Egy idő után sokan megszabadulnak a megunt holmiktól, ám vannak, akik kreativitásukkal újragondolják a már egyhangúvá vált holmikat. A ruhák átalakítása gyakran csak egy kis kézügyességet és fantáziát igényel, videókban mutatja meg a vlogger, hogy miként formálja át a megunt cuccait.

hirdetés

A trendek gyorsan váltják egymást, van, ami eltűnik a süllyesztőben és akad olyan, amely idővel visszatér, a fast fashion üzletek kínálata pedig remek lehetőséget biztosít arra, hogy naprakész ruhatárt alakíthasson ki az ember. A divatirányzatok frissülését követve, sokan tucatnyi új ruhát vesznek, ám nem feltétlenül kell kényszeres és impulzív vásárlónak lenni ahhoz, hogy a ruhák csak gyűljenek és gyűljenek a szekrényben.

A rendszeresen viselt ruhadarabokra bizony rá lehet unni egy idő után. Ez abszolút természetes folyamat. Hiába építi fel az ember lánya a tudatos kapszulagardróbot olyan holmikból, amelyek könnyedén és remekül kombinálhatók egymással, az összes variáció többszöri elsütése után valóban unalmassá válik a korábban szeretett felső vagy nadrág.

Ilyenkor több lehetőség is van. A ruhákat el lehet ajándékozni, de akár el is lehet adni őket attól függően, hogy milyen állapotban vannak. Rosszabb esetben a megunt cuccok a kukában landolnak, ám szerencsére egyre többen igyekeznek fenntarthatóan gondolkodni az öltözködés terén is. Akinek van egy kis kézügyessége, simán új fazont kölcsönözhet a régi ruháknak. Minimális kreativitással és varrástudással roppant menő szettek készülhetnek akár otthon is.

 

Ruhák átalakítása otthon

Tény, hogy a ruhák átalakítása igencsak időigényes, ám remekül kikapcsolja az embert. Nem kell divattervezőnek lenni ahhoz, hogy egy oversize ingből csinos rövidnadrágos összeállítás készüljön, csupán néhány fontos dologgal kell tisztában lenni a tökéletes, alakra szabott fazon kialakításához. Ami pedig már csak hab a tortán, hogy ezek a szettek garantáltan nem jönnek veled szembe az utcán, nincs belőlük másik, így igazán egyedire és személyesre szabhatod a stílusodat.

Mivel a ruhák átalakítása nem kíván nagy alapanyag-beszerzést, hiszen az anyag adott, csak a fazont kell átszabni, akár pénzt is spórolhatsz a ruhatárad időnkénti felújításával. Persze, jó minőségű házi varrógépre szükség lehet, ahogy cérnára, cipzárra, gombokra, gumira és tűkészletre is, gyakran még így is olcsóbban megúszhatja az ember, mintha új darabokra tenne szert a divatüzletekből.

A vlogger videókban mutatja meg követőinek, hogy miként formálja át a megunt ruhákat. A TikTokon imádják az általa készített darabokat, pedig egyáltalán nem gondolja túl a tervezést. Leginkább túlméretezett ingekkel dolgozik, azonban előfordult már, hogy egy szimpla melegítőfelsőt alakított át nőiesebb, dögösebb pulcsivá.

Sokszor csak apró változtatásokat eszközöl a ruhákon, az összkép mégis átalakul és új stílust kap.

Van, hogy nem a megszokott technikákat alkalmazza, ettől lesz igazán egyedi a ruhatára. A bő fazonú blézer szűkítését, karcsúsítását például nem szimpla varrással oldotta meg, egy elképesztően menő hátrészt kreált a megunt darabnak. Ilyenkor nem csupán csinosabb hatást kelt az összkép, az átalakított holmi teljesen újjászületik, a stílusa is abszolút megváltozik.

Olyan kétrészes szetteket készít, amelyek manapság elképesztően divatosak, mégsem a hagyományos, boltokban kapható darabok látszatát keltik. Habár minden egyes darabot ő szab át, ránézésre nem lehet megmondani, hogy otthon készülnek a sikkes holmik. Mégis van bennük valami különleges, ami egyértelműen a vlogger kreativitásából ered.

Nem kizárólag ruhák átalakításában gondolkodik. Előfordult már, hogy egy egyszerű bőrkabátból vagy épp megunt farmernadrágokból készített gyönyörű, trendi fazonú táskát. Videón látva ugyan nem tűnik bonyolultnak a folyamat, de azért nem árt némi szakértelem egy ilyen volumenű átalakításhoz.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés