A pilates alapgyakorlatai gyakran szerepelnek a táncosok edzésprogramjában, hiszen csodásan tónusozzák a testet, javítják a tartást, és segítik a tudatos mozgáskultúra kialakítását. Az alábbi torna harmonikusan erősíti az izmokat, feszesíti a combok lötyögő területeit, a felkarok egyenetlen kontúrját is célba veszi, és alapvetően az egész testet átmozgatja.

hirdetés

Bár a pilates elősegíti a fogyást, leginkább az alakformálásban jeleskedik. A hivatásos táncosok előszeretettel alkalmazzák ezt a mozgásformát edzéseikben, mert amellett, hogy javítja az állóképességet, és energikusabbá, mozgékonyabbá, illetve rugalmasabbá teszi a testet, a speciális légzéstechnikával kombinálva fokozza a szervek oxigénellátását, valamint stresszoldó hatással rendelkezik.

Különösen a testkontúr feszesítésére, és az izomzat tónusozására a legalkalmasabb a pilates, így azoknak szintén ideális, akik lefogytak pár kilót, és szívesen elbúcsúznának a lötyögő területektől. Kisebb mértékű, két-három kilós fogyás után garantálhatnak látványos eredményt az alakformáló gyakorlatok, nagyobb bőrredők megmaradása esetén más módszereket is be kell vetni.

 

Ugyanakkor magas intenzitású zsírégető edzésekkel kombinálva is gyönyörű változást lehet elérni a testformát illetően. Érdemes felváltva végezni a különböző típusú kardió, erősítő és pilates jellegű tornákat, több napra elosztva, ezáltal megakadályozható a fogyással járó izomvesztés, sőt, tónusosabb, feszesebb, formásabb sziluett alakítható ki, mintha csak leugrálja magáról az ember a felesleget.

20 perc pilates lötyögő combok ellen

A mozgásszegény életmód következtében felpuhult kontúrokat is segít helyreállítani ez a feszesítő, tónusozó jellegű miniedzés. Nyilván, önmagában kevés ahhoz, hogy a lötyögő, megereszkedett, egyenetlen körvonalú lábakat izmossá és kőkeménnyé varázsolja, de kezdőknek például ideális.

Idővel fokozatosan bővíteni lehet a feladatsort haladó szintű, nehezebb gyakorlatokkal, és intenzív testmozgást is be lehet iktatni mellé a látványosabb hatás érdekében. Így vékonyodni is fognak a lábak, nem csak feszesednek. Gyaloglással, lépegetős edzésekkel szintén kiegészítheted a pilates lábformáló alapjait, a lényeg, hogy mindig változatosan növeld a terhelést.

 

A videó vendégedzője Julianne Hough amerikai táncosnő, aki számára nem ismeretlen a pilates. A táncosok gyakran alkalmazzák alak- és lábformálásra ezt a mozgásformát, mely szépen szálkásít, és feszesebbre húzza a kontúrokat.

A videóban látható gyakorlatok nehézségi fokozatukat tekintve az alapoknál helyezkednek el. Nem csak a lábakra koncentrálnak, valamint a helyes testtartást is elősegítik. A hasizmokat és a karokat is munkára fogja picit az edzés, de főként a combok kapják a terhelést.

Ha szép lábakat szeretnél villantani szoknyában vagy rövidnadrágban, ez a feladatsor mindenképp megfelelő hozzá, ám önmagában kevésnek bizonyulhat, ezért érdemes hetente más-más edzéstípusokkal is megtámogatni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés