Ha nincs kellő szabadidőd a változatos edzésprogramokra, és naponta csak félórácskát tudsz rászánni a testmozgásra, zsírégetés és fittség szempontjából is ideális lehet számodra a HIIT típusú intervallum edzés, amit akár az otthonodban is végezhetsz. Ehhez persze, egy jól felépített gyakorlatsor szükséges, amit az alábbi videó segítségével könnyedén elsajátíthatsz.

hirdetés


Ha a testedzés fő célja a fogyás, többnyire a kardió kerül képbe. A kardiózás a zsírégetésen túl is hasznos, de megvannak a hátulütői. Mindenképp nagy intenzitással kell végezni ahhoz, hogy a szervezet elkezdje felélni a zsírsavakat. Ám, a nagy energiabefektetés ellenére is sok időt igényel, ami alatt nagyjából ugyanazt a dinamikát kell hozni. Ha a pulzusszám nem pörög fel, vagyis épp csak túllendül a nyugalmi állapoton, az energianyerés nem a zsírraktárakból történik majd.

A zsírégetés folyamatához azonban idő kell, tehát pár perces ugrabugrálással vagy futással még épp csak bepöccen a gépezet, de nem lesz annyira hatékony, mint szeretnéd. Az sem túl jó, ha izomból megtolod a kardiót, és erőn felül, kifulladásig szétcsapod magad, csak hogy időt nyerj. A túl nagy intenzitás, különösképpen, ha változatlan, monoton ütemről van szó, egészen másként hat a testre, vagyis minél magasabb a tempó, annál inkább csökkennek a zsíroxidáció megfelelő feltételei.

 

A súlyveszteség mindenképp megtörténik, csak épp nem a zsírraktárakból, hanem izomból fogsz többet veszíteni. Magyarán, leégeted magadról az izmokat. Ettől még a kardió mozgásforma csomó pozitív változást idéz elő a szervezetben, és fogyáshoz is megfelelő, csak rá kell szánni az időt, valamint érdemes beiktatni mellé egy hétre felosztva az erősítő, alakformáló gyakorlatokat. Súlyzózással egyébként fokozhatod a kalóriacsökkenést, és sokkal tónusosabb, feszesebb alakra tehetsz szert.

Ha nincs időd többféle edzésformát beültetni a mindennapjaidba, a HIIT, vagyis a magas intenzitású intervallum edzés lehet megfelelő számodra. Az intervall típusú mozgásmódszerről azonban nem árt tudni, hogy fokozott terhelésnek teszi ki a keringést és a szervezetet, éppen ezért nem való mindenkinek.

30 perc intervallum edzés otthonra: legyalulja a zsírt, és erősít

A nettó félóra persze, magára a gyakorlatsorra értendő. Ám nem érdemes csak úgy, bemelegítés nélkül nekiugrani a dolognak. Az alábbi videóban egy komplex otthoni gyakorlatsort láthatsz, ami tempósabb, nagy energiaigényű, valamint csökkentett intenzitású feladatokat egyaránt felsorakoztat. Eszközök és ismétlésszámok nélkül dolgoztatja meg az izmokat, és a teljes testet átmozgatja.

Hogyan égeti a magas intenzitású intervallum edzés a zsírt? A rövid, intenzív szakaszok nagy teljesítményt igényelnek a testtől, olyannyira, hogy pár perc alatt gyakorlatilag kifogy az emberből a szusz. Mire ez megtörténne, jön egy pihenő etap, ami kevesebb energiabefektetést igényel, persze, azért korántsem lagymatag.

 

Viszont van ideje visszaállni a légzésnek, pulzusnak, így, amikor ismét teljes erőbedobással kezdesz el dolgozni, nagyobb löketre lesz szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy felpörgesse magát. A dinamikusabb etapok során a szénhidrátok elégetése zajlik, a nagyobb terhelés azonban hatékonyabbá teszi a zsírraktárak kiürítését.

A HIIT típusú tréning utóégető hatása a legjelentősebb, ugyanis edzés után megnő a test oxigénigénye, ami kedvező feltételeket kínál a zsíroxidációhoz. Nyilván akkor lesz a legeredményesebb, ha a testmozgás mellett az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás is megvalósul.

Keringési zavarok, szívelégtelenség esetén a HIIT edzésformák veszélyesek is lehetnek, ezért mindenképp ajánlott orvossal, szakemberrel konzultálni a biztonságos fogyás érdekében.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés