Jane Fonda nem csak a jól karbantartott alakjáról, hanem az edzéseiről is híres, melyek többnyire jóga-, aerobik- és nyújtógyakorlatokat tartalmaznak. Ez a fiatalító torna a berozsdásodás ellen küzd, mégpedig úgy, hogy fokozza a különféle testtájak mozgékonyságát.

hirdetés

Sok nőt foglalkoztat manapság az öregedés lassítása, amit nem lehet pusztán szépségápolással, bőrkezelésekkel, helyes táplálkozással, vagy plasztikai műtétekkel elérni. Rendszeres testmozgás nélkül ugyanis, nem érhető el szembetűnő eredmény.

A 82 éves Jane Fonda nagyszerű példát nyújt, ha kicsit boncolgatni szeretnénk a fiatalságmegőrzés titkát. Nyilván nem arra kell gondolni, hogy az örökkévalóságig konzerválhatjuk magunkat sima, ránctalan bőrrel, feszes testtel, de tudatos edzésekkel sok öregségi probléma elodázható.

A színésznő láttán nem az számít, hogy megműttette-e az arcát – egyébként korábban igen, végeztek rajta ráncfelvarrást, de a továbbiakban nem szeretne ilyen lehetőségekkel élni -, mert valójában ráncokkal együtt is fiatalos, hiszen nincs semmi öreges a mozgásában. Sokan a frizuráját, a sminkjét, a ruháját lesik, hogy mitől néz ki olyan jól, és a lényegen átsiklanak: hogy határozott a tartása.

Ehhez a mozgásszeretete nagyban hozzájárul, hiszen a sport nem csupán az alak megőrzésének érdekében fontos. Aki egész életében sokat mozog, az jóval tovább megőrizheti rugalmasságát, hajlékonyságát, egyenes testtartását.

Hiába sima valakinek a bőre az ultramodern bőrápolási eljárásoknak köszönhetően, ha nem bír lehajolni, hogy bekösse a cipőfűzőjét, és araszolva megy le a lépcsőn, mert alig hajlanak a térdei. Ezt a fajta mozgékonyságot jóval fiatalabb korunkban alapozzuk meg.

Jane Fonda egész életében tornázott, ennek köszönheti, hogy mai napig képes kecses, ruganyos léptekkel végigvonulni a vörös szőnyegen, és 82 éves kora ellenére nem csoszog, nem húzza a lábait, nem görnyed meg a teste. A rugalmasságát megőrző tornagyakorlatokat még fiatalabb korában kezdte el, amelyekkel tökéletesen kiegészítette a jóga- és aerobikedzéseit.

Fiatalító torna a mozgékonyság megőrzéséhez – Jane Fonda ajánlásával

A lábak és a csípő bemelegítésével indul a torna: ezek a feladatok akkor is jól jönnek, ha egész nap kényelmetlen cipőben lófrál az ember, és hazaérve alig várja, hogy kinyújtóztassa fáradt tagjait. A bokakörzés és a testsúlyáthelyező gyakorlatok a nyirokkeringést is frissítik, a vénatornában például – ami az alsó végtagok keringésének javítására szolgál – hasonló gyakorlatok vannak.

 

Ez a rugalmasságmegőrző jóga például az izmok nyújtására is nagy hangsúlyt fektet, amivel a közérzetre úgyszintén jó hatást gyakorol. Egy masszív székre is szükség lesz a deszkapóz, és egyéb tornafeladatok elvégzéséhez, ám nem árt olyan felületen stabilizálni, ami a legkevésbé sem csúszik.

A vállakat, a törzset, a gerincet, az alsó és felső végtagokat egyaránt átmozgatja és felpezsdíti ez a lassú edzés, ami ugyan nem égeti a zsírt, de hozzájárul annak az állóképességnek a fenntartásához, amelyre szükség van a testformáló tréningekhez.

Kiemelt kép: Peter Kramer/NBC NewsWire/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés