az arcbőrt az egyik, ha a másik ellene dolgozik.

Fontos, hogy tudatában légy annak, milyen hatóanyagokra van szüksége a bőrödnek, és ne csak az alaptípusát, hanem az aktuális állapotát is vedd alapul a kencék kiválasztásakor. Akár minimalizált, akár sok lépésből álló arcápolási rutinról van szó, a tudatos felépítés az egyik legalapvetőbb feltétele a hatékonyságának. Nem muszáj a fél drogériát magadra kenni ahhoz, hogy működőképes legyen az arcápolás, sőt, érdemes a kevesebb több elvét követni a folyamat során. Ha van egy gazdagabb, univerzális szérumod, sok-sok lépést kiválthatsz vele, ráadásul nem kell feleslegesen kísérletezned a hatóanyagok kombinálásával.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés