A stílusos megjelenés nem az életkortól, és nem teljes mértékben az anyagiaktól függ. A magyar divatblogger szerint a sikkes öltözködés érdekében nem kell nagy áldozatokat hozni, sokszor csak az apró részleteken és a kreatív kombinációkon múlik, hogy milyen lesz az összhatás.

hirdetés

Egyre többen mutatják meg, hogy a másodkézből vásárolt holmik, a harminc éve a szekrényben lapuló klasszikusok, valamint a szimpla alapdarabok milyen stílusosan variálhatók, így tulajdonképpen nem kell hatalmas összegeket költeni ahhoz, hogy sikkes szetteket állítson össze az ember. Bár igaz, némi leleményességre szükség van, de olykor elegendő a fantáziát és az egyéni kreativitást szabadjára engedni ahhoz, hogy ne csupán a tucatdivatot tükrözze az öltözékünk, hanem a személyiségünkkel harmonizálva egyedivé váljon. Egy kis esztétikai érzékkel a vállfán snassznak tűnő darabok is izgalmassá varázsolhatók, sokszor a legegyszerűbb kulcsholmik összeboronálása is egészen eredeti összhatást eredményez.

Egy nő kezében mindig ott van a sikkes, stílusos megjelenés kulcsa. Néhány merészebb kiegészítő, vagy szimplán a táska, a cipő és az egyéb részletek összehangolása már határozottan nőiessé, átgondolttá és ízlésessé teszi a kisugárzást. Az sem rossz megoldás, ha néhány extrább kreáció lapul a szekrényben, amelyekkel időnként meg lehet spékelni az alapdarabokkal felépített mindennapi szetteket. Ám a különlegesebb, egyedibb, kiváló minőségű holmikra sem muszáj nagy összegeket fordítani, a szemfülesek akár töredékáron beszerezhetik másodkézből a világmárkák finomabb vagy éppen karakteresebb cuccait.

A magyar divatblogger, Balogh Judit éppen azzal a céllal indította el stílusblogját, hogy bebizonyítsa, nem kellenek méregdrága ruhadarabok ahhoz, hogy a megjelenés tényleg divatos és stílusos legyen. Posztjaival arra szeretné motiválni ötven feletti nőtársait, hogy merjenek önmaguk lenni, és az öltözködésükön keresztül is bátran mutassák meg magukat.

A magyar divatblogger az apró trükkökben hisz

Az 59 éves magyar divatblogger, Balogh Judit régóta rajong a divatért, az öltözködés számára egyfajta önkifejezési mód, ami a játékosságnak és a kreativitásnak is teret enged. Enteriőrtervezőként rendszerint színekkel és formákkal dolgozik, így nem meglepő, hogy remek érzékkel állítja össze mindennapi szettjeit. A ruhavásárlás során kifinomult látásmódja és radarja segíti a választásban, azonnal kiszúrja, ha olyan „kincs” lapul a kínálatban, amit sokoldalúan tud majd viselni. Nem csak a divatot veszi alapul, hanem az alapján szelektál, hogy mivel tud igazán azonosulni, mi az, ami azonnal „megszólítja” őt. Fontosak számára az apró, finom részletek, a csinos összeállítások mellett pedig az Instagramra feltöltött képek harmóniájára is nagy hangsúlyt fektet.

Nem hisz az életkori sztereotípiákban, ahogy abban sem, hogy a sikkes, stílusos megjelenés az anyagiak függvénye. Öltözékeinek nagy részét másodkézből szerzi be, hiszen rendkívül fontos szempont számára a fenntarthatóság, ami mellett ma már valóban nem mehetünk el szó nélkül. Az apró részletek finomhangolásával, a kiegészítők tudatos összeválogatásával és egyszerű trükkökkel éri el, hogy a legszimplább összeállítás is különlegesebbé, stílusosabbá váljon.

– Számodra mit jelent ma jól öltözni, jól öltözöttnek lenni? Vannak bevált trükkjeid? Ha igen, melyek azok?

– Alapvetésnek tartom, hogy a körmeim, hajam jól ápoltak legyenek, és mindig legyen rajtam legalább egy kis smink. Ezután jöhet a ruházat, ami minden esetben színharmonizált. Ha játszótérre viszem a hároméves unokámat, akkor is. Szeretek játszani a színekkel, mintákkal. Előre kitalálom, hogy melyik ruhadarabon legyen a hangsúly, a többit pedig annak rendelem alá. Például nagy mintás kabát alá színben hozzáillő, de egyszínű nadrágot és pulcsit veszek, hogy a kabáté legyen a főszerep. Vagy mintás nadrághoz annak színeivel megegyező ing és pulcsi stb. A táska és cipő megválasztása kardinális kérdés, e kettő jó, ha szinkronban van. Szeretem a napszemüvegeket, bizsukat is, ezek szintén meghatározóak a végeredmény szempontjából.

Jól öltözöttnek azt a személyt tekintem, akinek a komplett megjelenése összhangot, önmagával harmóniát, átgondoltságot sugároz.

– Melyik a kedvenc ruhadarabod, ami mindig jolly joker? Vannak egyáltalán ilyen bármikor bevethető darabok?

– Esetemben ez nehéz kérdés, mivel sok kedvencem van. Számomra az alkalom határozza meg viseleteim kiválasztását. Természetesen figyelembe veszem az időjárás, kényelem, praktikum, esetleges csomagméret korlátokat, tehát minden befolyásoló tényezőt. Igen, tervező típus vagyok.

– De hogy ne bújjak ki a válaszadás alól: farmer-sportcipő kombinációt nagyon sok irányba el lehet vinni. Például Chanel kiskabáttal, bizsukkal feldobva elegánsabb rendezvényen is megállja a helyét. Szeretem az overallokat is, különböző stílusú cipővel, kiegészítők variálásával más-más arcukat mutatják. Ahogy munkámban is, öltözködésemben is szeretem vegyíteni a stílusokat.

– Melyek azok a legfontosabb szempontok, amiket minden ruhavásárláskor figyelembe szoktál venni?

– Többnyire emocionális vásárló vagyok, bele kell hogy szeressek egy-egy darabba. A minőséget jelölném meg első kritériumként, aztán persze a fazont, megfelelő méretet. Bevallom, a kényelem és a praktikum hátul kullog a prioritási listámon. Ha rábukkanok valami extrára, akkor is megveszem, ha netán szenvedek benne egy kicsit.

A belső és a külső harmóniája a kulcs

Ha valaki követi a trendeket, ám azok nem illeszkednek a személyes ízléséhez, hiába lesz divatos az összeállítás, hiszen az összkép abszolút énidegen. Minden trend személyessé tehető és formálható, érdemes úgy beilleszteni őket az aktuális ruhatárba, hogy az eredmény ne üssön el az egyéniségtől. Az extra ruhadaraboktól sem kell megijedni, az öltözködés egy eszköz lehet az egyediség megmutatására is.

De szükség van-e egy rakás ruhára ahhoz, hogy valaki igazán stílusos legyen? Mi kell a lehengerlő, divatos megjelenéshez? A szimpla alapdarabokkal is szuperül lehet trükközni, a csinos összképhez sokszor bőven elegendő, ha a kiegészítőkkel ügyeskedik az ember. Ötven felett nincsenek tiltólistás vagy túlzó darabok, a kisugárzás akkor lesz igazán magával ragadó, ha hűen tükrözi a személyes ízlést. A külső és a belső adottságok összhangja teremti meg a nőies, kifogástalan stílust. A magyar divatblogger, Judit is a személyiség és az öltözéket alkotó ruhadarabok harmóniájában látja a megoldást.

– Stílusosan öltözködni egészen mást jelent, mint csupán öltözködni. Mi az, ami stílusos szintre emelheti a megjelenést?

– Stílusos lehet egy nő farmer-pólóban is. Hogy ebben semmi extra sincs? A kulcs sokszor nagyon apróságokban keresendő: szó szerint is, lehet az néhány feltűnő bizsu, extra napszemüveg, egy kendő vagy egy öv, vagy mindezek helyett egy szemet vonzó mintás táska, na meg a magabiztos fellépés.

– Számomra a stílusosság divatirányoktól független, legyen szó akár vagány hippiről vagy skatulyából kihúzott Dior-modellről, ha tetten érhető az átgondolt következetesség, harmónia a megjelenésükben. Jónak tartom, ha nem mereven követjük az aktuális divatot, hanem öltözékeinket kreatívan kombináljuk akár meglepő darabokkal, új, de harmonizáló színkombinációkat is kipróbálunk. Az egyik legfontosabb „kiegészítő” a személy kisugárzása. Mindenkinek magának kell érezni, rátalálni saját stílusára, amiben komfortosan érzi magát. Ehhez azért némi önismeret és stílusérzék is szükségesek.

A stílusos megjelenés egyáltalán nem életkor és pénz függvénye

Valamiért az öregedés kérdése még mindig a hatalmába keríti a társadalmat a megjelenés és a stílus szempontjából is. Vannak, akik úgy érzik, hogy ötven felett nagyon nehéz rátalálni a megfelelő, valóban sikkes ruhadarabokra, míg mások azt sérelmezik, hogy egy csinos, nőies ruhatár összeállításához legalább kéthavi fizetést kell az üzletekben hagyni. Judit éppen ezeket a tévhiteket szeretné eloszlatni motiváló stílusposztjaival.

– Folyamatosan felmerül, hogy a stílus nem pénz kérdése, de sokan úgy gondolják, hogy ez csupán egy gyakran elpufogtatott, üres frázis. Szerinted milyen bárki által követhető öltözködési szempontok teszik igazzá ezt az állítást?

– Véleményem szerint elsősorban mindenkinek tisztában kell lennie saját személyiségével, habitusával, tudnia kell, hogy milyen képet szeretne magáról közvetíteni a külvilág számára. Fontos az önazonosság, hiszen hosszú távon nem lehet feszengeni egy számunkra idegen karakter bőrébe bújva. Vagyis lehet, de a lelepleződés nem kerülhető el. Tehát ne aggassunk magunkra divatos, magazinokban látott „jelmezeket”, csak mert aktuálisan divatos.

– Nem mellesleg az egyénnek fontos ismernie testi adottságait, és tudnia kell, hogy mi az, amit szeret, illetve mi az, amit kevésbé fogad el, elrejtene önmagán. Ezen a ponton már szükséges némi divatban való jártasság, legalábbis érdeklődés, hogy megtalálhassa a számára előnyös fazonokat, amikben magabiztos lehet a megjelenése, ez pedig közvetve elégedettséget, boldogságot eredményez. Ma már stílustanácsadók segítségét lehet igénybe venni a kezdeti bizonytalanság eloszlatására. Ha mindez megvan, már „csak” az a kérdés, hogy ezeket a ruhadarabokat hol és mennyiért szerezheti be az ember. Azt gondolom, hogy szerény ruhatárral éppúgy elérhető a jólöltözöttség. Ehhez viszont nagyon tudatos vásárlás szükséges.

– Napjainkban egyre drágábbak a ruházati és divatcikkek, miközben a minőség évről évre hanyatlik. Mit gondolsz, hogyan lehet ilyen feltételek mellett divatosan, stílusosan, költséghatékonyan öltözködni úgy, hogy elkerüljük a pazarlást? Milyen tanácsokat adnál a hölgyeknek, ha szeretnének adni magukra, de mindezt olcsóbban, fenntarthatóbb módon akarják megvalósítani?

– Mindig is vonzódtam a bolhapiacok, second hand ruhaüzletek titkos világához. Már 16 évesen is a külföldi, minőségi, egyedi darabok után kutattam, amiket sorra meg is találtam, fillérekért. Ezen sikereken felbuzdulva váltam lelkes kincskeresővé, mely szenvedélyem máig tart. Ma már persze tiszta, vasalt, tematikus rendszerezésű ruhák várják új gazdáikat számtalan second hand üzletben. Sok esetben vásároltam vadonatúj, címkés, márkás holmikat is, töredékáron persze. Így gyűjtőszenvedélyem miatt kisebb a lelkiismeret-furdalásom. Időnként persze én is tartok szekrényrendszerezést, szanálást. A már nem hordott darabok barátnőkhöz, adományba, vagy internetes értékesítés útján találnak új gazdára.

– Az eltelt évek során a másodkézből vásárlás észérvekkel is alátámasztást nyert, hiszen a fenntarthatóság fontossága előtérbe került. Mostanában előnyben részesítem az internetes másodkézből vásárlást, ahol szinte fillérekért lehet márkás, új holmikra is lelni. Például Kookai kabát kétezer forintért, GAP táska kilencszáz forintért. Hát lehet ezeknek ellenállni?

– Az olvasóink többsége szerint ötven év felett nehezebb ízlésben és szabásban egyaránt megfelelő ruhadarabokra bukkanni a kínálatban. Te hogyan látod ezt? Hogy találsz rá egy-egy hasznos, mégis sikkes ruhadarabra?

– Szerencsésnek vagyok mondható, hiszen 36-38-as konfekcióméretet hordok. Alakom sajnos igen, de ruhaméretem nem változott az évek során. Így jó pár húszéves darab is lapul a szekrényemben, amelyek másod-, harmadvirágzásukat élik mai kombinációkban. Véleményem szerint magyar tervezői darabok között lehet jó minőségű és hosszabb távon is viselhető ruhákat vásárolni, illetve a nagy világmárkák is elérhetők, anyagilag persze sajnos csak egy szűk réteg számára. Gyönyörű textilválaszték is elérhető, a személyre és alakra szabott varratás is lehet megoldás. Na és ne felejtsük ki a másodkézből vásárlás lehetőségét, barátnőkkel csereberét sem.

Az internet is lehet igazi stílustanácsadó: Judit példáját egyre többen követik majd?

A social media népszerűsége az évek múlásával is töretlen, s nem meglepő módon a divat úgyszintén határozottan jelen van az online platformokon. A különböző divatkampányok mellett a hírességek hétköznapi öltözködéséről is egyre szélesebb képet kaphatnak a rajongók, miközben hétköznapi nők éppúgy bátran mutatják meg kedvenc összeállításaikat.

Az online világ előnye, hogy a posztok sokkal szélesebb közönséget érnek el, rengeteg nő számára nyújtanak inspirációt. Természetesen nem valószínű, hogy az ember ugyanazokat a darabokat tudja beszerezni, amelyeket a fotókon lát, ám ez nem akadály abban, hogy a képek inspiráló ereje formálja egy kicsit a személyes, egyedi megjelenést és ízlést.

Sokszor nem feltétlenül az adott ruhadarabok kerülnek fókuszba. Szuper stíluskombinációkat, fazonpárosításokat és színösszeállításokat lehet ellesni másoktól, amelyeket saját ízlésünkre formálhatunk és abszolút beilleszthetjük őket a saját ruhatárunkba. A fotók ötletet adhatnak a meglévő ruhadarabok kreatívabb felhasználására is. Ahogy a divat hullámzása akarva-akaratlan formálja az öltözködést, ugyanez mondható el a divatbloggerek stílusposztjairól is.

Manapság az online tér már nem csupán a tinédzserek és a fiatal felnőttek közösségét vonzza a képernyők elé, az ötven feletti korosztály éppúgy egyre nagyobb számban képviselteti magát. Hazánkban még nem sokan váltak „hétköznapi stílustanácsadóvá”, azonban az idő múlásával talán egyre többen érzik úgy, hogy szeretnék megmutatni személyes ízlésüket a nagyvilágnak, hogy abból mások is inspirációt meríthessenek.

Judit célja, hogy posztjaival motiválja és inspirálja ötven feletti nőtársait arra, hogy merjék megmutatni egyedi stílusukat. Túl akar lendülni az életkorral összefüggő sztereotípiákon, s rendszerint bebizonyítja, hogy a sikkes megjelenés és a stílus belülről fakad, így az évek száma a külső kisugárzást figyelembe véve abszolút lényegtelen.

– Ötven feletti stílus- és divatbloggerek között csak kevés magyar nőt találunk, pedig úgy tapasztaljuk, hogy nagy igény lenne rá. Miért nem merik megmutatni önmagukat, a stílusukat, az ízlésüket, a divatérzéküket a magyar nők?

– Éppen ezt észlelve indítottam el magyar nőként saját inspirációs oldalamat. 59 évesen, négygyermekes anyaként, nagyszülőként és szenvedélyes divatrajongóként úgy érzem, hogy a témában hiteles személy vagyok, és nem öncélú magamutogatás az, amit csinálok. Enteriőrtervezőként esztétikával, formákkal, színekkel játszom, így a divat és a munkám mindig is összefonódott. Az oldalam célja, hogy példát mutassak korosztályomnak az egyediség felvállalására, és felrúgjuk itthon is az életkorral összefüggő negatív sztereotípiákat.

A social media berobbanásával rengeteg eltérő életkorú, inspiráló személytől leshetünk el sminkelési, öltözködési, fittséget megtartó trükköket. Külföldön hosszú évek óta meg merik mutatni magukat, öltözködési stílusukat nemcsak az ötven, hanem a hetven, kilencven pluszos hölgyek is, akik óriási követőtáborral rendelkeznek. Követőik között rengeteg fiatal is található, nem véletlenül. Számukra kevésbé válik ijesztővé az idős kor, ha pozitív jövőképet mutatunk. Igenis lehetünk vonzóak bármilyen életkorban! Megjegyzem, hogy sokféle testalkatú és stílusú blogger működtet stílusoldalt, mielőtt bárki mást gondolna.

– A mi korosztályunk még a szocializmusban nevelkedett, ahol nem volt trend öltözködéssel kitűnni a tömegből. Hozzáteszem, hogy lehetőség sem, hiszen nem járhattunk külföldre, az itthoni ruhakínálat pedig meglehetősen szűkös volt. A hetvenes, nyolcvanas években egy ötven év körüli nő már korosnak számított, és meglehetősen szigorú öltözködési és viselkedési elvárásokat támasztott vele szemben a társadalom, kizárólag az életkora miatt. Mára persze már szűnni látszódnak ezek az elvárások, de sokakban még talán él a régmúlt beidegződése, hogy ezt vagy azt már nem teheti meg, mert „nem való” az ő életkorában. Tehát a másoknak való megfelelést nem tudtuk még levetkőzni. A válasz talán ebben keresendő.

– Szerencsére azért sok nőt is látok minden korosztályból, akik jól ápoltak, kreatívan és stílusosan öltözködnek, a barátnőim is ilyenek. Ahogy nekem is, nekik is természetes, hogy nem megyünk ki az utcára igénytelenül. Számomra például a cicanaci feneket nem takaró pólóval nem utcai viselet, bosszant, ha látom.

– A magyar nőkről az a hír járja a nagyvilágban, hogy szépek. A déli nőkről, hogy jól öltözöttek. Ha már szépnek látnak bennünket, mutassuk meg, hogy még öltözködni is tudunk!

Kiemelt kép: Balogh Judit/baloghjudit_style/Instagram.

  • Megosztás:
hirdetés