Mindig a kezdet a legnehezebb, sokan pedig azzal hibázzák el az életmódváltást, hogy kapásból belecsapnak a lecsóba. A lendület hamar lankadni kezd, pláne, ha az ember nem jól méri fel az állóképességét, ráadásul a kemény edzések mellett még koplalni is kezd. Nagy tévedés, hogy ez hozza meg a sikert, pont ellenkezőleg. A kitartáshoz és az egészséges fogyáshoz a fokozatosság a kulcs. Első lépésként egy olyan edzés kell, ami kezdőknek kifejezetten ideális, hiszen a szervezetnek meg kell szoknia a változást.

hirdetés

A nagy életmódváltással kapcsolatos tervek általában tömegével születnek meg az év elején, nagy részük azonban kudarcba is fullad. A feladott álmok mögött számtalan tényező állhat, ám az egyik biztosan a nem megfelelő edzésterv és étrend kialakítása. Az nem gond, ha megvan a kezdő lendület, ám az kellő fokozatosság nélkül hamar el is fogy.

Ha már megszületett az elhatározás, érdemes olyan mozgást választani, ami kifejezetten kezdők számára ideális. Mozgásszegény életmód után a szervezet számára roppant szokatlan a hirtelen történő, nagy változás, így lépésenként kell hozzászoktatni az új rendszerhez. Erre a célra tökéletesen megfelel egy olyan edzés, amiben nincs ugrálás, nincs pattogás, és nem kell kapkodni minden egyes levegővétel után.

 

Nem csak a futás és a felpörgetett ütemű ugrabugra lehet izzasztó a test számára. Amíg az állóképesség fejlesztése a cél, a kisebb intenzitású edzések is megküldik a pulzusszámot. Az alábbi edzésnek egyébként így is megvan a dinamikája, ráadásul az izmokat is alaposan megdolgoztatja.

Bármilyen hihetetlen, eleinte ezek a tornák épp olyan hatékonyak, mint a magas intenzitású gyakorlatsorok. Remekül átmozgatják a testet, formálják az alakot anélkül, hogy bárkinek megforduljon a fejében a feladás gondolata. Természetesen később érdemes emelni az intenzitást, hiszen a test hamar hozzászokik az adott mozgáshoz, ám ekkor már sokkal könnyedebben fog menni a kemény torna is.

Érdemes azonban más típusú mozgásokkal kombinálni az alapedzést. Egy táncos gyakorlatsor például remek szórakozás, feldobja a hangulatot, ráadásul nagymértékben hozzájárul a zsírégető folyamatokhoz. Az étkezés átformálásáról sem szabad megfeledkezni. Tudatosan felépített, egészséges és fehérjében gazdag étrend szükséges ahhoz, hogy a makacs felesleg távozzon, a helyére pedig tónusos, szépen formált izomzat kerüljön.

Ahhoz azonban, hogy kellően hatékony legyen, a rendszeresség feltétlenül szükséges. Ezt a húszperces mozgássort akár minden egyes nap érdemes megismételni, hiszen nem csak a zsírégetés szempontjából hasznos. Segíti az anyagcsere-folyamatok megfelelő működését, valamint az egész testet, a legtöbb izomzatot alaposan átmozgatja. Ülőmunkát végzők számára emiatt különösen ideális lehet, az eltunyult testrészek újra erőre kapnak tőle.

A tökéletes edzés megválasztása rendkívül fontos a kezdőknek, a kitartás múlhat rajta

Attól függetlenül, hogy a súlyfelesleg leadása és a tónusos alak elérése a cél, nem feltétlenül az órákon át tartó ugrálás az odavezető út. Legalábbis eleinte biztosan nem.

Bár egyértelműen hatékony lehet egy sokáig tartó, intenzív, dinamikus torna, a kitartás hamar lankadni kezd, ha az ember nem érzi azt, hogy ezt hosszú távon is bírja csinálni. A kudarcélmény nem jó motiváció, ezért, ha hamar kifulladsz, vagy nem bírod elvégezni a feladatokat, akkor kezdd inkább enyhébb fokozatú zsírégető tornával, azután fokozatosan növeld a nehézségi szintet és a gyakorlatok számát.

Az egyéni határokat valóban feszegetni kell, ám csupán lépésről lépésre érdemes haladni. Egy kezdő életmódváltó szervezete számára már az is nagy lépés, ha a semminél többet mozog, így kezdetben elegendő egy mindössze húszperces, teljes testet átmozgató, ugrálást mellőző torna. Amennyiben társasházban, otthon mozgolódsz, ezt az edzést könnyebben beiktathatod anélkül, hogy dübögéssel zavarnád a szomszédokat.

Amikor úgy érzed, már hozzászoktál az adott intenzitáshoz, jöhetnek a keményebb, intervallumos és erősítő tornák.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés