Az omega zsírsavak kiemelten fontosak a szervezet számára, szerepük van a véralvadásban, a koleszterinszint szabályozásában és a vérnyomás rendezésében. A többszörösen telített és egyszeresen telített zsírsavak nemcsak belsőleg fejtik ki a hatásukat, mivel a bőrre felkenve erősítik a védelmi funkciót, illetve blokkolják a szabad gyökök romboló hatásait.

hirdetés

Az omega zsírsavak közé az omega-3, az omega-6 és az omega-9, vagy más néven az alfa-linolénsav, a linolsav és az oktadecénsav tartoznak. Az omega-3 és omega-6 a szervezet számára nélkülözhetetlen, többszörösen telített zsírsavak. A test nem tudja előállítani, ezért csak táplálékkal lehet bevinni.

Az alfa-linolénsav a test minden sejtmembránjában megtalálható. Számos jól ismert egészségügyi hatással rendelkezik, de a bőr számára is fontos tápanyagnak számít, hiszen lassítja a ráncok kialakulását, illetve csökkenti a gyulladásos bőrbetegségek, pattanások előfordulását. Nagyobb mennyiségben a tengeri halakban fordul elő. A linolsav főként növényi olajokban található meg, az olívaolaj például omega-9 zsírsavakat is tartalmaz.

Az omega zsírsavak megoldást jelentenek a  bőrszárazságra

Az omega zsírsavak egészségmegőrző hatásuk mellett a szépségápolásban is igencsak hasznosak. Belülről úgyszintén hatnak a bőrre, segítenek lassítani a ráncok kialakulását, illetve fokozzák a bőr vízmegköző és ellenálló képességét. Külsőleg alkalmazva az ismert bőrproblémákkal birkóznak meg, ebben az esetben az omega-3 és az omega-6 zsírsavak jöhetnek szóba.

Az omega zsírsavak külsőleg felkenve erősítik a bőr védelmi rendszerét, megakadályozzák a nedvesség távozását és lezárják a bőrgátat. A hámréteg védőrétege kiemelten fontos, hiszen pajzsként funkcionál, ezáltal védi a sejteket a károsodástól, és csökkenti a öregedés látható jeleit.

A meggyengült védőréteg már nem tudja ellátni a funkcióit, könnyebben károsíthatják a sejteket a szabad gyökök, megjelenhetnek a pattanások, kiütések, és bőrirritáció léphet fel. A zsírsavak segítenek a felhám egységesítésében, lezárják a külső réteget, benn tartják a nedvességet. A zsírsav-összetevőket tartalmazó kencék feltöltik, simává és puhává teszik a hámréteget, az így sokkal rugalmasabb, teltebb, feszesebb hatást kelt.

A zsírsavakat tartalmazó kozmetikumok használata ideális száraz bőrrel, vagy gyenge bőrgáttal rendelkezők számára. Gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, antibakteriális tulajdonságuk van, ám az erre irányuló klinikai vizsgálatok még nem hoztak egyértelmű eredményt.

Így használd a hatóanyagot tartalmazó kozmetikumokat

Az omega zsírsavak számos szérumban, hidratálóban megtalálhatóak, ezek a kencék könnyedén beültethetőek a szépségrutinba. A legtöbb növényi olaj tartalmaz zsírsavakat, ezek közül a leghatékonyabb a sáfrányos szeklice, a napraforgó, és a csipkebogyó. Az olajokat hidratáló helyett használhatod, vagy a kencével együtt is felviheted, így még jobban érvényesül a nedvességmegtartó-képesség.

A növényi olajok rendkívül hasznosak, ám előfordulhat irritáció, ezért jobb velük az óvatosság. Használat előtt mindig tesztelni kell a csuklón vagy az arcfelület egy kisebb részén. A kombinált vagy zsíros bőrrel rendelkezők számára nem feltétlenül ideálisak, hiszen eltömíthetik a pórusokat, mitesszerképző hatással rendelkezhetnek. Ha kozmetikumot keresel, akkor a legjobb választás a Paula’s Choice Omega+ termékcsaládja.

Bár az omega zsírsavakra vonatkozó kutatásokat még nem fejezték be, a szakértők szerint mindenképp hasznosak a bőrszárazsággal küzdők számára. Ám az egészséges bőr belülről fakad, ezért az étkezésre egyaránt oda kell figyelni, hiszen a miktortápanyagokban, vitaminokban gazdag ételek hozzájárulnak a rugalmas, ragyogó orcához.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés