A méhviasz az egyik legerősebb hidratáló összetevő, mégis kevés szó esik róla. Ott a helye a téli szépségápolási rutinban!

hirdetés

A méhviasz szépségápolásban betöltött fontos szerepe hosszú történelemmel bír. Már rég felfedezték a benne rejlő lehetőségeket, a bőrre, valamint a hajra gyakorolt pozitív hatásainak köszönhetően hamar rájöttek, hogy ennek az összetevőnek bizony ott a helye egy tápláló, hidratáló termékben. Noha valóban rendkívül hatékony, valamiért mégsem kapott soha akkora hírverést, mint például a hialuronsav. A téli bőrápolás terén pedig tényleg érdemes fantasztikus hatásaira támaszkodni, hiszen csodát tesz a száraz, irritált arcbőrrel.

Természetesen minden időszaknak megvannak a maga sajátosságai. Az arcbőr az egész év során gondos, tudatos ápolást igényel ahhoz, hogy mindig megőrizze egészséges ragyogását. A téli szezonban leginkább az irritáció és a bőrszárazság jelent problémát, ami a tévhittel ellentétben nem csupán az érzékeny, száraz bőrtípussal rendelkezők számára okoz bosszús, kellemetlen pillanatokat.

 

A méhviasz a száraz bőr ellenszere télen

Sokakkal előfordul, hogy bár szorgosan hidratálják és kenegetik az arcbőrüket, a téli időszakban mégis rendkívül szárazzá válik a hámrétegük. Ilyenkor nem csupán a hámlás okoz problémát. A húzódó, viszkető érzet is elképesztően kellemetlen, ráadásul a hideg, fagyos, szeles időjárás csak még tovább ront a helyzeten. A fűtött, száraz szobák sem sokat segítenek a bőr regenerálásában, s ilyenkor rendkívül fontos a megfelelően tápláló, hidratáló összetevők alkalmazása.

Persze nem biztos, hogy a korábban használt kence a hibás, ám az tény, hogy ilyenkor a bőrnek testesebb, mélyebben tápláló összetevőkre van szüksége. Éppen ezért nem árt átböngészni a krém hátoldalán feltüntetett hatóanyagokat, s lehetőség szerint olyat választani, ami garantáltan megbirkózik a bőrszárazsággal. A méhviaszos krémek például hatékonyan járulnak hozzá a hámréteg regenerációjához.

A méhviasz puhítja, lágyítja a bőrt, miközben tulajdonképpen egy védőréteget képez a hámrétegen. Ennek köszönhetően amellett, hogy táplálja és feltölti a mélyebb rétegeket, a további irritációt is megakadályozza. A-vitamin-tartalmának köszönhetően a bőr regenerációjához éppúgy hozzájárul, hosszú távon elősegíti az egészséges bőrkép fenntartását. Javítja a bőr védekezőképességét, ezáltal a hideg, szeles időjárással szemben hatékony védelmet nyújt az arc számára.

 

A téli időszakban általában az is problémát okoz, hogy a már száraz, irritált, viszkető bőrre bármit ken az ember, a krém csípi a hámréteget. A méhviasz nagyon kíméletes, s természetesen nem árt megvizsgálni, hogy milyen más összetevőket tartalmaz a méhviaszos kence, alapvetően nem okoz további irritációt.

Antibakteriális hatásának köszönhetően csökkenti a gyulladást, akár sebes, heges, pattanásos arcbőrön is bátran alkalmazható. Amellett, hogy feltölti és hidratálja a bőrt, azt sem engedi, hogy az újra és újra kiszáradjon. Sokat tesz azért, hogy a hámréteg megőrizze ragyogását, egészségét és puhaságát.

A viasz vízlepergető, ezáltal sokan azt gondolhatják, hogy a méhviasz durván lefedi a bőrt és nem hagyja lélegezni. A hatása éppen azért csodálatos, mert annak ellenére, hogy bezárja a nedvességet és védőréteget képez a hámrétegen, a pórusokat nem tömíti el. Mivel erős antioxidáns, a fiatalos, rugalmas arcbőr megőrzésében szintén szerepet vállal, noha nem ez az elsődleges alkalmazási területe.

A boltok polcain számtalan méhviaszos kencével találkozhatsz, de ha szereted a DIY-dolgokat, otthon is elkészítheted a saját, méhviasszal dúsított krémedet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés