Ez a táncos edzés elég intenzív ahhoz, hogy megnövelje a napi kalóriafelhasználást, ugyanakkor meggátolja a „berozsdásodást”, segít megőrizni a lendületet, mozgékonyságot, oldja a stresszt, felszabadít és energikusabbá tesz. A teljes testre hat, így a pozitív változásokat az alakodon is észreveszed majd.

hirdetés

A fiatalos külső megőrzése sok nőt foglalkoztat, de a fiatalos lendület fenntartása csak keveseket hoz lázba. Pedig az életerő, az energikusság és a testi-szellemi aktivitás nem egy életen át kitartó csomag, könnyű kizsigerelni, elveszíteni. A mindennapi mókuskerék sokat kivesz belőlünk, és csak ritkán nyújt feltöltődést, így sokan már a harmincas éveikben megtapasztalják, hogy nincs kellő erejük, energiájuk a mindennapokhoz, hamar elfáradnak, testileg-lelkileg lestrapálva érzik magukat.

A feszített munkatempó, kevés pihenés, rendszertelen étkezés és az intenzív testmozgás hiánya nemcsak hízáshoz, hanem a fizikai erőnlét hanyatlásához vezethet, ráadásul köztudott tény, hogy a stressz igencsak felgyorsítja az öregedés folyamatát. Ehhez még hozzájárul az ülőmunka, az izmok befeszülése, letapadása, ami hosszú évek alatt rettentően rombolóan hat a keringésre, az emésztésre, és még sorolhatnánk.

Kép: Getty Images.

 

Az öregedéssel kapcsolatban elsősorban a bőr megereszkedése, a testkontúrok fellazulása és a ráncok megjelenése jut eszünkbe, de ahogy ezeknek a folyamatát is felgyorsíthatja az életmódunk, a test „berozsdásodása” éppúgy jelentkezhet meglepően korán. Figyelmeztető jelentőséggel bírhat, ha életünk aktív szakaszában képtelenek vagyunk felfutni a lépcsőn kifulladás nélkül, ha már egy szimpla takarítástól beáll a nyakunk vagy a derekunk, esetleg recsegve-ropogva hajolunk le bekötni a cipőfűzőnket. Hiába a jól karbantartott megjelenés, amennyiben a fizikai erőnlétünk, testünk rugalmassága, valamint állóképességünk egyáltalán nincs összhangban a látvánnyal.

Fiatalos mozgásunk megőrzésért az aktív életszakaszunkban tehetünk a legtöbbet, ezért a rendszeres testmozgás nem kizárólag a testsúly csökkentése és kontrollálása, hanem a dinamizmus, a tetterő és a mozgékonyság fenntartása miatt úgyszintén fontos. Ehhez érdemes változatos gyakorlatokat végezni, az izomfejelsztésre, nyújtásra és a kardió edzésformákra egyaránt ajánlott hangsúlyt fektetni. Az utóbbihoz remek tippet adunk, ha izgalmas és szórakoztató testedzésre vágysz!

Intenzív táncos edzés, amire nem fogsz egyhamar ráunni

Ez az intenzív táncos edzés nem az egyszerűbb tornák kategóriájába tartozik, nem árt fokozatosan eljutni arra a szintre, amikor már nem fulladsz ki az első tíz perc után. Némi ritmusérzékre is szükség van hozzá, és persze nagy adag kitartásra. A jó hangulatról a pörgős zenével összehangolt táncos kardiógyakorlatok gondoskodnak, melyek élvezetes kikapcsolódássá teszik az edzés menetét.

Bár nem könnyű mozdulatsorokról van szó, és a levegőt is jól be kell osztani, ha ráérzel a bulis hangulatra, valahogy visz magával a lendület, így nem érzed majd kínszenvedésnek az aktív időtöltést.

 

Mozgásszegény életmód vagy nagyobb túlsúly esetén ne ezzel a tornával indulj el a fitté válás útján, kell, hogy legyen némi átmeneti szakasz, amikor apránként feljavítod az állóképességedet. Kezdj el dinamikusan gyalogolni, lépcsőzz, kerékpározz, kocogj, végezz kezdőknek való lépegetős tornákat, és idővel az intenzív táncos edzés is az edzésterved részévé válhat.

A tánc egyébként mindenféle formában jó, akár kevésbé ugrálós gyakorlatokkal is kezdhetsz, amelyek javítják a mozgáskoordinációt és a ritmusérzéket. Amint a videóban is láthatod, ez már egy középhaladó, izzasztó szint, amely bátrabban ötvözi a kardiógyakorlatokat és a táncmozdulatokat.

A Popsugar edzői úgy állították össze a videóban látható félórás edzést, hogy felpörgesse a pulzust, de ne lőjön túl a célon, avagy a zsírfelhasználáshoz is ideális legyen a tempó. Ez persze egyénfüggő is, ezért érdemes változatos mozgásformákat végezni, nem csupán egyfajta gyakorlatsort ismételgetni a hét során.

Az intenzív, kemény táncos edzés elsősorban az állóképesség növelésére alkalmas, miközben pozitívan hat a keringésre. A tánc hatékonyan oldja a stresszt, hosszú távon csökkenti az állandó fáradtságérzetet, javítja a hangulatot, testileg-lelkileg feltölt energiával. Segít évek múltán is fenntartani a mozgékonyságot, illetve szellemileg ugyanúgy felfrissíti az embert. Nem beszélve arról, hogy csodásan formálja az alakot, támogatja az optimális testsúly megőrzését.

Az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés szintén fontos, az intenzív testmozgás hatásából igencsak el tud venni a nem megfelelő étrend.

Szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségek, valamint gerincbántalmak esetén ez az intenzív torna nem ajánlott. Amennyiben valamilyen betegségből épülsz fel, vagy keringési zavarokkal küzdesz, mindenképp kérd ki az orvosod tanácsát, véleményét arról, hogy milyen mozgásformákat javasol számodra.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés