Nem csak az idő múlása, a nagyobb mértékű testsúly- vagy életmódváltozás éppúgy okozhatja a test bizonyos zónáinak megereszkedését, tunyaságát. Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a törzsizomzat renyhe és elgyengült legyen, pillanatok alatt megjelennek a redők és a hurkák a jól látható részeken is. Ez az edzés a hát és a mell területének erősítését célozza meg, hatékonyan feszesíti és formálja az alakot.

hirdetés

A mell-, illetve hátizom formálására érdemes külön időt szánni a heti edzésprogramban, hiszen ennek a területnek a karbantartása nem csak az esztétikus összképhez járul hozzá, hanem a környező izomzat stimulálásával támogatást nyújt a gerincnek. Jelentősebb túlsúly nélkül is kialakulhatnak zsírredők a hónaalj és a mellek tájékán, valamint a hát területén, melyek az adott testrész renyhe izomcsoportjaira utalnak. Az efféle zsírkitüremkedések helyén gyakran megereszkedik a bőr, ezáltal lötyögő redők alakulnak ki.

A melltartó által felszorított puklik már három-négy pluszkiló esetén is megmutatkozhatnak, ha gyenge a hátizomzat. A mellek teltségén ugyan nem, de a tartásán némiképp lehet segíteni célzott gyakorlatokkal. A hátul kivágott ruhákból kivillanó hurkák pedig igencsak lerontják az összképet, legyen bármilyen csinos is az adott darab. Érdemes tehát tenni azért, hogy a törzs izomzata is dolgozzon.

Ez a gyakorlatsor akár az otthon kényelméből is végezhető, hatékonyan formálja a mellizmokat és a hátat, ráadásul segédeszközök nélkül. Változatos és követhető feladatokból épül fel, kezdők számára éppúgy ideális, ahogy a haladó, rutinos tornázóknak is. Mindössze tíz percet vesz igénybe naponta, azonban az izomláz garantáltan beköszön másnap! Ha rendszeresen csinálod, nem fognak gondot okozni a kivágott, mélyen dekoltált, hátvillantós ruhák sem!

 

A mell és a hát izomzata is remekül formálható, csak célzott edzés kell hozzá

A mellek idővel megereszkednek és teltségükből is veszítenek. Ez abszolút természetes dolog, de nem csak a kor előrehaladtával veszíthetnek tartásukból a környező izmok. Nagyobb mértékű fogyás szintén előidézheti úgymond a kelblek laposodását. A mellkas, a hónaalj és vállak környékén elhelyezkedő izomcsoportok megdolgoztatásával a cici tömörsége ugyan nem nyerhető vissza, viszont a megereszkedés mértéke csökkenthető.

Ezért a súlycsökkentő tornák mellett nem árt olyan lokális edzéseket is végezni, melyek ezt a területet formálják, erősítik és feszesítik. A rendszeres torna eleve felpezsdíti az anyagcserét, ami már önmagában is jó hatással van a kötőszövetekre, de az edzettebb tartóizmok éppúgy nagy szerepet játszanak abban, hogy nem folynak el a kontúrok. Az való igaz, hogy az edzések némileg megemelhetik a szöveteket, azonban a kosárméret aligha fog megváltozni a torna hatására. Aki a keblek növelését tűzte ki célul, sikerélményt csupán a plasztikai sebészek segítségével érhet el.

A hátizmok megdolgoztatása nem csupán a redők feszesre húzása miatt fontos, a helyes, nőies testtartáshoz éppúgy hozzájárul a rendszeres torna. A megjelenést jelentősen befolyásolja a törzs izmainak állapota, így a rendszeres erősítő, feszesítő torna után te is látni fogod a különbséget.

Nagyon fontos, hogy megfelelően legyenek elvégezve a feladatok. A célzott területeket formáló tornák esetén a kivitelezés pontosságán van a hangsúly. Nem csupán az ízületek terhelése miatt lényeges a tökéletes utánzás, noha való igaz, hogy egy rossz mozdulat is elegendő a tartós fájdalom kialakulásához. Az izmok megdolgoztatása akkor lesz látványos rövid időn belül, ha a gyakorlatsor elvégzése helyesen, koncentráltan történik.

 

Amennyiben súlyvesztés az elsődleges cél, nem lesz elegendő a mell-, valamint a hátizom alapos átmozgatása. Hiába a kidolgozott, megmunkált izomréteg, ha mindenhol puha zsír fedi, cseppet sem fognak látszódni a kidomborodó területek. Bár érdemes már az elejétől kezdve erősítő, feszesítő edzéseket is végezni, a fogyáshoz kardióra, aerob típusú tornákra éppúgy szükség van. A különböző edzéstípusok kombinálása a leghatékonyabb, a rendszeresség pedig a biztos kulcsa a tökéletes, feszesebb testkép kialakításának.

A kilók aligha moccannak meg, ha az étrenden nem változtatsz. Még a zsírégető és alakformáló edzések párosa sem lesz elegendő ahhoz, hogy látványos legyen az átalakulás. Fogyás esetén mindenképpen kalóriadeficitet kell alkalmazni, hogy a puha, lötyögő zsírrétegnek garantáltan búcsút tudj inteni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés