Christian Dior divatháza az ötvenes években az anyagpazarló szabásvonalakkal és a nőies vonalvezetéssel vonult be a divattörténelembe. A francia luxusmárka az elmúlt évtizedekben sokat változott, ám úgy tűnik a klasszikus, jól ismert fazonokra még a jelenlegi vezető tervező sem tud nemet mondani. Az őszi kínálat visszahozza a New Look elemeit.

hirdetés

Christian Dior az ötvenes években valóságos divathullámot indított el a hatalmas szoknyákkal, derékhangsúlyos blézerekkel és az apró kalapokkal, kendőkkel. Chanel letisztult eleganciájával ellentétben, a francia tervező ismét beemelte a divat vérkeringésébe a nőies szabásvonalakat, vállhangsúlyos fazonvariációkat.

A New Look hatalmas sikert aratott, és a háború viszontagságos évei után a nők boldogan válogattak Dior anyagpazarló, nőies kialakítású kreációi közül. Az elegáns irányvonallal a tervező a divat egy teljesen új szakaszát indította el, ezt bizonyítja, hogy még manapság is sokan inspirálódnak az egykori kreációkból.

A Dior őszi kollekciója ismét elővette az nőies fazonokat és a derekat kiemelő szabásokat

A New Look pár éve John Galliano tolmácsolásában tért vissza a kifutóra, a különc tervező a Dior 50. születésnapját szerette volna megünnepelni a nosztalgikus kollekcióval. Idén Maria Grazia Chiuri idézi meg a francia divatház legendás fazonjait.

A Diort az utóbbi években a légies anyagok, a könnyed felsőrészek és a minták jellemezték. A rajzolt hatású motívumok igazán különlegessé tették a darabokat, a kiegészítőkön egyaránt megjelentek. Ezektől most sem búcsúzott el a divatház, ám megjelentek a hosszabb szoknyák, az apró peplummal kiegészített kabátkák, a derékra elhelyezett övek és a kendők.

Maria Grazia Chiuri a francia luxusmárka őszi-téli kollekciójában vegyítette a rá jellemző stílusjegyeket a New Look jól ismert szabásvonalaival. A két eltérő stílusnak a keveredése egy igazán különleges, modern, izgalmas elegyet alkot.

A tervezőnő vastagabb anyagokkal is trükközik, ezeknek jobb a tartásuk, így még jobban karcsúsítják a derekat az A-vonalú szoknyák. A pazarló anyaghasználat csak épphogy elcsíphető, hiszen Dior új kollekciójában már nincs jelen a deréknál felhalmozott több réteg kelme.

 

A kabátoknál, blézereknél is megjelenik a derekat kiemelő fazon, ám a tervező igyekezett modernebbé tenni a jól ismert darabokat, ezért a nőies szabású zakókat rövidnadrággal, bakanccsal kombinálta. A hosszabb felöltőkhöz úgyszintén vagányabb lábbelit párosított.

A derékban szűkített fazonokat vékony övekkel variálta. A kiegészítőkkel sem fukarkodott, megjelennek a hatalmas retikülök, a kendők és a napszemüvegek.

Maria Grazia Chiuri igazán modern formában jelenítette meg a Christian Diorra jellemző szabásvonalakat, és bebizonyította, hogy a nőies fazonmegoldások sosem számítanak ódivatúnak vagy idejétmúltnak. A modern divatelemekkel kombinálva a kollekció igazán friss hatást kelt. A szerelésekből könnyedén lehet inspirálódni, hiszen a csinos blézerek és az A-vonalú szoknyák sok üzletben megtalálhatóak, izgalmas kiegészítőkkel variálva pedig nagyon elegánssá, kifinomulttá teszik az összhatást.

 

Kiemelt kép: Stephane Cardinale – Corbis / Getty Images. 

Képek a cikkben: Bettmann, Archivio Cameraphoto Epoche / Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés