Ahhoz, hogy beinduljon a fogyás, elsősorban az étrenden és az étkezési szokásokon kell változtatni, illetve érdemes olyan fizikai tevékenységet folytatni, amely megnövekedett oxigénhasználat mellett a zsírégető tartományba tornássza fel a pulzust. Erre egy mérsékelten intenzív kardió edzés is képes, különösen, ha eddig nem sokat sportoltál, ám ajánlott más mozgástípusokkal kombinálni. A heti rendszeresség szintén elengedhetetlen.

hirdetés

A kardiózás előnyei legtöbbször akkor kerülnek szóba, ha a testsúlyvesztés a cél, pedig valójában az alakformáló és az izomfejlesztő gyakorlatok mellett is ajánlott beszúrni az edzésprogramba, hiszen javítja a vérkeringést és az állóképességet, valamint rugalmasabbá teszi az ereket, és növeli a szervek oxigénellátását.

Nem árt azonban figyelembe venni, hogy a kardió edzés sok mindent foglal magába, például lehet biciklizés, futás, úszás, vagy bármilyen pulzusnövelő gyakorlatsor. Általában a testalkattól és az állóképességtől függ, hogy kinek mennyi, és milyen intenzitású kardió tornára van szüksége hetente.

Az alacsony és mérsékelt intenzitású gyakorlatsorok leginkább azok számára hozhatnak eredményt, akik mozgásszegény életmódról váltanak fittebb létformára, hiszen az ő esetükben már egy kis ugrálás is feltornázhatja a pulzust. Ám mindenképp fontos – különösen, ha zsírvesztés a cél -, hogy a negyedórás miniedzéseket más jellegű mozgásformákkal is kombinálják.

15 perces kardió edzés otthon, gumiszalaggal

Napi negyedórás tornától nyilván nem fogsz lefogyni, még akkor sem, ha jól megtolod az ugrálós részt. Fontos, hogy ne csak az edzésterved, hanem az egész életmódod a fogyást, illetve az elért eredmény megtartását támogassa. Az egészséges táplálkozás mellett érdemes a megszabott edzésidőn kívül is sokat mozogni: lift helyett lépcsőzni, illetve sétálni vagy kerékpározni, amikor csak lehetséges.

Ezzel nem csak az állóképességedet növeled, hanem átmozgatod a testrészeidet és munkára fogod az elhanyagolt izmokat. A kardió edzések mellett az izomfejlesztésre úgyszintén ajánlott hangsúlyt fektetni. A pulzuspörgető mozgásformák abban segítenek, hogy több kalóriát használj fel naponta, míg a súlyzós gyakorlatok kontúrosabbá, feszesebbé teszik az alakodat.

 

A videón látható feladatok alacsony és mérsékelt intenzitásúak, ezért gyakrabban végezhetőek, mert könnyebben regenerálódik utánuk a szervezet. Bár nem ígérnek azonnali, látványos fogyást, javítják az anyagcsere működését, ezáltal hozzájárulnak a plusz kilók leapadásához.

Amint új szintre lép az állóképességed, más típusú kiegészítő edzéseket is beiktathatsz a 15 perc mozgás mellé. A gumiszalag szintén hatékonyabbá teszi a gyakorlatokat, hiszen jobban megdolgoztat azáltal, hogy ellenállásával nagyobb erőkifejtésre késztet.

 

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés