Az egészséges étrend fontos alkotóelemei az élelmi rostok, megfelelő mennyiségben a rostfogyasztás javítja az emésztés és az anyagcsere működését, pozitív hatása pedig a bőrön is megmutatkozik.

hirdetés

Bárki, aki fogyni akar, első körben a szénhidrátbevitelt csökkenti, pedig maga a kifejezés nem csak a cukorféléket foglalja magába. A növényi eredetű élelmi rostok is a szénhidrátok csoportjába tartoznak, és bár megemészthetetlenek az emberi szervezet számára, mégis szükség van rájuk.

Azt azonban nem árt tudni, hogy sokféle rosttípus létezik, melyek hatásukat tekintve igencsak különböznek egymástól, így nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyek bizonyulnak hasznosnak az emésztőrendszer egészséges működésének szempontjából.

A kellő mennyiségű rostfogyasztás előnyei

A megfelelő rostbevitellel megelőzhető az elhízás vagy elősegíthető a fogyás, illetve számos emésztési probléma kiküszöbölhető. Tény, hogy ha felborul a bélflóra egyensúlya, illetve nem zökkenőmentes az emésztés, az a bőrképen ugyancsak megmutatkozik. Jó néhány gyulladással járó bőrprobléma – pattanás, bőrkiütés, ekcéma – egyéb okok mellett emésztőszervi zavarral is kapcsolatba hozható.

Kép: Getty Images.

 

Bármily furcsán hangzik, a bél- és gyomorpanaszok ha nem is közvetlenül, de hozzájárulhatnak a bőröregedés felgyorsulásához. A vastagbelet érintő működési zavarok esetén a bőr erősen kiszáradhat, durva tapintásúvá, rugalmatlanná válhat. A leggondosabb hidratálás ellenére sem javul, amíg gyulladás áll fenn az emésztőrendszerben, vagyis a hámréteg vízmegtartó és ellenálló képessége erősen megromlik. Érzékeny lesz, viszket, hámlik, húzódik, feszül, és persze könnyebben ráncosodik, hiszen kevésbé tud védekezni a káros környezeti hatásokkal szemben.

A rostfogyasztás egyik előnye, hogy segít megóvni a bélflóra érzékeny egyensúlyát, a vízben oldódó növényi rostok például magukba gyűjtik a felesleges folyadékot és a méreganyagokat, majd kivezetik azokat. A folyamat közben megduzzadnak, ezért lassan haladnak át az emésztőrendszeren, közben teltségérzetet nyújtanak, így csökken az étvágy, és úgymond kipucolják a beleket. Mivel segítik a méreganyagok távozását, a rostok, ha nem is közvetlenül, de hozzájárulnak a tisztább, egészségesebb bőrképhez.

Nem hangzik túl jól, de lényegében táplálják, energiával látják el a jótékony baktériumokat, amelyek segítik a zavartalan emésztést. A vízben nem oldódó rostok változatlan formában haladnak át az emésztőrendszeren, csupán annyi az előnyük, hogy telítik a gyomrot és növelik a jóllakottság érzetét, ráadásul nincs bennük kalória.

Kép: Getty Images.

A legjobb rostforrások

Bár a szénhidrátok energiaforrásként szolgálnak a szervezet számára, nem mindegy, milyen típusból fogyaszt többet az ember. Az összetett szénhidrátokban, avagy növényi rostokban gazdag ételek lassabban bomlanak le, ennek hatására lassítják a glükóz felszívódását, így nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet. A túlzásba vitt rostfogyasztás sem jó, ezért érdemes betartani a napi ajánlott mennyiséget. Egészséges, felnőtt nők esetében ez napi 25 grammnak felel meg, ötvenéves kor felett azonban 20-21 gramm is elegendő.

A hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek többsége vízben oldódó rostokat tartalmaz, csakúgy, mint a zab vagy az árpa, de például a paradicsomban, az almában, a burgonyában, a diófélékben és a magvakban, illetve számos zöldségben vagy a teljes kiőrlésű gabonákban vízben nem oldódó rostok is előfordulnak.

Kevés rostbevitel esetén érdemes több leveles zöldséget, magvat, zabpelyhet, illetve teljes kiőrlésű gabonafélét, vagy lencsét, babot fogyasztani, a vízben oldódó, nyálkás masszává alakuló chiamagból, lenmagból azonban egyszerre kevés mennyiség is elegendő. Rostbevitel esetén a megfelelő vízfogyasztásra szintén ügyelni kell.

Rostokban gazdag étrend-kiegészítők

Kiegyensúlyozott rostfogyasztás mellett rostos étrend-kiegészítőkre nincs szükség, ám a rohanós mindennapokban gyakran előfordul, hogy nem tudunk teljes mértékben odafigyelni az étkezésünkre. Ha kevés rostot tartalmaz az étrend, különféle növényi rostokban és fehérjében gazdag készítmények közül válogathatunk, némelyik a szervezet számára szükséges ásványi anyagokban, nyomelemekben, antioxidánsokban és vitaminokban is bővelkedik.

Figyelmeztetés!

Az élelmi rostokban bővelkedő étrend-kiegészítőket kizárólag felnőttek fogyaszthatják, terhesség, szoptatás, gyomor- és bélbetegségek, illetve ételallergia, ételérzékenység esetén javasolt kikérni az orvos véleményét a különféle táplálékkiegészítők alakalmazásáról. Az allergén anyagokat nem tartalmazó termékek esetében is előfordulhat, hogy olyan üzemben állítják elő őket, amely allergén összetevőket is feldolgoz. Ezért érdemes minden esetben elolvasni a terméken feltüntetett információkat.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés