Amikor valaki karcsúbb alakra vágyik, a legtöbb esetben a mérlegre alapozza az eredményt. Márpedig nem a súly az, ami igazán számít, az erősítő edzés hatása az alakon lesz szemmel látható. A blogger előtte-utána képekkel bizonyítja, hogy a feszesebb testkontúr és a karcsúbb sziluett mellett teljesen lényegtelen, merre billen el a mérleg nyelve.

hirdetés

Erősítő edzés hatása képeken

Sokan egyáltalán nem a tükörben látottak alapján ítélik meg saját testüket, sokkal inkább a mérlegen látható számtól teszik függővé, mennyire elégedettek az alakjukkal. Ez már csak azért is problémás, mert vannak nehezebb és könnyebb csontozatú alkatok, a magasság és a genetikailag adott testalkat is számít abban, hogy ki hány kilót nyom.

Amikor a fogyás a cél, a legtöbb nő a mérleg alapján követi figyelemmel az átalakulást, vannak, akik hétről hétre dokumentálják, hogy hány kiló ment le az elmúlt időszakban. Persze nagyobb mértékű súlyfelesleg esetén valóban megmoccannak a kilók, ám amikor csupán alakformálásra van szükség ahhoz, hogy a test karcsúbbá váljon, nemhogy kevesebbet, de még többet is mutathat a mérleg.

Ilyenkor nincs ok a pánikra, a blogger előtte-utána fotókon mutatja meg a látványos átalakulást. Nem fogyott, a súlya folyamatosan több lett, az alakja mégis szemmel láthatóan szálkásabbá, formásabbá és karcsúbbá vált.

A testösszetétel sokkal fontosabb a puszta számoknál. Amikor valaki a kardióedzések mellett alakformáló, erősítő tornákat is beilleszt a napjaiba, meglepetten észleli, hogy a mérleg nyelve nemigen mozdul. Ez nem a sikertelen diéta miatt van, sőt!

Amikor durva koplalásba kezd valaki, és abszolút mellőzi az izomépítést, a hirtelen súlycsökkenés tulajdonképpen annak tudható be, hogy a test javarészt az izomból veszít, nem feltétlenül a zsírból. Ilyenkor gyakran jelentkezik a jojóeffektus, ugyanis hosszú távon jóformán tarthatatlan az éhezés és a brutális kardió kombinációja.

Mi történik tehát a testtel?

A legjobb, ha hosszú távon zsírégető és izomerősítő edzéseket is beépítünk a hétköznapokba, ugyanis a leglátványosabb átalakulást a különböző tornák kombinációja hozza el. Önmagában a kardió megemeli a pulzusszámot, felpörgeti az anyagcserét, ezáltal gyorsan beindul a zsírégetés, tehát az ember valóban fogyni kezd. Mivel az izomból sokkal könnyebb veszíteni, mint a lerakódott feleslegből, erősítő gyakorlatok nélkül az alak plöttyedtté válik, hiába mutat kevesebbet a mérleg.

Önmagában az erősítő edzések sem tesznek csodát, ha az ember lányán látható mennyiségű felesleg van. A zsírréteg alatt épülnek az izmok, ám szálkásítás, zsírégetés nélkül az eredmény aligha lesz látható. Ilyenkor nemhogy karcsúbbnak, még talán teltebbnek is hat az alak. Az erősítő tornák azonban éppúgy remek hatással vannak az anyagcserére, a hasizmokat célzó gyakorlatok különösen felpörgetik a belassult folyamatokat.

És hogy miért nem számít, mit mutat a mérleg? A válasz rendkívül egyszerű. Az izom nehezebb, mint a zsír, ezért van az, hogy az izomtömeg növekedése mellett hiába centikben mérhetően karcsúbb az alak, gyakorlatilag stagnál vagy nő a testsúly. A diéta és a kardió kombinációjával elsőként a felesleges víz távozik a szervezetből, ezáltal kezdetben kifejezetten látványos lesz a súlyvesztés, pláne, amikor a zsírréteggel együtt az izomtömeg nagy része is megcsappan. Bár ilyenkor szépen apadnak a kilók, esetleg kisebb ruhaméretre lesz szükség, az izomzat csökkenése miatt a kontúr puha és egyenetlen, a test formátlan marad.

Az erősítő edzés hatása azonban nem annyira a mérlegen, hanem a teljes testen megmutatkozik. A nagyobb izomtömeg nemcsak hogy feszesebb kontúrt és tónusosabb alakot eredményez, hanem a zsírégetést is segítik, ezért kardióval, intervallumos edzésekkel kombinálva teljesen átrendeződhet a testforma. Minél több izmot kell ellátnia a testnek, annál több energiát használ fel még nyugalmi állapotban is. A has laposabb, a popsi kerekebb lesz, ehhez azonban célzott gyakorlatok szükségesek.

A fityegő területek, úgymint a felkar, a belső comb és a derék- vagy hastájéki bőrredők feszesebbre húzhatók rendszeresen végzett súlyzós és erősítő gyakorlatokkal. A tornák alkalmával az izomzat épül, így a súly stagnál, sőt, előfordul, hogy nehezebb lesz az ember, mint korábban, miközben jóval karcsúbb. Noha a mérleg többet mutat, az alak – ahogy az a fotókon is egyértelműen látható – sokkal nőiesebbé, kidolgozottabbá és szálkásabbá válik.

Persze a cél nem az, hogy a testzsír minimálisra lecsökkenjen, ugyanis ez legalább annyira káros és veszélyes, mint a kóros elhízás. Meg kell találni a megfelelő arányokat, ami csupán abban rejlik, hogy az izomtömeg több legyen, mint a zsírtartalom.

A megdolgozott terület sokkal karcsúbbá, szálkásabbá válik majd az idő előrehaladtával, az alak teljesen új formát ölt a megfelelő gyakorlatoknak köszönhetően.

Érdemes inkább centikben mérni a különbséget, és elengedni a jó öreg súlymérést. A különböző edzéstípusok kombinálása mellett pedig célszerű a táplálkozást is újragondolni egy kicsit. Rostban gazdag, fehérjedús és lassan felszívódó szénhidráttartalmú ételek fogyasztása ajánlott ahhoz, hogy az átalakulás valóban látványos legyen. A többszörösen feldolgozott, sóban és adalékanyagokban gazdag élelmiszerekről jobb lemondani, mert igencsak megnövelik a szervezet vízvisszatartásának kockázatát.

A blogger fotói tökéletesen tükrözik a folyamatot. Eleinte jelentős fogyást tapasztalt a testsúlyát illetően, ugyanis az alakformálás első időszakában a kardió kapott nagyobb szerepet. A zsírégetés fontos volt, ugyanis szerette volna ledolgozni a felesleget, hogy később az erősítő edzések szemmel látható eredménnyel szolgáljanak.

Miután veszített a feleslegesen visszatartott vízből és az elraktározott zsírrétegből, egyre gyakrabban csinálta végig az erősítő gyakorlatokat. A súlya növekedésnek indult, majdhogynem elérte a kiinduló számot, az alakja mégis egészen másként fest.

Összességében tehát célszerű tudatosan kombinálni a különböző edzéstípusokat ahhoz, hogy az eredmény kielégítő és látványos legyen. Mindemellett pedig nem a kilók alapján kell megítélni az edzés és az étrendváltás eredményét. A tükör, a centi és a közérzet legyen a támpont az alakformálás idején.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés