Évente több ezer tonnányi ruha kerül a szemétbe. Ez több szempontból is bosszantó, hiszen a ruhák élettartama megfelelő ápolással és egy kevés odafigyeléssel megnövelhető lenne. Már a vásárlás során kiküszöbölhető a felesleges pénzkidobás, ami nem csak számodra kedvező, hanem a bolygónak éppúgy hasznára válhat.

hirdetés

Megunt és kidobásra ítélt ruhákból hatalmas mennyiségű szemét keletkezik: Magyarországon 60-80 ezer tonnányit dobnak ki az emberek, és körülbelül a ruhák 90%-a kerül a hulladéklerakóba. Egyetlen póló előállítása 2700 liter vizet jelent, ez egy ember 2,5 év alatt elfogyasztott ivóvízmennyisége – világít rá az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kutatása. Szerencsére ma már rengeteg módszer van, amivel megnövelhető a ruhadarabok élettartama, illetve megvalósítható a ruhák körforgása.

Egyszerű lépesek, melyekkel megnövelhető a ruhák élettartama

A környezetszennyezés világméretű problémáját ma már senki nem kérdőjelezi meg: van, aki biciklire ül autózás helyett, mások szövetszatyorral járnak bevásárolni, és csak fenntartható gazdaságból származó élelmiszert fogyasztanak. Viszonylag kevesen gondolnák azonban arra, hogy a ruhásszekrényük tartalma is hatással van a környezetünkre. Olyan kis lépésekkel, mint a tudatos vásárlás, ruhaápolás, adományozás és cserebere, bárki tehet a bolygó védelméért különösebb energiabefektetés nélkül.

Ráadásul neked is jó, ha sokszor viselhető, jól kihasználható holmik kerülnek be a szekrényedbe, melyek egy kis odafigyeléssel sokáig a ruhatárad részei maradhatnak, avagy nem a szemétben végzik egy szezon után.

Bár mindenki más kerettel vág neki a ruhavásárlásnak, a felesleges pénzkidobást senki sem szereti. A silány ruhaanyag laikusként is könnyen kiszúrható az üzletekben. Lehet, hogy olcsóbbak valamivel, de hosszú távra tekintve nem érik meg az árukat, ezért érdemesebb legalább a gyakran kombinált alapdarabokat jó minőségben beszerezni.

Tudatosság az üzletekben

Ez a felső valójában hiányzik a ruhatáradból, vagy egy kis boldogsághormon az, amire igazából vágysz? Kérdezd meg magadtól minden vásárlás előtt, hogy vajon hányszor fogod hordani ezt a darabot, hogyan illeszkedik a ruhatáradba, mely más ruhákkal fogod tudni párosítani. Az impulzusvásárlások helyett alakíts ki kapszulagardróbot, hogy minden ruhád variálható legyen egy másikkal. Ha valami mégsem kell, mindenképpen vidd vagy küldd vissza – a pénzt is visszakapod, és a bolygó is jól jár.

Szerezz be néhány örökké divatos, jó minőségű alapdarabot

A minőség megtérül, és egy gyakran viselt, vagy több szezonra vásárolt ruhadarab – például kabát – esetében nem is mindegy. Hiába divatos az új szerzeményed, ha nem bírja a tisztítást, mosást, avagy könnyen elfeslik, akkor nem sokáig örülhetsz az új kedvencednek. Ezért jó, ha legalább a szekrényed alapdarabjai időtállóak, és bírják jól a gyűrődést.

Egy elegáns nadrág, blézer, farmer, fehér póló, sneaker meg csizma mindenkinek kell.  Sok magyar tervezőcsapat készít kollekciót újrahasznosított vagy csak természetes anyagokból, ha teheted, válaszd ezeket, sokkal kényelmesebb lesz viselni őket.

Egyes szezonális holmikat általában hosszú távra választunk. Például nem éri meg minden évben új ballonkabátra vagy pufidzsekire költeni, csupán azért, mert az előző hamar tönkrement. Az efféle kreációk szinte mindig megtalálhatóak a divatban, éppúgy, ahogy a farmernadrágok is, így a minőségük lehet a garancia arra, hogy pár hónapnál tovább viselheted őket.

Ruhaápolás, mosási szokások

A mosás, szárítás, vasalás rengeteget számít. Már a vásárlás előtt böngészd át a címkét, hiszen a gyártók mindig jelzik a speciális igényű darabokat. A kasmírt például csak kézzel szabad mosni, ám ugyanilyen kényes a lenvászon, a viszkóz és a gyapjú. A selyem- és szaténholmik mindenképp kímélő mosást igényelnek, a szárítógépben pedig tönkremehetnek. Persze, sok innovációnak köszönhetően ma már akadnak olyan mosó- és szárítógépek, melyek többféle módon igazodnak a kényes ruhákhoz.

Lehetőség szerint kerüld a szintetikus anyagokat tartalmazó darabokat. A holmikat jobb alacsony hőfokon mosni, ez kíméli az anyagokat, miközben energiát spórolhatsz meg vele. A makacsabb szennyeződések esetén a folttisztítók, mosószeradalékok segíthetnek.

Ne feledd, hogy a beszürkült, megfakult ruhák hátterében gyakran a nem megfelelően tisztított mosógép áll. A vízkő nem csak a gépben tehet kárt, az anyagok felületét is roncsolja. Tovább megóvhatod kedvenceidet, ha időnként mentesíted a mosógépet a vízkőlerakódásoktól, illetve vízlágyító adalékot használsz.

Ha elszakadt, javíttasd meg, ha nem tetszik, alakíttasd át

A nők nagy része vásárolt már olyan ruhadarabot, melyet egy kicsit át kellene alakítani, ám a varrónőhöz végül mégsem vitte el. Az ilyen kreációk végül a szekrény mélyén végzik, pár év múlva pedig a kukában. Ez sajnos igaz az elszakadt darabokra is. Ezeket a problémákat egy ügyes varrónő könnyedén megoldja, és még pénzt is spórolhatsz vele.

Igaz, a varrni tudó szakember segítsége plusz költséget jelent, de közel sem annyit, mintha egy-egy apró szakadás vagy megunt fazon miatt több új ruhaneműt kellene vásárolnod. Ha nem szeretnél állandóan szakemberhez járni, az apróbb igazításokat csináld meg te magad. Manapság már rengeteg tanfolyam van, ahol elsajátíthatod a varrás alapjait. Ha csak fel kell varrni a nadrág alját, a kézi varrógép is szóba jöhet, amit igazán könnyű kezelni.

Gardróbrendszerezés

A gardróbrendszerezés roppant fontos, mivel a segítségével átláthatóbbá válik minden, ez a felesleges vásárlástól szintén megóv. A testalkatelemzés, színtípus-meghatározás úgyszintén sokat segíthetnek a jövőben. A szakember jobban átlátja a ruhatárban uralkodó káoszt, ezért könnyebb megválni a felesleges daraboktól, a későbbiekben pedig a tanácsai alapján vásárolni. A barátnők úgyszintén sokat segíthetek, ezért a közös szelektálás jó hétvégi program lehet.

 

Ami miatt szintén fontos, hogy legyen hely a szekrényedben, az a megfelelő tárolás. Nem tesz jót az anyagoknak, ha össze-vissza fel vannak halmozva a ruhák, vagy vállfán lógnak azok a darabok is, melyek könnyen elnyúlhatnak.

Ajándékozd el őket, vagy adományozz civil szervezeteknek

A megunt ruhákat sokan kidobják, ám jobb, ha inkább elajándékozod. A jó állapotban lévő darabok másnál új életet kezdhetnek, és akár kedvenccé is válhatnak. Rengeteg helyen leadhatod a megunt darabokat, ezeknek egy részét értékesítik, vagy adományként kerül a rászorulókhoz. A ruhadarabok eladásával is próbálkozhatsz, sokan az interneten keresztül adnak túl a megunt, de még jó állapotú cuccaikon.

Cserebere és gardróbvásár

Kérdezz körbe a családban vagy a baráti körben, hogy kell-e valakinek, amit már nem használsz. Egy sor Facebook-csoportot is találsz, amelyek kifejezetten ilyen céllal jöttek létre. A gardróbvásárok szuper közösségi rendezvények, ahol nemcsak eladhatod vagy elcserélheted a megunt ruhákat, de jótékonykodhatsz is általuk. Legutóbb a Dobozba például jótékonysági gardróbvásárt szerveztek, és félmillió forint gyűlt össze a semmiből az SOS Gyermekfalvak számára.

Ne feledd, hogy ami neked már felesleges, másnak lehet, hogy nagy kincs, és ez fordítva is így van. Egy sor divatos holmit szerezhetsz be gardróbvásárokon, turkálókban, vagy cserebere által.

 

Képek: Getty Images. 

Forrás: Vanish. 

  • Megosztás:
hirdetés