A helyes bőrápolási rutin kialakítása nem egyszerű feladat, és manapság nagyon könnyű elveszni a márkák, valamint a különböző termékek között. Éppen ezért előfordulhat, hogy bizonyos kozmetikumok felcserélődnek, esetleg kimaradnak a procedúrából, pedig hatalmas szükség lenne rájuk. Most leírjuk a helyes sorrendet, hiszen ezen is múlik a kencék hatékonysága.

hirdetés

A helyes bőrápolási rutin alapja az arctisztító, a hidratáló és a fényvédő. Ez a három termék sosem maradhat ki a procedúrából. Nélkülük a pórusok eltömődnek, megnő a faggyútermelés, csökken a bőr vízmegtartó képessége, valamint napkárosodás érheti a bőrt. Ám a mesterhármason túl is vannak olyan kencék, melyek friss, üde arcbőrt ígérnek.

A kozmetikai ipar hihetetlenül gyorsan fejlődik, ezért folyamatosan jelennek meg újdonságok, melyeket a legtöbben megpróbálnak beilleszteni a már kialakított arcápolási rutinba. Sokszor ez azt eredményezi, hogy túl sok termék, hatóanyag keveredik, ettől hosszúvá, tarthatatlanná válik az arcápolásra szánt idő. Sokan ebben az esetben kihagynak hatóanyagokat, kevernek bizonyos összetevőket és felcserélik a különböző termékeket. Noha ez elsőre nem tűnik olyan nagy problémának, mégis érdemes átgondoltan cselekedni.

Fontosabb a kozmetikumok sorrendje, mint gondolnád

A bőrgyógyászok szerint igenis számít a sorrend, mivel bizonyos hatóanyagok csak ebben az esetben tudnak megfelelően bejutni a bőrbe, és így tudják kifejteni a hatásukat. A procedúra során mindig elsődleges szempont, hogy a hámréteg milyen gyorsan szívja fel az adott terméket. A koreai nők szépségápolási rutinja éppen erre az elvre épül. Ők az egészen könnyű, pár másodperc alatt beszívódó kencével kezdik, és innen haladnak a nehezebb állagú összetevők felé.

Egyes kozmetikumoknak hosszabb lehet a hatóideje. Amennyiben nem vársz eleget, előfordulhat, hogy az adott termék nem fejti ki megfelelően a hatását. Ez abban az esetben szintén igaz lehet, ha felcseréled a kencéket. Előfordulhat, hogy akár fél órát is várni kell, míg felkerülhet a következő hatóanyag. Ez valóban hosszú idő, emiatt az a legjobb megoldás, ha hatékony, ám rövid rutinnal rendelkezel, amire mindig rá tudsz szánni pár percet.

Fontos, hogy minden alkalommal figyeld a bőröd reakcióit, különösen akkor, ha új kencét tesztelsz. Előfordulhat, hogy egy hatóanyagot sokan dicsérnek, ajánlanak, ám mégis kényelmetlen az arcod számára, esetleg irritációt okoz. Mindenkinek más a bőre, ezért minden esetben személyre kell szabni a bőrápolási rutint.

Ezeket használd reggel a bőrápolási rutin részeként

A nappali rutin lényege a környezeti stressztől való védelem. Itt nem lehet megfeledkezni a fényvédelemről, minden egyes reggel érdemes felvinni az arcbőrre a jól bevált kencét. Ezenfelül tisztítóval kell kezdeni a procedúrát, majd következhet a toner, egy antioxidáns szérum, hidratáló és végül a már említett fényvédő. Ebben a sorrendben megfelelően be tudnak szívódni a hatóanyagok, a hámréteg pedig garantáltan védve lesz a káros sugarakkal szemben.

Fontos megemlíteni, hogy a fényvédőnek legalább SPF30 jelzéssel kell rendelkezni. Ez télen sem lehet kevesebb, nyáron pedig az SPF50 ajánlott. Ezt szükséges napjában többször újrakenni, csak így védhető meg a bőr a napkárosodástól.

A bőrápolás este sem maradhat el

Az esti rutin az ápolásról, hidratálásról, helyreállításról szól. Ilyenkor kell felkerülnie a hámlasztónak, a boosternek vagy a peelingnek. Éjszaka regenerálódik a hámréteg, ezért jól jönnek a folyamatot segítő hatóanyagok.

A legelső lépés a tisztítás. Az egész napos igénybevétel után elsőként egy olajos, majd egy vizes bázisú lemosót érdemes használni. Miután ezzel végeztél, jöhet a toner, egy finom szemkrém, retinol, szérum, hámlasztó, peeling vagy booster. Ezeket nem szabad egyszerre használni, mivel irritációt okozhatnak, válaszd ki a számodra ideális hatóanyagot. A folyamatot ebben az esetben a hidratáló zárja le.

Nem szükséges tehát a soklépcsős bőrápolási rutin, mivel nem a kencék számától lesz hatékony az arcápolás. Nagyon sokat számít a sorrend, ezért sose feledd el a tudatosságot.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés