A stílusos és elegáns megjelenés nem alkatfüggő, ezek a divatos ruhák telt alakon is jól mutatnak a divatbloggerek szerint.

hirdetés

Lassan beindul az év végi partiszezon, a tél kezdete egyben az ünnepi rendezvények, céges vacsorák és bálok időszaka is. Bár a koktélruháktól kezdve az estélyi öltözékekig sokféle stílus felsorakozik a karácsonyi és szilveszteri kapszulakollekciókban, más-más megjelenést kíván egy baráti összejövetel, mint, mondjuk, egy ünnepi gálaest, díszvacsora vagy táncmulatság.

A ruhaválasztás elsődleges szempontja tehát az, hogy alkalomhoz illő legyen az összeállítás, de az úgyszintén lényeges, hogy a kiszemelt ruhadarabok mennyire passzolnak az alkati adottságokhoz. Nagyon sokan még mindig a régen berögzült íratlan öltözködési szabályokat veszik alapul, melyek szerint teltkarcsú sziluetten és gömbölyded idomokon a csillogást kerülni kell, és az alakkövető fazonok éppúgy felejtősek, ha itt-ott van egy kis súlyfelesleg.

Manapság azonban rengeteg pluszos méretű modell, divatblogger és influenszer dolgozik azon, hogy rámutassanak, mennyire elévültek ezek a megszabott korlátok. Amikor ezek a szakértői vélemények születtek, még nem volt ilyen sokrétű a divat fazonválasztéka, és persze az alkati eltérésekhez, különbözőségekhez való hozzáállás is egészen más volt. Nem volt előtérben az önelfogadás, ahogy a személyes stílus sem számított annyira, az átlagméretnél nagyobb ruhák pedig főként a testvonal takargatására irányultak.

Manapság sokkal szélesebb a választék, és a telt alakon előnyösen mutató ruhák ugyancsak divatos fazonokban kaphatók, legyen szó elegáns alkalmi vagy hétköznapi darabról. Nincs megkülönböztetés a szabásvonalakat, a kialakítást illetően, ám nem árt úgy választani a túlkínálatból, hogy ízléses, stílusos módon tudjon érvényesülni az adott összeállítás.

Divatos és elegáns ruhák telt alakon: inspirációt adnak a sikkes divatbloggerek

A divatbloggerek nagy segítséget nyújtanak abban, hogy milyen fazonú elegáns ruhák mutatnak igazán jól telt alakon. Teltkarcsú, mid-size és gömbölyded idomú nők mutatják meg mindennapi öltözékeiket a világhálón, akik akár a tapasztalataikról is beszámolnak egy-egy ruhadarabbal, szabással kapcsolatban. A téli partiszezon közeledtével az elegáns ruhák kapnak hangsúlyt a megjelenésükben, így könnyedén lemérhető, milyen divatos megoldások a legelőnyösebbek telt alakon.

A klasszikus vonalvezetésű egybeszabott ruhák nemcsak elegánsak és szuper nőiesek, hanem egyben kényelmesek és praktikusak. Az átlapolt mellrész, a magasra helyezett derékvonal, valamint a lágyan redőző, A vonalban kiszélesedő fazonkialakítás jellemző ezekre a kreációkra. Nem csupán az „ápol és eltakar” elvét tartják szem előtt, hanem kiemelik a sziluett előnyeit.

A divatbloggerek szerint a csillogó anyagú darabok sincsenek tiltólistán, ám ebben az esetben különösen számít a ruha fazonja. Számolni kell azzal, hogy hangsúlyt kap az a testterület, amelyre fényes felület kerül, így nem árt, ha a ruha lágy esésű, miközben kiemeli a derékvonalat.

Ugyanakkor remekül lehet trükközni a csillogó anyagokkal. A vállat hangsúlyozó pelerinszabást előtérbe helyezi a flitter, így azáltal, hogy optikailag széthúzza a vállszélességet, a derék karcsúbbnak hat, a csípő- és vállvonal egyensúlya pedig jobban megvalósul, vagyis arányosabb lesz a körtealkat.

Bár a szezon legdivatosabb elemeire, az alakkövető, csillogó midiszoknyákra sem mondanak nemet a teltebb alkatú nők, érdemes tudatában lenni annak, hogy ezek a szabások nem ellensúlyozzák, sokkal inkább kiemelik a nagyobb pocakot. Míg egyes divatbloggerek alakformáló fehérneművel trükköznek, mások úgy vélik, nem lehet minden has lapos, ezért nem bánják, ha kissé kidomborodik a ruha alól.

Mivel a beszűkülő fazonú midiszoknya térd alatt „vágja el” a test vonalát, nem a szoknyára ráengedve viselt bő felső a megoldás, hiszen így az előnytelen testtagolás következtében sokkal szélesebbnek tűnhet a sziluett, a lábak pedig rövidebbnek, zömökebbnek mutatkozhatnak.

Érdemes betűrni a felsőt a szoknyába, nadrágba, akár bő, akár szűk fazonról van szó. Kivételt jelenthet azonban a miniszoknya, amelyen egy színben passzoló hosszú ing, elegáns kardigán vagy tunika nem okoz nagy kontrasztot, ezáltal nem töri meg a test vonalának folytonosságát.

A miniszoknya éppúgy nagy kedvenc az őszi-téli időszakban, és persze, a smart casual, avagy félig alkalmi öltözékekben ugyancsak helyet foglalhat. Telt idomokon az átlapolt szabású, enyhén bővülő rövidke szoknyák a legelőnyösebbek, karcsúsító hatásuk nagyszerűen érvényesül, ha összhangban vannak a felső fazonjával.

A miniruha bővebb darab is lehet a divatbloggerek szerint, ugyanis így a lábak kerülnek fókuszba. A magas sarkú, hosszú szárú csizmák előnyösen nyújtják a lábakat, amennyiben nem szabdalja fel túl sokszor a test vonalát néhány rosszul elhelyezett erős színkontraszt vagy vízszintes szabásvonal.

Olykor elég egy ízlésesen feltűnő öv, hogy karcsúsítsa az alakot, máskor pedig egy trükkös blézer slankíthatja a sziluettet.

Minden testalkat számára más-más fazonkombinációk jönnek be igazán, de az ötletek terén sokat segíthetnek a divatbloggerek, akik saját magukon mutatják meg, hogyan mutatnak telt alakon a kínálatban futó népszerű elegáns ruhák.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés