A gyaloglást is lehet aerob üzemmódban űzni, ha tartósan, jó tempóban halad az ember, viszont az otthoni lépegetős edzés hatékonysága abban rejlik, hogy nem csak a lábmunkára, hanem a törzs és a karok megdolgoztatására is nagy hangsúlyt fektet. Míg a kiadós séta előnye a friss levegő, és a változatos látkép, a szobában végzett ütemes lépegetés fölénye abban rejlik, hogy bármikor, rossz idő esetén is végezhető, és akár 15 perc is elegendő belőle ahhoz, hogy intenzív mozdulatsoraival alaposan átmozgassa a testet, és felpörgesse a fogyást. Ugyanakkor a lábak erősítését is valamivel magasabb szintre helyezi, dinamikája miatt pedig megunhatatlan.

hirdetés

Az andalító séta és a huzamosabb ideig végzett, erőltetett gyaloglás két különböző kategória. Ez utóbbi aerob mozgásformának minősül, ami az egyenletes dinamikával, hosszabb ideig végzett, monoton edzésformákat takarja. Aerob lehet az úszás, kerékpározás, és a kocogás is. Az efféle mozgástípushoz kitartás kell, és persze vasfegyelem, hiszen fogyás szempontjából nem sokat ér a művelet, ha nem tartod az iramot, vagyis nem érzed, hogy felgyorsul a légzésed és a szívverésed, esetleg melegség jelentkezik belül, a megdolgoztatott testtájakon.  A tempós gyaloglás képes zsírégető tartományba tornászni a pulzusszámot, ám ahhoz, hogy a szervezet a tartalékaihoz nyúljon, elsősorban rendszeresen kell végezni, és több időt érdemes rászánni, mint az intenzív futásra, vagy mondjuk, egy intervallumos edzésre.

Napi fél óra rendszeres, gyors ütemű lépegetés már elegendő a kilók megmoccanásához, persze az sem mindegy, hogyan, és milyen terepen végzi az ember. A hatékonyságot növeli a szintkülönbség, a lépcsőzés, és a nehezített pálya, amikor nem csak sík utcákon sétálgat az ember. Illetve az is fontos, hogy ne andalgós séta legyen, hanem küldd meg lendületből, amennyire az állóképességed bírja.

A hangsúly a rendszerességen van, hiszen az alkalmankénti öt-tízperces séta nem hoz tartós eredményt. A gyaloglás jó kezdet lehet, ha sokáig nem mozogtál vagy most kezdenél neki a testedzésnek. Sérülés után, ízületi problémák esetén szintén nagyszerű alternatívának minősül, hiszen nem terheli meg annyira a szervezetet, mint a futás.

 

A gyors ütemű séta egyik nagy előnye, hogy a szabadban is végezhető, nincs szükség hozzá bonyolult felszerelésekre vagy edzőtermi bérletre. A friss levegő a szervezetre egyaránt jótékonyan hat, hiszen javul az oxigénellátás, kellemesen elfáradsz, ami hozzájárul a pihentető alváshoz. A kevés alvás a zsírszövet növekedéséhez vezethet, így bármilyen szigorú diétával próbálkozol, nem lesz kielégítő a végeredmény.

Szuperhatékony lépegetős edzés, ami segít a zsírégetésben

Az aerob típusú gyaloglással ellentétben, a lépegetős edzés kardió üzemmódra kapcsolható. Minél intenzívebb, és minél több izomcsoportot dolgoztat meg, annál hatékonyabb lesz a kalóriaégetés szempontjából. Előnyeit növeli, ha a lábmunkát erősítő gyakorlatokkal, például guggolásokkal kombinálja. Az alábbi lépegetős edzés a tempós gyalogláson alapszik, a lendületes sétát elegyíti a feneket és combot erősítő mozdulatsorokkal.

 

A tempós mozdulatok alaposan felpörgetik a szervezetet, és a guggolások, kitörések ezt csak még hatékonyabbá teszik. Ebben a tornában dinamikusan váltakoznak a mozgáselemek, így igazán élvezetes lesz, és garantáltan átmozgatod az egész testet. Bár főként a combizmokon, fenékizmokon van a hangsúly, a kar és a hát izomcsoportjai szintén munkára vannak fogva. Lényegében ebben különbözik a monoton, tempós gyaloglástól, hogy több izmot dolgoztat meg többféleképpen, és azt változatos formában teszi. A szapora szívverésedből tudni fogod, hogy elég intenzíven csinálod ahhoz, hogy beinduljon a zsírégetés.

Bár a 15 perc elsőre kevésnek tűnhet, kezdésnek ideális, vagy kombinálhatod más mozgássorokkal. A gyakorlatok váltakozásának köszönhetően biztosan nem fogod megunni az edzést, és minden nap hatalmas motivációval felvértezve kezdesz majd neki.

Ha szeretnél megszabadulni pár kilótól, akkor a klasszikus kardió típusú gyakorlatsorokat sem érdemes hanyagolni, hiszen ezek rövid idő alatt lerobbantják a felesleget. Jó alternatívának minősül a futás vagy a HIIT-edzés, ami alaposan megdolgoztatja a szervezetet és még utóégető hatással is rendelkezik. A formás, tónusos alak eléréséhez a súlyzós, erősítő tornákat úgyszintén szükséges rendszeresen beiktatni, ezek megakadályozzák, hogy izomból fogyj. A folyamatot érdemes megtámogatni egészséges, csökkentett kalóriatartalmú, izomnövekedést serkentő étrenddel, illetve megfelelő folyadékbevitellel.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés