A gardrób időszakos rendszerezése nélkülözhetetlen a totális káosz elkerüléséhez. Ha veled is előfordult már, hogy semmit nem találtál meg a szekrényben, amire éppen szükséged lett volna, ezek a tippek garantáltan segítenek majd. Nincs is jobb időpont a ruhatár letisztázásához, mint a szezonváltás!

hirdetés

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy legalább egyszer ráborult a ruhásszekrény tartalma egy ajtónyitás alkalmával, vagy épp hosszú perceken át kellett turkálnia a stócok között ahhoz, hogy megtalálja, amit keres. Nos, bizony a ruhák rendszerezése időről időre égető feladattá válik, ugyanis a folyamatos ki-be pakolásnak köszönhetően hamar eluralkodik a káosz.

A szezonváltás az egyik legjobb alkalom arra, hogy az ember lánya egy kicsit újragondolja a korábban felépített rendszert, ugyanis ilyenkor szinte minden kikerül a polcokról, hogy aztán szépen összehajtva visszakerüljön oda. Ha már nekilátsz a rendrakásnak, mindenképpen érdemes szabályokhoz igazítani a pakolást, így a rend sokkal tartósabb lesz, és nem kell aggódni azon, hogy pár hét múlva ismét úgy néz ki a gardróbod, mintha egy hurrikán söpört volna végig rajta.

Ebben a videóban hasznos tanácsokat mutat be a vlogger, amelyek segítenek rendszerezni a ruhákat. Ezek a tippek azért is hasznosak, mert teljesen mindegy, hogy ruhásszekrényről, gardróbszobáról, fiókos, akasztós vagy éppen polcos tárolóegységről van szó, mindenképpen segítenek rendszerezni a totális káoszt.

 

A káoszos gardrób rendszerezése profiként

A ruhatár mindig legyen friss

Az első és talán legfontosabb alapszabály, hogy a ruhatár mindig legyen friss, legyen up to date. Itt természetesen nem a szavatossági időre gondolunk, a ruhadaraboknak nincs lejárati ideje, azonban a divat, a stílus formálódása, az alak változása, vagy épp az aktuális szezon könnyedén leszámolhat egy-egy holmival, amit korábban gyakran viseltél. Nagyon fontos, hogy a gardróbban kizárólag olyan daraboknak van helye, amelyeket rendszeresen viselsz. Passzoljanak az ízlésedhez, tudd őket kombinálni más ruhadarabokkal, és a leglényegesebb, hogy jól érezd magad bennük.

A felesleges cuccok csak kupissá teszik a rendszert, foglalják a helyet és folyamatosan útban vannak. Természetesen nem kell végleg búcsút intened az aktuálisan nem divatos vagy éppen megunt holmiknak. Pakold el őket egy-egy rekeszbe, tedd őket dobozba, később még bármikor viselheted őket.

Minden legyen látható

Abszolút logikus, hogy amit nem látunk, azt nehezen találjuk meg. Ennek ellenére mégis sokan hajlamosak eldugni egy-egy ruhadarabot, vagy úgy rendszerezni a szekrényt, hogy bizonyos holmik háttérbe kerüljenek. Egyrészt ez azért sem jó, mert így garantáltan fel kell túrni a teljes repertoárt, mire előkerül egy adott darab. Másrészt akár el is felejtheted, hogy neked van egy olyan csinos szoknyád vagy blúzod, ami az aktuális szettedhez passzolna. Egy pillanat alatt rumlissá válhat a gardrób, ha nem lesz minden elérhető és látható benne.

 

A 15 másodperces szabály

A videóban a vlogger elmondja, hogy kialakított magának egy 15 másodperces szabályt, amihez azóta is tartja magát. Amikor a gardróbrendszerezéssel elkészül valaki, mindig csodás az eredmény, gyönyörű rend van, és minden a helyén van. Sok esetben azonban csak addig tart, amíg az első adag mosás le nem jár, és az első pár holmi ki nem kerül a szekrényből. Ha valamit tovább tart kivenni, vagy visszatenni, mint 15 másodperc, érdemes újragondolni a kialakított rendszert, mert az hosszú távon garantáltan fenntarthatatlan.

Kategorizálás

Az egy kategóriába tartozó holmik mindig ugyanott legyenek a szekrényben. Nagyon sokan szín szerint rendezik be a ruhatárat, míg mások az összepasszoló szetteket pakolják egymás mellé, azonban ez a módszer melegágya a totális káosznak. Érdemes olyan alapkategóriákat kitalálni, amelyekből sok van, s ezeket egy stócba rendezni. Ilyen például a pulcsik, a pólók, az otthon viselt darabok, a pizsamák vagy épp az elegáns ruhák halmaza. Ha mindennek megvan a helye, sokkal egyszerűbb lesz rendet tartani.

Az eredmény

Bár első blikkre kissé furcsán hangzik a vlogger tippje, de valóban nagyon fontos, hogy a gardrób rendszerezése után kapott eredmény legyen esztétikus, és nélkülözhetetlen, hogy tényleg tetsszen a tulajdonosának. Ez azért lényeges, mert ha valami tetszik nekünk, sokkal nagyobb eséllyel fektetünk abba energiát, hogy az összkép ne váljon rendezetlenné, nagyobb motivációval igyekszünk megőrizni a tökéletes átláthatóságot.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés