Karl Lagerfeld a divattörténet egyik meghatározó alakja volt, aki munkásságával nemcsak befolyásolta, hanem formálta és teremtette a divatot. Közel hat évtizeden keresztül aktívan dolgozott a divatszakmában.

Karl Lagerfeld sohasem pihent, ezért a divat cápájának is nevezték, hiszen még éjszaka és hajnalban is képes volt dolgozni. Úgy tervezte, hogy halála napjáig aktív marad a munkájában, és kis híján teljesült is a vágya. Januárban sajnos már gyengélkedett, emiatt a párizsi divathéten már nem tudott részt venni, hogy képviselje a Chanel divatházat. Karl Lagerfeld 85 éves korában, 2019. február 19-én elhunyt Párizsban.

Karl Lagerfeld már kiskamaszként pontosan tudta, hogy divattal szeretne foglalkozni, ezért autodidakta módon képezte magát. Amikor Párizsba költözött édesanyjával, a divat fővárosa nagy hatással volt rá. Tehetsége a ruhák iránt már egészen korán megmutatkozott: 1955-ben egy női kabáttal elnyerte a Nemzetközi Gyapjútanács díját. Ám az átütő sikert az első fekete-fehér, aszimmetrikus kollekciója hozta meg számára, 1972-ben.

Kezdetben a Pierre Balmain tervezői részlegén dolgozott, majd 1958-ban a Jean Patou divatházhoz szerződött le, de túlságosan szexi miniszoknyáival kivívta az eleganciáról egészen másképp vélekedő párizsi divatszakértők nemtetszését. Így aztán a hatvanas évek többnyire arról szóltak számára, hogy kereste a helyét, és feszegette a határokat. Szabadúszóként terveket készített a Chloé, a Valentino és a Krizia számára, majd megkezdte híres együttműködését a Fendi divatházzal.

Lagerfeld és a Chanel

A Coco Chanel divatházzal valamikor a hetvenes években került kapcsolatba, de eleinte csak a prêt-à-porter részleg vezető tervezőjeként tevékenykedett. 1983-ban ismét egy fekete-fehér kollekcióval vívta ki magának a közönség elismerését, amit már a Chanel számára tervezett.

Ám az igazi megtiszteltetés 1985-ben érte Karl Lagerfeldet, amikor kreatív igazgatójának nevezte ki a Chanel. Nem kevés újítást vezetett be a Chanel háza táján, melyek közül néhánnyal megbotránkoztatta az embereket. Egyszer őszintén bevallotta egy interjúban: Coco Chanel valószínűleg utálná azt, amit csinál.

A meg nem értett művész

Karl Lagerfeld nem is próbálta titkolni, hogy mennyire ellentmondásos személy, ez többnyire a kollekcióiban is megmutatkozott. A nőies, elegáns sziluetteket olykor férfias vagy extravagáns, mások szerint gyakran illetlenül szexis fazonokra cserélte. Anna Wintour, az amerikai Vogue magazin főszerkesztője 1993-ban látványosan kivonult a Fendi divatbemutatójáról, mert túlságosan provokatívnak találta a show-t. Lagerfeld nem egyszer vonultatta fel modelljeit hiányos öltözékben, és a nemiség hangsúlyozása sem állt tőle távol.

Sokan modortalannak tartották pikírt megjegyzései miatt, ám éles és nyers megnyilvánulásait ő inkább őszinteségnek tartotta. Azokkal, akiket kifejezetten tehetségesnek tartott, jó viszonyt ápolt, Claudia Schiffer karrierjét például a kilencvenes évektől kezdve szívesen menedzselte.

Saját márkákat is alapított: a Lagerfeld Gallery-t a Tommy Hilfiger-konszernnek adta el, később megalapította a Lagerfeld Collection, a Karl Lagerfeld Pour Femmes és a Karl Lagerfeld Pour Hommes cégeket. Budapesten tavaly októberben nyílt meg a Karl Lagerfeld ready-to-wear kollekcióit forgalmazó üzlet az Arena Mallban.

Kiemelt kép: Stephane Cardinale/Corbis/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés