Bár az otthoni edzés típusát és intenzitását elsősorban az alapkondíció, illetve a kitűzött cél határozza meg, a rendelkezésedre álló tér is beleszólhat abba, hogyan tornázz. Kis helyen nehéz nagy mozgásigényű, térigényes gyakorlatokat végezni, viszont az sem jó, ha emiatt korlátozva érzed magad, és nem úgy fejlődsz, ahogyan szeretnéd.

hirdetés

A koronavírus miatt kialakult járványhelyzetben nem mindig tűnik egyszerűnek megőrizni a testmozgás rendszerességét, hiszen azok, akik eddig edzőterembe jártak, az otthoni tornát talán kevésbé találják hatékonynak, a szabad levegőn való mozgolódást pedig a kijárási tilalom, és a télbe forduló időjárás nehezíti meg.

Nem könnyű tervezni, helyszínt választani, így jobb híján, gyakran a lakásba szorul az ember, ahol nem biztos, hogy megfelelő tér áll rendelkezésére egy durván szétcsapós kardió tornához.

Lehet azonban másfajta gyakorlatokban is gondolkodni, például a HIIT, vagyis a magas intenzitású intervallum tréning szabadon ráhúzható az otthon, illetve a szabadban végzett mozgásformákra egyaránt, hiszen csak dinamikus és lassabb szakaszokra kell felosztani a feladatokat.

 

Ennek a lényege, hogy az energikusabb periódusokban megugrik a pulzus, míg az enyhébb etapok ideje alatt szépen visszarendeződik nyugalmi állapotába, így nagyobb terhelést kap a szervezet, amikor onnan kell visszatornásznia a tempót.

Ezáltal a HIIT hatékonyabban pörgeti az anyagcserét, mint a monoton aerob típusú mozgásformák, és garantáltan nem hagy eltunyulni. Ha kombinálod a pulzuspörgető és az erősítő gyakorlatokat, nem fognak eltűnni az izmaid miközben zsírt égetsz, de akkor is érdemes betartani ezt a variációt, amennyiben nem a fogyás, hanem az alakmegőrzés, és a tónusos test elérése a cél. Az izmok karbantartása és fejlesztése nagyon fontos, és nem csak a formás alak miatt.

A csontokon kívül az izomzat úgyszintén a testünk vázát képezi, melynek erősítésével javul az egyensúly, a stabilitás és a koordináció, illetve a tömör, tónusos izmok szép tartást adnak a bőrnek. Az izommunka növelésével fokozódik az oxigénigény, ami a zsíranyagcserére is pozitív hatást gyakorol. Még szerencse, hogy erősíteni otthon, kis helyen is lehet, és nem feltétlenül szükséges súlyzókkal dolgozni. A saját testsúlyos gyakorlatok remek tippekkel szolgálhatnak, ha nincs otthon megfelelő eszközöd.

Otthoni edzés kis helyen: karcsúsító és erősítő gyakorlatok

Uli Webster személyi edző negyven év feletti hölgyeket hoz formába, de az otthoni edzésterveiből és gyakorlatsoraiból a fiatalabb korosztály is profitálhat. Bár negyven felett az izmok lassabban fejlődnek, a tónusos test elérése nem lehetetlen, ahogy ezt az edzőnő alakja is bizonyítja. Persze, ő mindennap mozog, ez a munkája, így nem érdemes hozzá hasonlítanod magad, amikor kitűzöd a célodat. Önmagadhoz mérten szabd meg az elérni kívánt fittségi szintet.

Nem árt azt is figyelembe venni, hogy a karcsú alak elérése és megtartása nagyjából 70%-ban a táplálkozáson múlik, ugyanakkor a rendszeres fizikai aktivitás éppúgy lényeges, hiszen sport nélkül nem fog menni. Ha fokozottan dolgoztatod az izmaidat, érdemes ügyelni a fehérjebevitelre, emellett figyelj arra, hogy a szénhidrátbevitel nagy része magas rosttartalmú zöldségekből és gyümölcsökből származzon. A zsírbevitel csökkentése jó, ha nem fordul át a drasztikus megvonás irányába.

Például a lazac, a tojássárgája, a dió, az avokádó, a lenmag és lenolaj, a tonhal, a hering, vagy az olívaolaj többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyekre nagy szüksége van a szervezetnek, így nem árt többféle forrásból pótolni. Ha tanácstalan vagy az étkezéseddel kapcsolatban, keress meg online egy dietetikus szakembert, vagy olyan személyi edzőt, aki az életmódváltásban is jártas.

Amennyiben úgy érzed, hogy korlátozza az edzéseidet a rendelkezésedre álló kis tér, olyan kardió és erősítő gyakorlatokat állíts össze magadnak, melyekkel egy helyben is váltogatni tudod a tempót és az intenzitást. Ez a gyakorlat felpörgeti a pulzust, ugyanakkor egy jógaszőnyegnyi helyen elvégezhető. A has, a törzs és a kar izmait egyaránt munkára fogja.

Ezzel a far- és combizmokat erősítheted, de közben a törzs is dolgozik, hiszen meg kell tartania magát.

A has, az alsó hát, a medence és a csípő izmait dolgoztatja meg ez a feladat, mely látszólag egyszerű, de igencsak próbára tesz, ha legalább fél percig, vagy egy percig csinálod.

Hasizmok erősítése a falnál: bekapcsolódnak a far- és csípőizmok is a munkába, így több legyet ütsz egy csapásra.

Könnyített feladatok is vannak kezdők számára: például a karizmok fejlesztése a falnál, vagy a szék segítségével kivitelezett guggoló gyakorlatok.

Csukló-, nyak-, és vállproblémákkal ez a gyakorlat nem végezhető, de ha nincs ilyen sérülésed, így is edzheted a hasizmodat.

Zseniálisan megdolgoztathatod a comb-, törzs- és farizmokat, amennyiben van otthon egy nem túl alacsony puffod, és egy jógaszőnyegnyi helyed. Arra ügyelj, hogy az ülőalkalmatosság stabilan álljon, jó tapadást kapjon a szőnyegen, nehogy sérülést okozzon!

Gumiszalaggal, és kutya társaságában is végezhetsz erősítő, tónusozó tornát.

Kis termetű hölgyeknek ez is belefér, a bútorok szétrúgása nélkül. Azért csak óvatosan, nem éri meg a lesérülést!

A helyben futás is lehet magas intenzitású.

A hát- és törzs izmait célszerű erősíteni a home office alatt, különösen, ha valaki sokat görnyed a számítógép előtt.

Hátfájással azonban érdemes könnyített, nyújtó, relaxáló tornát végezni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés