Sokan tapasztalják, hogy az életmódváltás kezdeti szakaszában beindult fogyás egyszeriben csak megreked, és a kalóriacsökkentett étkezés, valamint a rendszeres testmozgás ellenére sem moccan meg az utolsó pár kiló felesleg. A korábban megtapasztalt sikerek után ez a jelenség igencsak rontja a motivációt, de semmi ok a kétségbeesésre, hiszen előfordul, hogy csupán néhány változtatásra van szükség ahhoz, hogy átlendülj a holtponton.

hirdetés

Először is érdemes tisztában lenni azzal, hogy a fogyás szempontjából nem csupán a leadott kilók száma számít. Sok nő dédelget magában egy bűvös számot, amivel az álomalakot méri, legyen az a fiatalkori, vagy akár a szülés előtti súlya. Ám az, hogy milyen formában van a testünk, nem kizárólag a testsúly függvénye. Rendszeres edzés mellett például átformálódik a test, és az is megeshet, hogy ugyanannyit mutat a mérleg, miközben centikben jól mérhető a változás.

Megállt a fogyás: biztos, hogy ez rosszat jelent?

A jelenség magyarázata egyszerű: a zsír könnyebb az izomnál, egy tónustalan, puha kontúrral rendelkező alak szélesebb ugyan, mint a tónusos, szálkás, formás változata, mégis a mérleg kevesebbet mutathat alatta. Mindig árulkodóbb az, hogyan állnak rajtad a ruháid, bevág-e a melltartó, a nadrág dereka, vagy még lötyög is rajtad?

Ráadásul a rendszertelen egészségtelen étkezésről való áttérés egy kiegyensúlyozottabb, üres kalóriáktól mentes táplálkozásra számos belső változást hoz magával. Meglehet, hogy az addig feleslegesen visszatartott, felgyülemlett víz távozni kezd a szövetek közül, amikor a vízháztartás normalizálódik az egészséges étrend hatására.

Ilyenkor a has laposabbá, a boka és a vádli karcsúbbá válik, ám mindez nem feltétlenül jelent tényleges fogyást. Egy-két pluszkiló valóban lesuttyan, amikor a szövetek térfogata csökken, mert megszabadul a víztől, de ez nem egyenlő a zsírveszteséggel.

Kezdetnek jó, hiszen elmúlik a feszítő, puffadó érzés, így könnyebben, jobb állóképességgel vághatsz neki a sportolásnak. A kezdeti gyors fogyást az emésztés helyrebillenése is okozhatja, a rostban gazdagabb étkezés hatására ugyanis kipucolódik a bélrendszer, ami kedvezően befolyásolja az emésztési és anyagcsere-folyamatokat.

Ha később megáll a fogyás, elsősorban azt is mérlegelni kell, hogy az általad kitűzött cél, mármint a kilók száma reális-e a magasságodat, életkorodat illetően? Ezt a BMI – testtömeg index – kalkulátor segítségével ellenőrizni tudod. Az a testsúly, ami húszéves korban ideálisnak számított, ötvenévesen lehet, hogy már nem az egészséges tartományba esik.

Továbbá érdemes minden részeredményt sikerként megélni, nem pedig csak egy álomcélt hajszolni. Mindenképp értékeld, hogy változik a tested, és az egészségesebb életmóddal mindenképp jó úton haladsz, ami hosszú távon megtérül. Nem feltétlenül egy elképzelt testsúly elérésével mérhető a siker, hiszen edzettebb, mozgékonyabb, teherbíróbb leszel, és a közérzeted is fokozatosan javul.

Ha egy ponton megáll a fogyás, ezek állhatnak a hátterében

Hozzászokott a szervezet az edzéshez

A fogyókúra elején általában könnyebben olvadnak a kilók megfelelő testmozgás és étrend mellett. Ekkor a szervezetre újult erővel hat a megnövekedett energiafelhasználás. Ha rendszerint ugyanazokat a tornákat végzed, vagy nem növeled a testmozgás intenzitását kellőképp, garantáltan megáll majd a fogyás egy adott ponton. Bizonyos idő elteltével hozzászokik a test az adott mozgáshoz, így nem kell különösebben sok energiát felhasználnia, hogy elvégezze a feladatokat. Így nem indulnak be a fogyáshoz szükséges folyamatok, a zsírégetés sem.

Érdemes többféle mozgásformát kipróbálni, vannak szuper táncos mozgássorozatok, intervallumedzések, saját testsúlyos tornák, amelyeket ajánlott rendszeresen variálni. Ezen túl az intenzitást nagyon fontos bizonyos időközönként növelni, ahogy a mozgással eltöltött idő hosszát sem árt kinyújtani egy kicsit.

Rossz étkezési stratégia

Az mindenki számára világos, hogy diétás étrendet kell kialakítani már a fogyókúra kezdetén. Azonban ennek egészséges szinten kell maradnia, nem csak a túl sok okozhat problémát, a túl kevés csakugyan nehézségekkel állíthat szembe. Az emberi test túlélésre lett teremtve, rendszerint igyekszik raktározni, ebből adódóan hozzászokik ahhoz a helyzethez is, ha kevesebb kalóriát viszel be.

Ha ez a tápérték már túlzottan alacsony, lelassul az anyagcsere, így megáll a fogyás. Eleinte rohamosan csökkennek a kilók, azonban később a szervezet úgy fogja észlelni, hogy azt a minimális energiát is raktároznia kell, amit te aznap bevittél, ahhoz, hogy túléljen. Étkezz változatosan, találd meg az arany középutat!

Nem elegendő a fehérjebevitel

A kalóriaszegény étrend mindenképpen szükséges feltétele a felesleg leadásának. Azonban van, amin nem szabad spórolni, ez pedig a fehérjebevitel. A tápanyagarányok nagyon fontosak, ha megborul az egyensúly, könnyedén megáll a fogyás. Érdemes fehérjében gazdag ételeket fogyasztani, hiszen amennyiben erre nem kerül kellő hangsúly, az izomzatot is energiaforrásnak tekinti a szervezet. Ezzel együtt az anyagcsere-folyamatok sem fognak megfelelően működni, így garantált a stagnálás.

Szerény folyadékfogyasztás

A kellő mennyiségű folyadékfogyasztás nagyban segíti a fogyást. Egyrészt fokozza a teltségérzetet, így kevesebb mennyiségű táplálékkal is jól fogsz lakni, sőt, nassolni egyaránt kevésbé támad kedved. Másrészt a legjobb salaktalanító módszer az, ha eleget iszol. Az anyagcsere-folyamatok működését úgyszintén pozitívan befolyásolja a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Segíti a tápanyagok felszívódását és az emésztést. A víz szervezet általi megkötése pont akkor kezdődik el, ha nem fogyasztasz belőle eleget. A test ugyanúgy raktározni kezd, mint a kevésnek bizonyuló tápanyagok esetén. Ezzel pedig a fogyás nemhogy megreked, a szálkás, tónusos alak is csupán álom marad.

A hormonok játéka

Sajnos előfordulhat az is, hogy pontosan úgy zajlik a diéta, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, az a maradék három-négy pluszkiló mégsem hajlandó megmozdulni. Abban az esetben, ha a diéta minden pontja, kezdve a megfelelő étkezéstől a bőséges folyadékfogyasztáson át egészen a kellő mértékű mozgásig, precízen, átgondoltan van megtervezve és végrehajtva, másban kell keresni a probléma okát. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni, hiszen akár egészségügyi probléma is állhat a folyamat hátterében. Hormonális vagy emésztőrendszeri gondok gyakran okoznak ilyesféle megrekedést.

A leptin nevű hormon a teltségérzetért felel, az inzulin a cukorszabályozásban játszik fontos szerepet. A tiroxin, amelyet a pajzsmirigy termel, szintén fontos szerepet tölt be a fogyásban, hiszen szorosan kapcsolódik a megfelelően működő anyagcsere-folyamatokhoz. Amennyiben bármelyik hormon esetén valamiféle probléma áll fenn, a fogyókúra sikertelen lehet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés