Ha kalóriaégetés az elsődleges cél, a HIIT-edzés az egyik legjobb módja annak, hogy viszonylag hamar, egészséges úton szabadulj meg a feleslegtől.

hirdetés

A testmozgás nem csak a fogyás szempontjából fontos, viszont a céljaid merőben meghatározzák, hogy mely edzéstípusok a legmegfelelőbbek számodra. Ehhez azonban azt is tudnod kell, milyen az általános állóképességed és egészségi állapotod.

Kezdőként nem a legcélravezetőbb egyből a legkeményebb mozgásformával indítani, amely minden teherbírásodat próbára teszi. Kell, hogy legyen egy átmenet a kanapé elhagyása és az izzasztó tornák között, de a kezdeti szakaszban is megvalósulhat a kalóriaégetés.

Az állóképesség javítására tökéletesen alkalmasak az aerob típusú tevékenységek, például a tempós gyaloglás, kocogás, szobabicikli tekerése, illetve az úszás. A nem váltakozó, hanem monoton intenzitású sportok fejlesztik a kitartást és növelik a terhelhetőséget, valamint a zsírégetést is elősegítik, ám ehhez nem elegendő pár percig végezni az aerob típusú mozgást.

Kalóriaégetés hatékonyan: 20 perces HIIT-edzés

Ha már javult az állóképesség, a mozgásdinamika váltogatásával teheted hatékonyabbá az edzést. A magas intenzitású intervallumedzés, vagyis a HIIT az intenzív, nagyobb fokozatú terheléssel járó etapokat a kevesebb erőbedobást igénylő szakaszokkal kombinálja.

Ez a mozgástípus igencsak megnöveli a szervezet oxigénigényét, javítja a tüdő kapacitását, ugyanakkor fokozott terhelésnek teszi ki a szív- és érrendszert. Éppen ezért fontos, hogy egészségesen vágj bele, szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint extrém túlsúllyal küzdő egyéneknek nem ajánlott.

 

A HIIT-edzés sokféle lehet, ez az otthon végezhető, kardióval kombinált húszperces verzió nem a legbrutálisabb, viszont elég keményen átmozgatja a teljes testet, illetve olyan izmokat is megdolgoztat, amelyekről talán meg is feledkeztél. Bemelegítés nélkül nem érdemes nekiveselkedni, mert fennállhat a húzódások, sérülések veszélye. Kis helyigényű tréningről van szó, de azért vannak benne lendületet igénylő, ugrálással megtűzdelt feladatok, így célszerű elpakolni a kisebb bútorokat, berendezési tárgyakat a közelből.

Nyilván az intenzitástól is függ, hogy hány kalóriát égetsz el az edzéssel, ám ne feledd, a HIIT előnye, hogy utóégető hatással is rendelkezik, mivel jelentősen felpörgeti az anyagcsere működését. Mindezt a szervezet oxigénigényének megnövelésével éri el, ezáltal hatékonyabb a zsírégetés. Egy-egy HIIT-edzés után hagyd regenerálódni a szervezeted, bár csak 20 perc tornáról van szó, nem kell naponta elvégezned. A pihenőnapokon iktass be hosszabb sétákat, pihentető mozgásformákat, melyek nem terhelik az izmokat, ízületeket.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés