Alig huppantunk bele az őszbe, de máris sokan tapasztalják, hogy a nyáron leadott plusz kilók szép lassan elkezdtek visszakúszni. A rendszeres testmozgás nem csak a fogyás szempontjából fontos, de tény, hogy hiányában a súlyproblémák könnyen elharapóznak, és a jojó-effektus sem kizárt. Ha már belevágsz, a kezdéshez tökéletes alapot adhat ez a zsírégető edzés, ami kevésbé brutális, átlagos állóképességgel is tartható a tempója, viszont ettől még hatékony. Hajrá!

hirdetés

Sok tanulmány foglalkozott már ezzel a jelenséggel, de még csak felmérést sem kell végeznünk ahhoz, hogy tudjuk, nyáron valahogy jobban bírjuk a strapát, kevesebbszer vagyunk betegek, és úgy nagy általánosságban a kedvünk is jobb. Nyilván ez annak tudható be, hogy több a napsütéses órák száma, sokkal többet tartózkodunk a szabadban, és a kikapcsolódásra, szabadságra is gyakrabban szánunk időt.

Érthető tehát, hogy a fogyás is jobban megy ebben az időszakban, hiszen a nagy többség aktívabb nyáron, ráadásul sokkal egyszerűbb fenntartani a rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges táplálkozást, mint mondjuk, télen. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki elvérzik az életmódváltás terepén, ha ősszel vág bele. Sőt, nagy segítséget jelenthet, ha megértjük a buktatókat, és felkészülünk rájuk.

 

Ősszel hirtelen mindenki visszazökken a mókuskerékbe, a nyaralás és a pihenés jókedvhozadéka lassacskán megfakul. A stressz-szintet növeli a dekoncentráltsággal járó őszi fáradtság, ami nem csak a vitaminraktárak leürülésének, hanem az időjárás-változásnak, és a nappalok megrövidülésének is betudható.

Amint elkezd korábban sötétedni, a melatonintermelés azt jelzi, hogy korábban is kéne elaludni, erre viszont gyakran nincs lehetőség. A fáradtság, nyomottság érzése sokaknál vonzza magával a stresszevést, ezért fordul elő gyakran, hogy a nyáron leadott súly bizony ősszel apránként visszakúszik.

Nem baj, ha kezdő vagy, ez a zsírégető edzés hatni fog!

A legjobb lépés, amit ilyenkor tehetsz, hogy beiktatod a rendszeres testmozgást az életedbe. Az első alap, természetesen az étkezés átformálása, ebben nagy segítségedre lehetnek az egészséges diéták és receptek. Figyelj oda a megfelelő folyadék- és vitaminpótlásra, hogy meglegyenek a kedvező feltételek a fogyáshoz.

 

A torna kiválasztásakor is sokan ráfutnak a buktatókra. Amikor a karcsúbb énünk lebeg a szemeink előtt, hajlamosak vagyunk fittyet hányni az állóképességünkre, és a legbrutálisabb edzésbe belevágni a gyors eredmény érdekében. Ám ez a meggondolatlanság gyakran kifulladáshoz, önostorozáshoz, a sikerélmény elmaradásához, rosszabb esetben sérüléshez, és végül a mozgás feladásához vezet.

Nem jó, ha úgy vágsz bele egy edzésbe, hogy már a gyakorlatok látványától is elkap a szorongás. Ha mondjuk, ülőmunkát végzel, és sokáig mellőzted a testmozgást, érdemes figyelembe venni a fizikai állapotodat a sporttevékenység megválasztásakor. Ne akarj mindent egyszerre, kezdd kisebb lépésekben a változást, így kevesebb eséllyel adod majd fel az első pár hét után.

 

A fenti videóban olyan, kezdők számára összeállított, zsírégető gyakorlatsort láthatsz, aminek a tempóját átlagos állóképességgel is jól tudod majd tartani, ráadásul mindössze 30 percet vesz el a napodból.

Bár csökkentett intenzitású edzésről van szó, a feladatok dinamikája és erőfoka kezdetben elég lesz ahhoz, hogy megadja a fogyáshoz kellő terhelést, ha pedig a mindennapjaid részévé válik ez a zsírégető edzés, az állóképességed is fokozatosan javulni fog, ami belépőt jelenthet majd a haladó szintű intervallumos, erősítő, és alakformáló tornák világába.

A kitartásod megtérül, hiszen a testmozgás javítja a közérzetet, jó ellenszere az őszi bágyadtságnak, fokozza a vérkeringést és az anyagcsere működését, nem utolsó sorban pedig megálljt parancsol a féktelen zsírraktározásnak.

Hamarabb jutsz el a sikerélményig, ha apránként haladsz, és a zsírégető tornák alapszintjével kezded az életmódváltást.

Amennyiben nagyobb túlsúllyal, illetve krónikus egészségügyi problémákkal küzdesz, a mozgástípus megválasztása, valamint az életmódváltás előtt kérd ki az orvosod vagy dietetikusod véleményét.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés