A C-vitamin az utóbbi időben egyre népszerűbb a bőrápolásban. Rengeteg hasznos tulajdonsága van, erős antioxidáns, ezért kiválóan bevethető a bőröregedés korai jeleivel szemben. Sok kencében kap helyet, kortól függetlenül érdemes beiktatni a bőrápolási rutinba.

hirdetés

A C-vitamin kiemelten fontos a szervezet számára. Vízben oldódik, viszonylag hamar kiürül a szervezetből, ezért a rendszeres, egyenletes pótlása elengedhetetlen. Ennek megfelelően javasolt az aszkorbinsavban bővelkedő gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, esetenként pedig az étrend-kiegészítők szintén helyet kaphatnak a tápanyagbevitelben.

Hiányát viszonylag hamar érzékeli a szervezet, ami elsőként a haj, bőr és köröm állapotában mutatkozik meg. Fokozott lehet a hajhullás, fakóvá, vékonnyá válhat az arcbőr, illetve elmélyülhetnek a ráncok. A pattanások és bőrsérülések nehezebben gyógyulhatnak, elhúzódó gyulladás jelentkezhet, így a bőrhibák hegesedhetnek, sötét foltokat hagyhatnak maguk után. A megjelenés már nem lesz annyira üde és fiatalos, mivel még a szem alatti karikák is sötétebbnek tűnhetnek.

A bőrhibák, pigmentfoltok kezelésére, vagy a hámréteg általános állapotának javítására külsőleg is bevethető a C-vitamin, mely az egyik legnépszerűbb kozmetikai hatóanyag. Célzott alkalmazásával a bőr idővel visszanyeri üdeségét, mégpedig azért, mert a támogatásával sokkal hatékonyabban regenerálódik. Gyulladáscsökkentő hatásával segíti a pattanások nyom nélküli gyógyulását, illetve fokozza a bőrsejtek megújulását és felgyorsítja az elhalt hámlemezkék leválását, cserélődését, amikor ez a folyamat már alapvetően lassúvá válik.

Feszesíti és rugalmasabbá teszi a bőrt

Az aszkorbinsav az emberi test számára nélkülözhetetlen, így nemcsak belülről, hanem kívülről is hasznos. A C-vitamin az utóbbi időben valódi must-have lett a bőrápolásban, amit főként remek bőrfiatalító hatásának köszönhet.

A C-vitamin egy nagyon erős természetes antioxidáns. Kifejezetten hasznos az arcbőr számára, mivel blokkolja az oxidatív stresszt, és gátolja a szabad gyökök romboló hatásait. Természetesen nem képes önmagában csodát tenni, mivel a rendszeres fényvédelem elengedhetetlen. A fényvédő csökkenti a bőrkárosodás kockázatát, ezért nyáron SPF 50 jelzésű terméknél semmiképp sem szabad kisebbet használni.

Antioxidáns hatásának köszönhetően remekül bevethető a ráncok ellen. Az apróbb szarkalábakat szépen finomítja, a mélyebbeket pedig halványítja. Megelőzésként is kiváló, ezért már egészen korán bekerülhet a szépségrutinba.

A C-vitamin-hatású termékek serkentik a kollagéntermelést, ami kifejezetten hasznos. A szervezet kollagéntermelése a húszas évek közepétől elkezd lassulni. Fokozatosan csökken, pótolni pedig nem lehet kívülről. Ám az aszkorbinsav ösztönzőleg hat a sejtekre, így azok idővel egyre több kollagént termelnek. Rendszeres használata rugalmasabbá teszi a bőrt, illetve halványítja az esetleges bőrhibákat.

A C-vitamin segíti a sejtmegújulást

A C-vitamin enyhén hámlaszt, ezért fokozottan érzékennyé teheti a bőrt a fényre. A reggeli rutinba nem javasolt bekerülnie, inkább este érdemes felkenni az arcra, és nappal minden esetben érdemes fényvédővel kiegészíteni a rutint. Mivel támogatja a bőrsejtek természetes cserélődési folyamatát, ezáltal elősegíti a bőrkép megújulását. A fiatal és érett bőrre egyaránt jótékony hatással van, ugyanakkor a normál, kombinált és a zsíros bőrtípus is profitál előnyeiből.

Különféle C-vitaminos szérumok, készítmények – enyhébb változatban – kaphatók érzékeny illetve száraz bőrre is, melyek nyugtatják a hámréteget, ugyanakkor ragyogásfokozó erővel bírnak. A bőröregedést felgyorsító tényezők ellen is hatékonyan veszik fel a küzdelmet, például a szmog, a dohányfüst, valamint a gyakori képernyőhasználat már fiatalabb életkorban próbára teszi a hámréteg ellenálló képességét, illetve csökkenti annak regenerálódását. Ennek hatására gyorsabb ütemre kapcsolhat át a bőröregedés természetes folyamata, így nem árt időben helyrebillenteni az egyensúlyt.

A C-vitaminos kozmetikai termékek használata ideális tavasszal, mégpedig bőrmegújítás céljából. Mivel fényérzékennyé teszik a bőrt, nyáron már érdemes elhagyni az erősebb koncentrációjú kencéket a szépségápolási rutinból.

A hámlasztóval való kombinálásuk sem javasolt, mivel a C-vitaminban gazdag boosterek, szérumok, arclemosók és krémek egyébként is elősegítik az elhalt bőrsejtek leválását. A túl sok hasonló hatású kence már gyengítheti a bőr védelmi rétegét, így a kórokozók, baktériumok sokkal könnyebben átjutnak, illetve a napkárosodás kockázata is megnő. AHA- vagy BHA-savval nem javasolt kombinálni őket, az érzékeny bőrűeknél például fokozott irritációt okozhat a használatuk.

A C-vitamin tehát roppant hasznos a bőrápolásban, ám nem árt körültekintően bánni vele. Kicsi a kockázata az irritációnak, de jobb kisebb koncentrációjú termékkel kezdeni. Első használat előtt csuklón érdemes tesztelni, ha pirosságot, elváltozást tapasztalsz, akkor nem szabad alkalmazni.

A C-vitamin sokféle módon bekerülhet a rutinba, helyet kaphat szérumban, szemkörnyékápolóban, esetleg arckrémben. Bármelyiket is választod, a hatás garantáltan nem marad el. Rendszeres használata ösztönzi a sejtek munkáját, idővel sokkal simább, rugalmasabb, frissebb és ragyogóbb lesz az arcbőr.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés