A hosszú szoknyák idén igencsak nagy hangsúlyt kapnak az őszi divatban. Bár a mini fazonok nem kapnak szünidőt, a midi és maxi szabások iránti érdeklődés érezhetően megugrott.

hirdetés

Ha csak egyetlen kósza pillantást vetünk az átmeneti szezon kollekcióira, nem gondolnánk, hogy idén bármi is felkavarhatná a szoknyadivat állóvizét. Nagyjából ugyanazok a fazonok vannak terítéken, mint tavaly, és a tavasz óta toplistás hosszú farmerszoknya sem hagyja el a porondot, ahogy a pliszírozott anyagú és az A vonalú fazon éppúgy makacsul ragaszkodik a helyéhez.

Ám nem csupán a kínálat darabjait érdemes nézegetni, hiszen a viselésükben sokkal nagyobb fordulat várható. A vintage stílus erősen áthatja a hosszú szoknyák szerepét az őszi divatban. Az ötvenes évekre hajazó körszabású, vastag szövetből készült kreációk mellé becsatlakoznak a zoknival viselt mokaszinok és félcipők, ettől pedig az egész szetten eluralkodik a múltidéző hangulat.

Vegyük csak sorba, milyen apró részletek számítanak idén: fodros, hangsúlyos gallérok, nyakkendők, gombos kardigánok, szürkés tónusok, durva gyapjúszövetek. Mindezek egy teljesen más korba repítenek minket, ha a most divatos hosszú szoknyák mellett érvényesülnek.

Így jelennek meg idén a hosszú szoknyák az őszi divatban

Az A vonalú midiszoknyák táborához most az ötvenes éveket megidéző tányérszoknyák is becsatlakoznak. Ezek a darabok a Dior 1947-ben bemutatott kollekcióját juttatják eszünkbe, amely peplumszabású blézerekkel és telt szoknyákkal prezentálta a nőknek, mit jelent a New Look.

Az ötvenes évekre már az utcai divatban is erősen jelen voltak a merev gyapjúszövetből készült midi fazonok, melyek hirtelen kiszélesedése az egyik legcsalafintább optikai trükköt eredményezte, avagy az efféle szoknyák jóval keskenyebbnek mutatták a derék területét. Enyhén rakott változatban szintén elterjedtek, most pedig felidézi nagyságukat a divat.

Az ilyen megoldásokhoz a lezser pulóverek, illetve az alakkövető felsők egyaránt jól passzolnak.

Ugyanakkor a hetvenes és kilencvenes évek stílusai is helyet kapnak az őszi divatban, melyeknek meghatározó elemei a hosszú szoknyák.

Az alakkövető farmerszoknyák most a lezser ingekkel és a nőies blézerekkel, később pedig a térdig érő csizmákkal, illetve a crop dzsekikkel lépnek szövetségre. A bájos franciás, a sportos, valamint a vagány retró stílus egyaránt remekül áll ezeknek a fazonoknak.

A bőrhatású szoknyák hosszú gombsorral vagy átlapolt szabással nyújtják az alakot, ezek a fazonok lágyítják a vastag anyagok esését, és a nőies stílussal éppúgy megtalálják a közös hangot az őszi szezonban. A hetvenes éveket megidéző magas szárú csizmák tökéletesen harmonizálnak az efféle darabokkal, de akár egy lezser férfiszabású inggel és magas sarkú körömcipővel is stílusossá tehető az összkép.

A kilencvenes évek hangulatát az enyhén bővülő szövetszoknyák, valamint a lenge szaténszoknyák is megidézik a szezonban.

A lezser oversize pulóverek és a széles vállú blézerek szintén lazaságot csempésznek egy ilyen szettbe, de a csillogó irányzat megidézéséhez és a nőies-vagány stílusmixekhez éppúgy jó alapot adnak.

A pántos Mary Jane-típusú cipellőket, valamint a nyakkendőt se felejtsd ki a repertoárból, amíg jó az idő, a retró és maszkulin jellegű részletekkel simán felturbózhatod az alapvetően szimpla, snassz szetteket.

A hosszú szoknyák sportos öltözékbe ültetve ugyanúgy divatosak, de nagyon könnyen válthatsz velük, hiszen a pliszírozott és rakott verziók edzőcipővel, nőies csizmával, körömcipővel egyaránt elsüthetők.

A lezser szabású holmik összeboronálásának most zöld utat adnak a trendek, ám nem árt arra törekedni, hogy a derékvonal hangsúlyt kapjon.

A laza pulóverek, kardigánok, dzsekik és ingek, valamint a finom blúzok, a fényes felületű felsők egyaránt fellendíthetik a szoknyás őszi szetteket.

A zokni ezúttal a retró hangulat megteremtésének fontos eleme, balerinatopánnal, félcipővel is bátran összekombinálhatod, amikor szoknyát viselsz. Nemcsak a hosszú, hanem a midi darabokkal éppúgy kompatibilis a zokni, arra ügyelj, hogy előnyös területen „vágja el” a lábad vonalát.

A következő cikkünkből azt is megtudhatod, hogyan lehet igazán jó páros a bakancs és a szoknya.

Kiemelt képek: Edward Berthelot, Ernesto Ruscio/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés