A hosszú szárú csizma kétélű divatdarab, a fazonjától, illetve a viselési módjától függően az alaknyújtó hatás is megvalósulhat általa, vagy éppen roppant előnytelen lehet.

hirdetés

A hosszú szárú csizma sokféle verzióban előfordul a szezonális kínálatban, a legrizikósabb típusai a térd alá érő fazonok, melyek a vádli legszélesebb területét hangsúlyozzák. Mivel ezek a darabok kényelmesek és sokoldalúan viselhetők, a legkevésbé sem kell elzárkózni tőlük, ám érdemes olyan szabásokkal kombinálni őket, és úgy alakítani az öltözék rétegeit, hogy esélyük se legyen rövidebbnek, zömökebbnek mutatni a lábakat.

Kép: Getty Images.

 

A széles vádli gyakori alkati adottság, nem csak súlyfelesleg következtében lehetnek vaskosabbak a lábszárak. Ebben az esetben a lábbeli fazonja különösen számít, a hosszú szárú csizma ugyanis előnytelen összképet teremthet. Néhány egyszerű öltözködési trükkel azonban kiküszöbölhető a probléma.

A hosszú szárú csizma ilyen formában nagyon előnytelen: ezt tedd, hogy ne nyomja össze a lábakat

Sajnos a merev anyagú és a rogyott, redőzött szárú csizmák ugyanúgy szélesíthetik a lábakat. Ez persze attól is függ, hogy milyen módon viseled az említett darabokat, avagy, milyen fazonú szoknyához, ruhához, nadrághoz társítod őket.

Ha a ruha nem ér össze a csizma szárával

Az egyik leggyakoribb öltözködési hiba széles vádli esetén, ha a térd alá érő csizmaszár nem találkozik a szoknya vagy a ruha aljával. Mivel a lábbeli a vádli legszélesebb területén „vágja el” a lábakat, és a testvonal folytonosságát több vízszintes tagolás is megszakítja, az alaktömörítő hatás óhatatlanul megvalósul.

Mindezt még inkább fokozzák az öltözék éles színkontrasztjai, amelyek jobban kiemelik a szélesebb, vaskosabb testtájakat.

A figyelem eltereléséhez elég néhány apró változtatás. Ha a nadrág, ruha vagy szoknya részben rálóg a csizma szárára, és épp annyit takar ki az anyag, hogy nem a vádli legszélesebb területe kerül fókuszba, még a színkontraszt se szól bele durván az összképbe.

Nyilván, a hosszú szárú csizma előnytelen fazonja színhatásokkal is ellensúlyozható.

Szűk nadrág és térd alá érő csizma kombinációja

A testhezálló pantalló és a hosszú szárú csizma kombinációja népszerű viselet, ám a legtöbb esetben sajnos kifejezetten előnytelen.

Amennyiben a nadrág és a lábbeli színe drasztikusan eltér egymástól, ráadásul a csizma fazonja fókuszba helyezi a lábszár vastagságát, a helytelen testtagolás következtében az alak zömökebbnek, a testhossz pedig rövidebbnek tűnhet.

Ha számodra kényelmesebb a térd alá érő csizmatípus, akkor úgy védheted ki a szélesítő hatást, hogy a nadrág tónusához közel álló vagy éppen megegyező színű darabot választasz. A kabát hosszával úgyszintén trükközhetsz, harmonikusabb és előnyösebb lesz az összkép, hogyha rálóg a lábbeli szárára és takarásba helyezi a kritikus területet.

Az egyenes vonalú kabátszabások optikailag nyújtják az alakot, a törzs legkarcsúbb pontjára helyezett derékhangsúly pedig felfelé húzza a tekintetet, ezáltal hosszabbnak mutatja a lábakat.

Előnytelen csizmafazonok és trendek vastag vádli esetén

A csizma kialakítása, hossza sokat számít, és nem csak akkor, ha széles a vádli. A most divatos darabok között olyanok is akadnak, amelyek nem követik a lábak vonalát, a lábfejnél és a bokánál is igencsak szélesek, ennek köszönhetően aránytalanná tehetik a lábakat.

A magas sarkú, keskeny orrú csizmafajták alapvetően nyújtják a virgácsokat, de a kialakításuk éppúgy sokat nyom a latban, különösen széles vádli esetén. A térd alá érő hosszú szárú csizmák előnytelen összképet eredményezhetnek, ha túl szorosan rátapadnak a vádlira, vagy rogyott száruk vízszintes redőket képez. Amennyiben a szárak kicsit elállnak, és magasabbra nyúlnak a vádli legszélesebb területénél, optikailag keskenyíthetik a lábakat.

A most futó trend azonban, amikor a csizma szárából kikandikál a vastag zokni, a testtagolás szempontjából nem igazán előnyös, ha rövid és zömök a lábszár.

A hosszú szárú csizma, akár térd alá érő, akár magasabb fazon, nem minden esetben előnytelen, viszont nem mindegy, hogyan és mivel viseled. A fenti példák rámutatnak az öltözködési hibákra és kis segítséget nyújthatnak abban, miként ellensúlyozhatod a szélesítő, alakromboló hatást.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés