A súlycsökkentés, zsírégetés általában nagy feladatként tornyosul az ember előtt, az edzés pedig – például a tempós kardió -, ami segíthet elérni a kitűzött célt, sokak szemében inkább kemény munka, semmint táncos, önfeledt szórakozás. Pedig a kettő remekül ötvözhető egymással, hiszen többnyire ugyanolyan előnyökkel rendelkeznek és jól kiegészítik egymást, mindemellett a táncmozdulatokkal fűszerezett zsírégető torna kikapcsol, feltölt és abszolút élvezhetővé teszi a testmozgást, nem mellesleg, stresszoldó és lélekemelő hatással bír. Ősszel mindenkire ráfér a boldogsághormon tuningja, ezzel az edzésprogrammal pedig két legyet üthetsz egy csapásra: a pluszkilóktól és a borongós, levert hangulattól éppúgy megszabadulhatsz!

hirdetés

Ha már nekifogtál a keresgélésnek, hogy megtaláld a neked való tornát, biztosan feltűnt, hogy a legtöbb edzős videó hasonló feladatsorokra épül. Szerencsére rengeteg opció közül lehet már válogatni az otthon végezhető tornák között, azonban egy idő után monotonná és unalmassá válhat az állandó guggolás, lábemelgetés és a plankelés. A táncos edzések színt visznek a hétköznapokba, a legtöbb izomcsoportot alaposan átmozgatják. Ezen túl hozzájárulnak a zsírégetéshez, így még a felesleg ledolgozásában is segítenek.

Ez a gyakorlatsor a már jól ismert feladatokat vegyíti táncos elemekkel, amitől sokkal izgalmasabbá és pörgősebbé válik az edzés. Változatos, hatékony mozdulatokat tartalmaz, több izomcsoportot is munkára bír, ráadásul kifejezetten izzasztó, nem árt, ha egy flakon víz és egy törölköző ott lapul a közelben.

 

Egy táncos kardió alaposan átmozgat, és az edzés sokkal izgalmasabb

Sokan csak és kizárólag az edzőtermi tornában hisznek, sőt, szakértő segítségét kérik az alakformáláshoz és a felesleg ledolgozásához. Az otthon végezhető tornákkal is látványos eredményt lehet elérni, a procedúra pedig rendkívül egyszerű, hiszen még a házból sem kell kimenni a zsírégetéshez. A titok a rendszerességben rejlik, anélkül valóban hatástalanok a legkeményebb gyakorlatsorok is.

A tánc önmagában zseniálisan formálja az alakot, HIIT-típusú edzésbe csempészett ritmikus mozdulatsorok pedig még inkább hozzájárulnak a felesleg ledolgozásához. Ezek az ugrálós, intenzív tornák pozitívan hatnak a vérkeringésre, de az izmokra éppúgy hatással vannak. Javítják az állóképességet, tónusosabbá teszik a testet, miközben jókedvre derítenek, a felszabaduló endorfinnak köszönhetően.

 

Nem éri meg alábecsülni a kardió alapokra felépített táncos edzés hatékonyságát, hiszen keményen felpörgeti a pulzust, ami zsírégető tartományba lép, így garantáltan elősegíti a zsírpárnák ledolgozását. Persze az nem elegendő, ha néha-néha végigpattogod a videót, mindenképpen rendszeresen be kell iktatni a hétköznapi rutinba a tornát ahhoz, hogy látványos eredményt érj el vele.

Kardiózás során elsősorban glükózt éget el a szervezet, hogy energiát nyerjen, ám ez a folyamat egyúttal elősegíti, illetve serkenti a zsírégetést. A tánc éppúgy, mint a kardióedzés, egyszerre több izmot megdolgoztat, mindemellett a test rugalmasságát, mozgékonyságát is fokozza. A két mozgástípus –  és itt inkább a pörgősebb, pattogósabb táncos elemekre gondolunk –  hasonló előnyökkel rendelkezik, így igazán ütős ez a párosítás.

Nem csupán az alakon, a közérzeten éppúgy észlelhető lesz a táncos edzés hatása. A vérkeringés felpezsdítésén túl az anyagcsere-folyamatokat is egyensúlyi állapotba billenti. A feladatok energizálnak, megadják a kellő lendületet ahhoz, hogy motiváltan teljenek a feladatoktól zsúfolt napok.

Mindenképpen érdemes más típusú edzésekkel, kardióval, súlyzós, lokális izommunkára koncentráló tornákkal kombinálni, ha az alakformálás és a fogyás a cél. Az étrendet sem árt egészségesebbé formálni a várt eredmény eléréséhez. Rostokban, fehérjében és vitaminokban gazdag menüt kell összeállítani, a rendszeres mozgás csak ebben az esetben lesz igazán hatásos.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés