A hideg, szomorkás időjárás berobbanásával párhuzamosan a futással, sétálással töltött idő minimálisra csökken vagy teljesen megszűnik. A legtöbben ilyenkor több időt töltenek a lakásban és az autóban, ami elindítja a mozgáshiánnyal járó láncreakciót. Míg a plusz kilók könnyedén felszaladnak, a közérzet egyre inkább romlik. Az enerváltság nem csupán a téli szezonnak tudható be, a kevesebb testmozgás úgyszintén hozzájárul az erőtlenség érzéséhez. Az edzés tehát télen sem maradhat el. Az ugrálós edzés előnye, hogy feltornázza az energiaszintet, javítja a kondíciót, és hatékonyan égeti a zsírt.

hirdetés

 

Az ugrálás nem csak leolvasztja a kilókat, boldoggá is tesz

Az ugrálós elemeket tartalmazó edzések elképesztő módon felpezsdítik a vérkeringést, aminek köszönhetően megerősödik a szív és javul a nyirokkeringés. A rendszeres gyakorlással az izmok is megerősödnek, egy idő után megindul az izomrostokban lerakódott salakanyagok ürítése, valamint könnyebben leolvadnak a plusz kilók. Nem csupán esztétikai haszna van ezeknek az edzésformáknak, a kondíción is rengeteget javítanak, sőt, jókedvre derítenek és megszüntetik az enerváltságot.

 

Ez a mozgásforma endorfint szabadít fel a szervezetben, így már edzés közben észlelhető, hogy elmúlik a kedvetlenség, búskomorság. A testmozgás ráadásul a dopamin- és a szerotoninszintet is megdobja, így garantált a jókedv a gyakorlatsor végére. A dopaminnak hatalmas szerepe van az agy jutalmazásért felelős mechanizmusában. A szerotonin szintjének növekedése pedig már önmagában javítja a kedélyállapotot. Ennek köszönhetően a kitartás és a motiváció egyaránt növelhető, hiszen sokkal nagyobb kedvvel és lendülettel vág bele az ember olyan feladatokba, amelyek boldoggá teszik őt.

Az ugrálás – például ugrókötelezés – hasznos ugyan, de önmagában igencsak monoton és unalmas, ám számos olyan videó található már az interneten, amiben más mozgásformákkal kombinálják a zsírégetés szempontjából roppant hatékony, pezsdítő mozdulatokat. Táncos lépésekkel vegyítve kifejezetten izgalmas, ráadásul a koordinációs készség és a ritmusérzék is hihetetlen mértékben fejlődik tőle. További előnye, hogy mindenki megtalálhatja a hozzá közelebb álló stílust.

30 perc ugrálós, táncos edzés, ami mindent átmozgat

Az ugrálós elemekkel tarkított edzésformákban az a legjobb, hogy minden egyes testrészt alaposan átmozgatnak. Az ugrás mozdulata önmagában igénybe veszi a lábizmokat, a légmunka pedig más izomcsoportokat is megmozgat, mint a has-, a hát- és a törzs területei. Mindeközben gyakran kell a kezekkel fenntartani a megfelelő koordinációt. Ennek köszönhetően a felső végtagok és a vállak éppúgy kellő terhelés alá kerülnek.

 

Ezzel a harmincperces edzéssel már jelentős változást lehet elérni hosszú távon, ha sikerül beépíteni a napi rutinba. Megfelelő diétával és más, erősítő gyakorlatsorokkal kombinálva az eredmény kifejezetten látványos lehet. A téli szezonban a legtöbben hajlamosak elengedni magukat, így könnyedén felszalad egy kis súlyfelesleg. Bár könnyebb lezser pulóverekkel eltakarni a kis pluszt, nem feltétlenül szükséges a megfelelő fazonú ruhákkal csalni és a tavasz végéhez közeledve pánikba esni akkor, ha télen sem marad el a kellő mértékű testmozgás.

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés