Kristen McMenamy a vadóc modellek táborát erősítette a kilencvenes években, igazi undergroundos figura volt, a grunge irányzat ismert arca. Ha szokatlan stílusú, extravagáns ruhákat kellett népszerűsíteni, biztos, hogy őt kérték fel, és ez nem sokat változott napjainkban. Küllemével megtestesíti mindazt, amiről az önkifejező, kortalan divat szól. Ám a Vogue címlapja kicsit félreviszi a „légy önmagad korlátok nélkül” mottó valódi üzenetét.

hirdetés

Bár hosszú, vörös hajával is feltűnést keltett anno, karrierje és hírneve akkor kapott igazán szárnyra, amikor rövid szurokfekete frizurára váltott és hófehér, maszkszerű sminkkel tette láthatatlanná halvány vöröses szemöldökét. Mivel egyébként is roppant világos a bőre, ezzel a kis változtatással olyan külsőt varázsolt magának, mintha egy túlvilági jelenés elérhetetlen alakja lenne.

A különc modell: ki az a Kristen McMenamy?

Ami kimondottan különlegessé teszi McMenamy pályafutását, hogy igazi különcként keltette fel a nagy divatházak érdeklődését egy olyan korban, amikor a klasszikus szépségű szupermodellek uraltak mindent. Kristen nem adta fel önmagát, ragaszkodott androgün megjelenéséhez, és a siker nem maradt el.

Képek: PL Gould/Images Press, Stephane Cardinale/Sygma, Raoul/Images Press/Getty Images.

 

Olyan nagy márkákkal dolgozott együtt, mint a Chloé, a Dior, a Valentino, a Lanvin, a Dolce & Gabbana vagy a Giorgio Armani. Ekkoriban már teret nyertek maguknak a divatban olyan extravagáns tervezők, mint Jean-Paul Gaultier, Thierry Mugler vagy Karl Lagerfeld, aki 1985-ben huppant bele a Chanel vezetői székébe.

Ők nem a megszokott arcokat keresték a kifutóra, szívesen dolgoztak olyan modellekkel is, akik eltértek a kor szépségideáljától, és extrém külsejükkel vagány egyéniségüket hirdették. Lagerfeld még épp csak megkezdte kreatív igazgatói ténykedését, amikor találkozott Kristen McMenamyvel, aki csakhamar a múzsájává vált. Egyedi megjelenésével ihletet adott a tervezőnek a Chanel modern újításaihoz.

Képek: Karwai Tang/Wirelmage, Daniele Venturelli, Stephane Cardinale/Corbis/Getty Images.

 

Az 57 éves modell több mint harminc éve formálja a divatról alkotott véleményt. Negyvenévesen ott folytatta karrierjét, ahol a kilencvenes évek végén abbahagyta. Ő lett a kortalan, önkifejező, szabad stílus zászlóvivője, aki rendre bebizonyítja, hogy az éveink száma nem jelent korlátot az egyéniségünk számára.

Képek: David M. Benett/Dave Benett, Gareth Cattermole/BFC/Getty Images.

 

Hosszú, ősz hajával, eklektikus öltözködési stílusával, erős sminkjével és viaszfehér bőrével ma is feltűnő jelenség a kifutókon, nem véletlen, hogy olyan márkák reklámoznak vele, mint a Prada, a Valentino, a Gucci vagy a Balenciaga.

Kristen igazi átalakuló művész, ha paróka van rajta, nem csupán viseli azt, hanem kisugárzásának a részévé teszi, drámaisággal fűszerezi meg az eleganciát, és jelenlétének köszönhetően magától értetődővé válnak a szokatlan, bohókás, extravagáns ruhák, melyeket sokan talán nehezen tudnak elképzelni egy ötven feletti nő szekrényében.

Kép: Christian Vierig/Getty Images.

A Vogue címlapja nem a várt hatást kelti, pont ellenkezőleg

A brit Vogue 2022-es januári címlapján szerepel az 57 éves modell, kék és fekete tónusokkal színezett ősz haja körbefogja arcát. Különleges, egyedi, mint mindig, személyiségének vonásait a róla megjelent cikk is jól tükrözi.

Egy dolog hibádzik csupán, ami rögtön szemet szúr: a kortalan divat múzsáját porcelánbőrű huszonévessé retusálták. Bár McMenamy szerencsés típus, aki gyönyörű bőrrel rendelkezik 57 évesen, itt azért szembetűnő, hogy nem egy hatvan felé közelítő nőt látunk a képeken.

Miközben minden divatkampány, amiben a modell szerepel, valahol azt hirdeti, hogy ne törődj a koroddal, vállald fel önmagad, nagyon visszásan hat a túlzásba vitt képmanipuláció, hiszen nem a valódi arcát látjuk a manökennek.

Képek: Darren Gerrish/Wirelmage, David M. Benett/Dave Benett/Getty Images.

 

Aki egyébként retus nélkül is szép, de tény, hogy gyakran jelenítik meg őt művészien tökéletesített, makulátlan bőrű látomásként.

Értjük a koncepciót, de itt épp a kortalan stílus a lényeg, az az üzenet, hogy a bohém, vadóc, egyedi megjelenés nem függ az életkortól. Az igazi belső szabadság az, ha el tudjuk fogadni, hogy a testünk, az arcunk, a bőrünk megváltozik a korral, még akkor is, ha örökifjú lélek lakozik bennünk.

Ehhez pedig nem kell porcelánszépségű, sima arcbőr, mert a varázslat belül történik!

A fotókat Steven Meisel készítette a brit Vogue-nak. A stylist, Carlyne Cerf de Dudzeele a Gucci, a Versace, a Fendi, a Balenciaga, az Adidas, a Collina Strada, a Levi’s, a Louboutin, Nicole McLaughlin és még sok más márka csodás kollekciójából válogatott össze bohém, vagány stílusú ruhákat és kiegészítőket az ikonikus modell számára. Színekkel megspékelt ősz frizuráját Guido Palau fodrásznak köszönheti, a sminkjéért pedig Pat McGrath volt a felelős.

 

Kiemelt kép: Gareth Cattermole/BFC/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés