Az otthon végezhető intervallumos edzés is lehet rendkívül hatékony, ha rendszeresen csinálod. Segít lefaragni a felesleget, feszesít és szépen formálja az alakot.

hirdetés

Az év elején szinte mindenkinek több energiája és motivációja van a rendszeres testmozgás bevezetésére. Ilyenkor általában nem tűnik olyan nehéznek a kezdet, hiszen az újévi fogadalmak még egész januárban tartják magukat, azonban a lendület pár hét múlva eltűnik, s a torna majd csak a bikiniszezon előtt kerül ismét előtérbe. Az otthon végezhető edzésekkel talán könnyebben kiküszöbölhető az akaraterő csökkenése, ugyanis az utazást, a hideget és a sötétséget abszolút kiiktathatod a képletből, ha otthon maradsz.

Bár vannak, akik szerint a saját testsúlyos, nappaliban végzett gyakorlatok semmit nem érnek az alakformálás és a fogyás szempontjából, a helyzet azért nem ennyire egyszerű. A lényeg a rendszeresség, na meg persze az sem mindegy, hogy milyen típusú edzést választ az ember. Ha a fogyás és a szálkásodás, izmosodás a cél, érdemes olyan videókat keresni, amelyek tényleg látványos eredménnyel szolgálnak anélkül, hogy kimozdulnál otthonról.

Ez a 25 perces teljes testre ható HIIT-gyakorlatsor például alaposan átmozgatja az izomzatot, beindítja a zsírégetést és segít leadni a pluszkilókat. Ha rendszeresen csinálod, látványosan feszesíti az alakot, és nyárra még a kényesebb területek is sokkal szálkásabbak, tónusosabbak lesznek majd.

 

Intervallumos edzés otthon: tényleg olyan hatékony?

Az intervallumos edzés igazi jolly joker, ha munka előtt vagy után már nem igazán visz rá a lélek, hogy kimozdulj otthonról, de szeretnél leadni néhány kilót és formálni az alakodat. A HIIT-gyakorlatsorokkal valóban kihozhatod magadból a maximumot, hiszen a feladatok felépítése éppen azt célozza, hogy minden egyes mozdulatot a lehető legnagyobb erőbefektetéssel csinálj végig. Az intervallumos tornák egyszerre formálnak, feszesítenek és beindítják a zsírégetést, miközben az izomzatot is alaposan megdolgoztatják.

A HIIT lényege, hogy magas, illetve alacsony intenzitású szakaszok váltják egymást. Ez azért előnyös, mert a feladatokat maximális energiával tudod végigcsinálni, a pihenőidő alatt pedig újra erőt gyűjthetsz a következő gyakorlathoz. A kevésbé intenzív szakaszokban a pulzus valamennyire visszaesik, így nagyobb energialöketre és teljesítményre lesz szükséged ahhoz, hogy újabb dinamikusabb szakaszba lépj. Ilyenkor a szervezet oxigénigénye megnő, az oxigén fokozottabb áramlása pedig serkenti a zsírégetést. Bár sokan azt gondolják, hogy minél inkább kapkodják a levegőt és kínozzák magukat, annál hatékonyabb lesz az edzés, ám a folyamat egyáltalán nem ilyen egyszerű. Meg kell találni egy ideális pulzustartományt, amelyben a szervezet zsírégető üzemmódba, nem pedig menekülő, raktározó üzemmódba kapcsol.

 

Amellett, hogy segít szabályozni a pulzust, a váltakozó intenzitás az anyagcserére éppúgy remek hatással van. A felborult anyagcsere-folyamatok gátat szabhatnak a fogyásnak és az alakformálásnak, a HIIT-edzések azonban segítenek visszabillenteni az emésztést és az anyagcserét a normál állapotba. Amellett, hogy a gyakorlatok elősegítik a fogyást, a már kidolgozott izomzatot nem hagyják elveszni, sokan éppen ezért választják ezt az edzéstípust.

Természetesen önmagában egy 25 perces edzéstől nem kell csodát várni, ám ha rendszeresen csinálod a feladatokat, hosszú távon abszolút látható lesz az eredménye. Ahhoz, hogy a pluszkilók megmoccanjanak, és centikben mérhető legyen a különbség, az étkezésre sem árt odafigyelni. Válassz egészséges alapanyagokat, vigyél be több rostot és vitamint, valamint fehérjét a kiegyensúlyozott izomépítéshez. A kalóriacsökkentett, tápanyagokban gazdag étrend nélkülözhetetlen a valódi, tartós átalakuláshoz. Ha nagyobb mértékű fogyás vagy izomépítés a cél, a HIIT-gyakorlatokat kombináld más típusú edzésekkel is.

A magas intenzitású, intervallumos edzéstípusok nem csak az izmok, hanem a szív- és és érrendszer számára is nagyobb mértékű terhelést jelentenek, ezért nagyobb túlsúly vagy szervi, egészségügyi probléma esetén ajánlott kikérni szakértő, orvos véleményét, hogy milyen mozgásformára eshet a választás.

Kiemelt kép és cikkfotó: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés