A kosárméretet nehéz műtét nélkül növelni, azonban a feszességért és a megfelelő tartásért sokat lehet tenni egy kis tornával. Ez a mellemelő edzés rendkívül hatékony, ha rendszeresen végzi az ember.

Mellemelő edzés otthon

A genetika, a gyors fogyás, az életmód és az idősödés egyaránt befolyásolja a cicik feszességét. A legtöbben, amikor edzésre kerül a sor, hajlamosak elfelejtkezni erről a területről. Sokan úgy gondolják, hogy a mellek megereszkedése nem akadályozható meg az izomzat fejlesztésével, rendszeres átmozgatásával.

Habár felülírni valóban nem lehet a folyamatot, a tónusvesztés lassítása, késleltetése egyáltalán nem lehetetlen feladat. A mindennapos mozgás közben a melleket tartó izomcsoportok nemigen kerülnek nagy terhelés alá, legalábbis átlagos napokon, ülőmunka mellett  semmiképp.

Éppen ezért a genetikai hajlam az edzés elhanyagolásával összevetve már elegendő a probléma kialakulásához, ha ehhez még az életkor előrehaladtával jelentkező lazább kötőszövetet és izomvesztést is hozzávesszük, bizony a keblek megereszkedése elkerülhetetlennek tűnik. Az idő múlásával természetes módon megfogyatkozó kollagén, az edzetlen, tartóerejéből folyamatosan veszítő izomzat, valamint az egyre rugalmatlanabb kötőszövet együttes erejének köszönhetően a mellek ruganyossága és feszessége hamar megcsappan.

A kosárméret ugyan nem fog megnőni, ahogy a keblek tömörsége sem változik a mellemelő tornától, ám a mellizmok tartására jelentős, szemmel látható hatással van a rendszeresen végzett torna. Ez az edzés akár otthon is végezhető, szuper kiegészítője lehet az alakformáló, zsírégető gyakorlatoknak.

 

Ezt a területet sem szabad elhanyagolni

Bár a mellek formája és tartása, illetve az, hogy mikor kezdenek el megereszkedni, tömörségükből veszíteni, leginkább a genetikán múlik, egy nagyobb mértékű súlyveszteség vagy éppen életmódváltás abszolút befolyásolja, hogy szükség van-e párnázott melltartókra a kivágott blúzok esetén, vagy sem. A legtöbben a nyári időszakban döbbennek rá, hogy bizony nem ártana átmozgatni a tartóizmokat. A mélyebben dekoltált felsők és fürdőruhák kíméletlenül felhívják a figyelmet a formátlan, renyhe izomzatú mellkasra.

A lokális edzések nélkülözhetetlenek, különösen akkor, ha kemény diéta és rendszeres, zsírégető edzések tarkítják a hétköznapokat. A fogyás sokszor a keblek állapotán látható a leghamarabb, egy pillanat alatt lapossá válhat a terület, amiért leginkább a mellizmok, vagyis a szövetek tartóizmainak tunyasága felel. Mindenképpen célszerű beépíteni az edzéstervbe a mellizmokat megcélzó gyakorlatsorokat ahhoz, hogy minél később jelentkezzen a tónusvesztés problémája.

 

A legjobb, hogy ez a torna egyúttal a lötyögős felkart is kezelésbe veszi, ugyanis a mozdulatok nagy része a karizmokat szintén alaposan átmozgatja. Persze a gravitációval és a korral járó bőrmegereszkedéssel szemben nehéz felvenni a kesztyűt, ezért már idő előtt célszerű belevágni a rendszeres, kemény feladatokba.

Bár sokan azt gondolják, hogy a táplálkozás egyértelműen a pocak és a fenék területén hagy látható nyomot, a felesleges nassolás bizony nem csak a leginkább látható területeket érinti. A domborulatok mellett szintén elkezdenek felgyűlni a hurkák. Éppen ezért tanácsos alaposan átgondolni az étrendet, s kizárólag egészséges, rostban és tápanyagban gazdag alapanyagokból felépíteni a napi menüt.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés