A home office – és úgy általában az ülőmunka – nem igazán kíméli a gerincet, de néhány gyakorlattal ellensúlyozhatod a helytelen testtartásból adódó nyaki és deréktáji bántalmakat. Ez a rövid gerinctorna átmozgatja és felfrissíti az elmacskásodott tagokat.

hirdetés

Nem mindenki rendelkezik otthon ergonomikus ülőalkalmatossággal és jól felszerelt irodasarokkal, az étkezőszék és a kanapé pedig nem kimondottan nyolcórás munkavégzéshez lett kitalálva. Sokan a teraszra, hálószobába menekülnek a család tagjai elől, hogy viszonylag nyugodt környezetben dolgozhassanak, ami pedig gyakran kényelmetlen kuporgáshoz és görnyedt testtartáshoz vezet.

A stressz hatására éppúgy befeszülhetnek a hátizmok, aminek fejfájás, diszkomfortérzet, derékfájdalom lehet a következménye. Ezért fontos, hogy sűrűbben szakítsd meg a munkát, állj fel egy picit a gép mellől, és szánj több időt a nyújtásra, lazító gyakorlatokra.

Figyelembe kell venni azt is, hogy az otthoni munkavégzés és a karantén miatt most kevesebbet mozgunk, nem jövünk-megyünk annyit, mint korábban, így jóval ritkábban kerül függőleges helyzetbe a gerinc. Ez nagyon nem tesz jót a hátizmoknak, ami rossz testtartást eredményezhet.

Rövid gerinctorna minden napra

Akár naponta többször is beiktatható ez a rövidke gerinctorna, mely kinyújtja és ellazítja a befeszült izmokat, illetve átmozgatja a nyak, a hát, a derék és a csípő tájékát. Felfrissíti az elgémberedett végtagokat, kimozdítja görnyedt állapotából a gerincet, ezáltal javítja a vérkeringést.

 

Nincs szükséged hozzá eszközre, csupán 15-20 percre, amikor nyugodt környezetben elvégezheted. Bár a mindennapi testmozgás hiányát nem oldja meg, arra jó, hogy oldja a feszültséget, javítsa a közérzetet, és segítse a koncentrálást. Ha krónikus gerincpanaszaid vannak, e-mailben vagy telefonon kérj tanácsot az orvosodtól.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés