A kardiózás többféle módon és formában történhet, míg a magas intenzitású típusai főként a jó kondícióban lévőknek, vagyis az edzettebbeknek való, addig a közepes dinamikát diktáló verziókat a kezdők is nagyobb sikerrel végezhetik.  Ez nem azt jelenti, hogy kevésbé hatékony a kardióedzés, a legtöbb izmot ugyanúgy átmozgatja, csak ezt ugrálást igénylő gyakorlatok nélkül teszi. Ha nem fulladsz ki már az elején, nagyobb eséllyel csinálod végig az edzést, később pedig, amikor hozzááll a szervezeted az izommunkához, fokozhatod a tempót és nagyobb erőbedobásra kapcsolhatsz.

hirdetés

A kardiózás nem egyenlő a futással, ennél sokkal szerteágazóbb mozgásformáról van szó, bár az emberek nagy része elsőként erre a verzióra asszociál. Tény, hogy a futás felér egy kardióedzéssel, ám változatos, izgalmas gyakorlatsorok éppúgy rendelkezésre állnak.

Ahhoz, hogy megmoccanjon a felesleg, és valóban beinduljon a zsírégetés, nélkülözhetetlen az aerob tornák rendszeres gyakorlása. Ám nem csak a pluszkilók leadására szolgál a kardióedzés. A pulzus megemelésével fokozza a keringést, ezáltal több oxigén jut el a szervekhez. A légzésszám növekedésével javítja a tüdőkapacitást, illetve a kondíciót és az állóképességet.

Szerencsére ma már nem kell messzire menni ahhoz, hogy valóban hatékony, akár személyre szabott gyakorlatsort végezhessen az ember lánya, elegendő csupán az internetet segítségül hívni. Ez a húszperces összeállítás akár kezdők számára is tökéletes, alacsony intenzitással éri el a kívánt hatást, mindezt ugrálás nélkül.

 

Egy jól összeállított kardióedzés otthon is hatékonyan működhet

A legtöbb nő a karcsú sziluett elérését várja a kardiótól, ugyanakkor a sportolástól feszesebb, tónusosabb alakot képzelnek el maguknak, amit többnyire a monoton futópadozástól vagy egyéb edzőtermi kardiógéptől remélnek. Bár ezek is hatékonyak tudnak lenni, ha kalóriaégetésről van szó, érdemes változatosabbá tenni az edzéseket.

Néha iktass be szabadtéri vagy otthoni testmozgást is a hetedbe, más-más gyakorlatokat kombinálva, ugyanis az egysíkú mozgáshoz hamar hozzászoknak az izmok, már nem kell erőt kifejteniük az intenzitás fenntartásáért, ezáltal te sem fejlődsz, és akár a súlycsökkenés is megrekedhet. A kardiózás mellett szükség van súlyzós edzésekre is, hiszen, míg az izmokról a pulzuspörgető torna szedi le a zsírt, a tónusosabb, feszesebb alakot célzott erősítő és testformáló gyakorlatokkal érheted el. Ha a fogyás a legfőbb cél, elsőként nem az anaerob edzésformákat kell választani, inkább a kardió az, amivel látványos változás érhető el, de a legjobb mindenképpen a kettő kombinációja.

Az aerob edzés kalóriaégetéssel segíti a súlyvesztést, a szervezet oxigént hasznosít a torna során. Remek hatással van továbbá az anyagcsere-folyamatokra.

 

Fontos megemlíteni, hogy nem csupán a felesleg ledolgozásához remek választás, amellett, hogy leszámol a makacs zsírpárnákkal, az izomépítésben ugyancsak fontos szerepet vállal. Jelentősen növeli a tüdőkapacitást, tökéletes stresszlevezető. Ha a szervezet már hozzászokott az adott terheléshez, kevésnek bizonyulhat a bevett gyakorlatsor. Éppen ezért időnként érdemes szintet lépni, magasabb intenzitású tornára váltani.

Ezek a teljes testre ható kardiótornák nem csupán egy-egy területen fejtik ki hatásukat, a legtöbb izomcsoportot és testtájékot alaposan átmozgatják. Kezdetben érdemes alapvető gyakorlatsorokkal kísérletezni, hiszen a könnyebben elsajátítható, egyszerűbben kivitelezhető mozdulatokat hatékonyabban lehet elvégezni, ráadásul attól függően, kinek milyen a kondciója, már az alacsonyabb intenzitású tornák is hatékonyan működhetnek. Amint fittebb leszel, érezni fogod, hogy már nem jelent kihívást számodra.

Nem feltétlenül szükséges minden egyes nap beiktatni a napirendbe egy kardióedzést. Hetente három alkalom már látványos változást eredményez. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a megfelelően kialakított, egészséges étrend nélkül még ezek a hatékony, otthoni edzések is kevésnek bizonyulnak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés