A rendszeres edzés fekve is elvégezhető, nem muszáj álló helyzetben erősíteni ahhoz, hogy minden testterület át legyen mozgatva és tónusosabbá váljon az alak. Ezek a hatékony pilatesgyakorlatok a fal mellett mozgatják át minden porcikádat.

hirdetés

Hatékony edzés fekve, fal mellett

Vannak napok, amikor az ember még az ágyból sem akar kimászni, nemhogy elinduljon az edzőterembe. Márpedig a mozgás az, ami ki tud rángatni ebből a belassult állapotból, hiszen ilyenkor felgyorsul a szervezet endorfintermelése, ráadásul sokkal jobban érzed magad a bőrödben egy kis testmozgás után. Sokan mondják, hogy nem maga a torna a nehéz, hanem az, amíg valaki eljut odáig, hogy mozogjon. Szerencsére erre is van megoldás.

Nem feltétlenül kell kimozdulni a lakásból ahhoz, hogy alaposan átmozgasd magad. Sőt, még fel sem kell kelni a padlóról a szuper gyakorlatok elvégzéséhez. Csak egy szabad falfelületre van szükség ahhoz, hogy munkára bírd az izomrostokat! Ez a pilatesalapú torna keményen igénybe veszi a hasizmokat, szépen tónusozza az alakot.

 

A fekvés és a pilates kombinációja a legtöbbekben azt az érzetet kelti, hogy ebben a 15 percben pehelykönnyű gyakorlatokról van szó. A videó azonban becsapós. Az edzés alaposan átmozgatja a testet, a legtöbb izomcsoportot igénybe veszi, a hasfalat pedig különösen fókuszba helyezi. Na persze nem eredményez sajtreszelő izomzatot és brutális kockákat, azonban szépen és látványosan tónusozza minden porcikádat.

A pilates tényleg szuper stresszlevezető és a különleges légzéstechnikának köszönhetően segít a befelé figyelésben, ám a nyújtó és feszítő gyakorlatok váltakozásával az izomzatot sem kíméli. Ebben a tornában negyven másodpercen keresztül kell topformát hozni, majd minden feladatot húsz másodperc pihenő követ. Ez a HIIT elvén alapul, aminek köszönhetően minden lépést maximális erőbefektetéssel lehet elvégezni. Ez azért fontos, mert a lagymatag mozgás nem sokat tesz hozzá a csinos, formás alakhoz, míg a rövidebb, ámde precízebb mozdulatok határozottan segítenek karcsúsodni és izmosodni egy kicsit.

Csodát természetesen nem kell várni napi 15 perctől, pláne fekve. Ha a felesleg ledolgozása a cél, mindenképpen zsírégető edzésre van szükség. Az erősítő, formáló gyakorlatok csupán kiegészítésként szolgálnak az aerob testmozgás mellett. Ez a torna tulajdonképpen csak egy eleme egy tökéletes edzéstervnek, azonban a nehezebb, nyűgösebb napokon szuper lehetőséget ad egy kis mozgásra.

De akkor mire jó, ha az ember fekve tornázik? Tulajdonképpen a kis mozgás is mozgás, a fekve végzett kisebb, rövidebb gyakorlatsorok ugyanúgy felpezsdítik a vérkeringést és hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra is. A közérzetet mindenképpen javítják, ráadásul a sok kicsi sokra megy elve szintén abszolút érvényesül.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés