Sokféleképpen fejlesztheted a tested, székkel végezhető testmozgással: a jóga, a gerinctorna, a nyújtás, az erősítés, a hasazás és kardiózás segédeszköze lehet, amivel hatékonyabbá teheted az otthoni edzést. Az alábbi torna számos eleme saját testsúllyal való gyakorlatokra épül, melyek súlyzók használata nélkül is tónusosabbá, kontúrosabbá, formásabbá teszik az alakot.

hirdetés


A székkel való torna számos módon megvalósulhat, és rengeteg előnnyel bír: ez az eszköz mindig kéznél van otthon, nem kell súlyzókat vagy edzőtermi bérletet vásárolni ahhoz, hogy izmosabb, feszesebb testet faragj magadnak, bármikor beépíthető a tornagyakorlatokba, és a nyaralásra sem kell spéci edzőkellékeket csomagolnod, ha akad a szálláson egy strapabíró, stabil ülőalkalmatosság.

A saját testsúllyal edzés gyönyörűen formálja az alakot, fejleszti az izmokat, valamint javítja a fittséget és az állóképességet. Változatosan felépített gyakorlatokkal az egész test átformálható a segítségével, hiszen nem csak egy-egy izomcsoportot, hanem mindent átmozgat és megdolgoztat. Nagyon könnyű variálni, sokféle mozgásformával kombinálható, így a székkel megalapozott feladatok is igény és teljesítmény szerint egyénre szabhatóak.

Otthoni torna székkel: látványos eredményt garantál, ha így csinálod

A felkar, vállak és karok, valamint a has-, comb- és hátizmok is megerősíthetők, fejleszthetők székkel végezhető tornagyakorlatokkal. A képeken látható mozdulatokból könnyedén összerakhatsz egy teljes feladatsort, csupán az ismétlésszámokat kell belőnöd az állóképességedhez, teljesítményedhez mérten.

Ha kezdő vagy a testedzés terén, eleinte a fekvőtámaszból, plank állásból, hasprésből is 10-15-öt végezz, majd ahogy javul a teherbírásod, növelheted az ismétléseket. A nyújtógyakorlatokhoz és rugalmasságfokozó testmozgáshoz szintén alkalmazhatod a széket, mint segédeszközt.

 

Ha a kontúros alakhoz vezető úton a fogyás az elsődleges lépés nálad, egészítsd ki heti két-három kardió edzéssel a székes gyakorlatokkal összeállított tornát. A saját testsúlyos edzésprogramok nagyszerűen segítik a zsírégetést, viszont önmagukban kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy fokozatosan lesuttyanjon a felesleg. A székkel való erősítést kardió és HIIT tornába is beültetheted. Váltogathatod a feladatok dinamikáját és intenzitását, hogy még szebb eredményeket érj el.

Ezekkel az alapgyakorlatokkal már szuper mozgásprogramot állíthatsz össze, és kiegészítheted más elemekkel is a gyakorlatsort. Ám érdemes betartani a fokozatosságot, és nem árt szem előtt tartani, hogy túlsúlyosaknak, ízületi és gerincbántalmakkal rendelkezőknek nem ez a megfelelő edzéstípus. Arra mindig ügyelj, hogy a szék teherbíró és stabil fajta legyen, és ne csúszkáljon el a lába a padlón. Akadnak könnyített feladatok is székkel, de nem muszáj ehhez az eszközhöz ragaszkodni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés