A plank, vagy deszkapóz az egyik legnépszerűbb hasizom-erősítő gyakorlat, hiszen, ha jól végezzük, rövid időn belül igen látványos eredményeket érhetünk el vele.

Első látásra sokan úgy gondolják, a plank egyszerű feladat, hiszen csak egy kitartott pózról van szó, ám valójában elég összetett ahhoz, hogy több ponton elrontsuk, ha nem figyelünk oda eléggé a testtartásunkra. A helytelenül végzett plank-gyakorlat nemcsak kevésbé hatékony, hanem sérülést is okozhat. Ha nem megfelelő módon vesszük fel a pózt, a gerincünkben feszültség keletkezhet, ráadásul összehozhatunk egy kellemetlen nyak- vagy derékfájást, esetleg izomhúzódást.

A helyes pózban kivitelezett deszkagyakorlat a karokat, a hát- és farizmokat, valamint a hasfalat egyaránt erősíti. Számos plank-variáció bekerült a köztudatba, melyek a testtartást és az állóképességet egyaránt javítják, de csak akkor, ha helyesen hajtjuk végre a tornagyakorlatot.

Beláthatatlan veszélyei vannak annak, ha rossz testtartással próbáljuk meg hosszan kitartani a pózt, hiszen így csak feleslegesen terheljük a gerincünket, ráadásul a kívánt eredmény is elmarad. Gyakori hibaforrás a plank gyakorlása közben a vállak előreesése, a fenék domború, vagy homorú tartása, illetve a fej kimozdítása az egyenes vonalból.

Nem véletlenül hívják a planket más néven deszkapóznak, hiszen a testnek olyan egyenes vonalba kell rendeződnie, mintha egy síkfelületű deszka lenne. Ebből nem lóghat ki sem a fej, sem a fenék, máskülönben nem a hasizom, hanem a gerinc dolgozik, és szó szerint befeszül.

 

A videóban személyi edző mutatja meg a különféle plank-variációkat, illetve azt, hogyan kell helyesen kitartani a pózt, hogy ott dolgozzanak az izmok, ahol szeretnénk. Fontos a kar-, a láb-, a fej-, és a gerinctartás, de az is, hogy a hasfal ne lógjon. Minél jobban fárad az ember, annál nehezebb megtartani a felvett testhelyzetet, ezért kezdetben csak rövid ideig érdemes a plankelnünk, hiszen a helytelen terhelés többet árt, mint használ.

Amikor már jól rögzült a póz, fokozatosan megpróbálhatjuk tovább kitartani, közben kitapasztaljuk, testünk mely pontjai a leggyengébbek. Általában a csukló, a hasizom, és a törzs fárad el a leggyorsabban a gyakorlat során, de ez mindenkinél változó. Ha kellemetlen izomhúzódást, vagy hátfájást érzünk, azonnal hagyjuk abba a gyakorlatot.

  • Megosztás:
hirdetés