Mi történik, ha két sikeres kézműves magyar márka egyesíti kreatív energiáit? Az ëviköt márka mögött álló Katona Évi, és a Franciska Németh Jewellery tervezője, Német Franciska a nyolcvanas évek hangulatát hozza el nekünk, izgalmas anyagokkal és formákkal. A nyárhangulatú színes gyöngysorok és üvegkagylók, a spagettipántos kötött topok egy letűnt korszak divatstílusát elevenítik fel modern formába öntve.

hirdetés

A nyolcvanas években a kötés még masszívan jelen volt a nők életében. Volt, aki stresszoldás gyanánt űzte, míg más az egész családot ellátta kardigánokkal, sálakkal. A fiatal lányok a nagymamájuktól, édesanyjuktól lesték el a kötőtűkkel való ügyeskedést, és míg egyeseknél kifulladt a dolog pár kísérletezéssel és félresikerült szülinapi vagy karácsonyi ajándékkal, sokan egészen jól jártak a tévé előtti kötögetéssel, hiszen rengeteg új, színes holmival frissítették fel a ruhatárukat.

Pont úgy, mint manapság, a kötött cuccok virágkorukat élték akkoriban, de míg a konfekciókínálat ugyanazokat a korszakra jellemző mintákat és dizájnokat pörgette, otthoni ügyeskedéssel igazán menő, egyedi darabokra lehetett szert tenni.

A kötés, mint alkotótechnika, a sztereotípiákkal ellentétben egyáltalán nem az idős nők sportja. Kreatív, már-már meditatív tevékenység, amivel kifejezetten modern dolgokat lehet létrehozni. Katona Évi is meglátta benne a lehetőséget, és olyannyira magával ragadta, hogy a hobbija egyszer csak hivatássá nőtte ki magát. Az ëviköt magyar márka alapítójának szenvedélyéből csodás kreációk születnek, melyek tökéletesen passzolnak a mai divathoz, szinte adják magukat a népszerű retró és modern stílusmixekhez.

Németh Franciaska 2018-ban indította el ékszermárkáját, miután elvégezte az ötvösiskolát. Egyedi alkotásainak életre keltéséhez az alapanyagok széles skáláját használja fel, nemesfémek, kristályok, nyers drágakövek, és tenyésztett gyöngyök éppúgy szerepelnek a repertoárjában.

Izgalmas szín- és textúraválasztékkal dolgozik, munkáit elsősorban a kilencvenes évek meghatározó stílusai, dizájnjai, illetve a tengeri élet elképesztő formái inspirálják. Élethűen megformált kagylók és gyümölcsök is felbukkannak színes alkotásai között.

Csodás fotósorozat a ’80-as évek szellemében: a két magyar márka nyári darabjai összepasszolnak

– Abban a szűk kreatív mozgástérben, ami Magyarországon ma rendelkezésre áll, erős motiváció, ha lokális alkotók közösen hoznak létre valami vizuálisan izgalmasat. Nem kell, hogy ezekből a kis együttműködésekből szükségszerűen valami nagy nőjön ki, éppen elég, ha – egy közös fotózás például – új lehetőségeket nyit, és a tervezők egymást tudják inspirálni. – vallja Katona Évi.

 

A roppant egyszerű receptből mégis valami csodálatos született, a fotókon megelevenedő színes gyöngyök, ezüst csigák és üvegkagylók, virágmintás, kötött bandana kendők és spagettipántos, kötött topok nem csupán a nyolcvanas évek stílushangulatához, hanem a mai trendekhez éppúgy tudnak kapcsolódni. A fotókon a két magyar márka nyári darabjai láthatók, melyek a NOS design- és vintage boltban is megvásárolhatóak.

 

A NOS két művész, Hitka Viki és Katona Évi egyik megvalósult álma, egy olyan vintage bolt, ahol egyszerre lehet magyar dizájnerdarabokra és régi kincsekre bukkanni, illetve jókat kávézgatni. Ugyanakkor lehetőséget nyújt lokális tervezőknek, hogy megmutathassák magukat akár egy pici kollekcióval is, emellett teret adhat a helyi közösség találkozásainak, a kölcsönös kreatív inspirációknak, stúdiómunkának.

A Franciska Németh Jewellery tervezője pisztáciazöld, krémszín es málnafagylalt ihletésű tenyésztett gyöngysorokat kínál nyárra, amiket a már jól ismert ezüst kagylómedálok egészítenek ki a kollekció párdarabjaiként. Az ëviköt szintén csodás színekkel, tónuskombinációkkal ugrik fejest a nyárba. A két magyar márka közös fotósorozatában a nyár idilli, nyugodt hangulatai, valamint izgalmas színei elevenednek meg, különböző, mégis jól összepasszoló textúrák és anyagok kombinációjában.

Fotók: Németh Kata
Styling: Gönczy Andrea
Modell: Dózsa Kamilla

  • Megosztás:
hirdetés