Sokan azt gondolják, hogy a saját testsúllyal edzés a profik asztala, vagy legalábbis azoknak való, akik izomkolosszussá szeretnék gyúrni magukat, de ez óriási tévhit. Kis súlyfelesleg ledolgozására, erősítésre, szálkásításra, az izmok fejlesztésére is tökéletes, de kezdőként érdemes nagy hangsúlyt fektetni a fokozatosságra, illetve a gyakorlatok helyes megválasztására és kivitelezésére.

A saját testsúllyal való edzés elsőre rémisztően hangzik, és sokaknak talán azok az izmos fickók jutnak eszébe erről a sportágról, akik játékos könnyedséggel űzik a street workout extrém gyakorlatait.

Ám nem kell megijedni, mert ennek a mozgásformának is megvannak a kezdő és haladó fokozatai, és a bárhol, bármikor végezhető saját testsúlyos edzés tulajdonképpen annyi mindent foglal magába, hogy nem igazán lehet minden szintjét egy halmazba gyűjteni.

Aszerint sem kategorizálható, hogy fiúknak, vagy lányoknak való inkább, és igazából korosztályhoz sem kötött, persze, mielőtt belevágna az ember, nem árt egy alapos állapotfelmérés, hogy tisztában legyen vele, mit és mennyit bír el.

Kiknek ajánlott?

Bárkinek, aki szeretné fejleszteni az állóképességét, az egyensúlyát, az erőnlétét és az izmait. Mivel a legtöbb nő rémálma, hogy súlyzózással vaskos, férfias izmokat dagaszt magára, a saját testsúlyos gyakorlatok esetében ez nem fordulhat elő, hiszen közelebb állnak a hétköznapi tevékenységekhez, és tulajdonképpen más mozgásformák és sportok alapját képezik.

Az eszköz nélküli edzésprogram jó hatással van a mozgáskoordinációra, és nagy előnye a súlyzózással szemben, hogy – ha helyesen kivitelezettek a mozdulatok – kíméletesebben terheli az inakat és az ízületeket. Szépen kidolgozott, szálkás, arányos izomzatot épít, mely megkönnyíti a mindennapos mozgást. Nagy súlyfelesleggel, valamint a terhelhetőséget akadályozó egészségügyi problémákkal nem ajánlott belevágni, mert nagyobb a sérülések kockázata.

A saját testsúllyal edzés előnyei

Ez az edzésforma számtalan gyakorlatot foglal magába, nem csak húzódzkodásból, fekvőtámaszból, guggolásból és plank típusú feladatokból áll, így mindenki a saját képességeihez, igényeihez mérten tudja összeállítani a számára megfelelő programot. Minél változatosabb a mozdulatsor, a tempó és a ritmus, annál inkább garantált a fokozatos fejlődés, vagyis idővel nem rekedsz meg a már elért eredménynél, sőt, aki kidolgozott izmokra vágyik, azt is elérheti az effajta testedzéssel.

 

A saját testsúllyal edzés további előnye, hogy nem csupán lokálisan, egyes izomcsoportokat erősít, hanem a változatos gyakorlatoknak köszönhetően az egész testet átmozgatja, megdolgoztatja. Ehhez persze fontos a különféle feladatsorok helyes kivitelezése, de ez más edzéstípusok, például a jóga, a pilates, sőt, még a konditermi súlyzós gyakorlatok esetében is így van.

A szintlépés csak akkor lehetséges, ha az alapokat már jól begyakoroltad, és legalább 40 másodpercig szabályosan tudod végezni azokat. A videóban szereplő edzésprogram kezdők számára ajánlott, amely bárhol elvégezhető, akár otthon, a nappaliban, vagy egy parkban. Nem kell hozzá semmilyen eszköz, a kar és hát izomzatát erősítő feladatokhoz egy szék, vagy pad is megteszi. Már ezekkel az alapgyakorlatokkal is csodás, tónusos és feszes alakot formálhatsz magadnak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés