Bár ezek a gyakorlatok nem a zsírt célozzák meg, meleg szívvel ajánljuk bármilyen zsírégető testmozgás mellé, hiszen attól, hogy kardiózol, a puha hasfal még puha marad, vagyis a kontúrok nem ugranak vissza egyhamar a párnás rész ledolgozása után. Az izmok fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy feszesebb, tónusosabb legyen ez a terület, de ezt nem csak edzőteremben teheted meg. Otthon, a falnál végezve elképesztően hatékony lehet a hasizomedzés!

hirdetés

Általában tavasszal szoktunk meglepődni azon, hogy mi lett a hasunkból a tél folyamán, ám a rafináltabbak már télen elkezdenek rákészülni a jövő nyári szezon első bikinipróbájára, hogy még a próbafülke torzító tükre és kíméletlen világítása se ingathassa meg az önbizalmukat.

Bár igazság szerint nem csak a magabiztosság balzsamozására, illetve a test díszítésére való a hasizom, ezért funkcióját tekintve sem jó, ha elhanyagolva sorvadozik. Számos belső folyamatot befolyásol ugyanis, ha eltunyult, renyhe a hasfal.

 

Kezdve azzal, hogy a testtartásba is beleszól, az erős hasizmok ugyanis támaszt jelentenek a gerinc számára, egyes mozdulatok esetén nem hagyják, hogy túlzott terhelés érje a gerincoszlopot, illetőleg a törzs és a teljes test stabilitását szolgálják. Ugyanakkor a zsigeri szervek vérkeringése is javul, ha edzettebbek az őket védelmező izmok.

A gyomor sem tolul előre evés után, ha jól karbantartott ez az izomcsoport, de például az emésztésre éppúgy jó hatást gyakorol. Ha a hasizmok nem tartják megfelelő pozícióban a hasüregi szerveket, az anyagcsere működése is belassul. A belek mozgását szintén stimulálja a hasüregi nyomást megfelelően végző izomzat, ezáltal hatással van azon tápanyagok felszívódására, melyek a bélfalon keresztül hasznosulnak. Éppen ezért nem csak a bikini miatt fontos, hogy ez a terület feszes, tónusos és edzett legyen.

 

A hasizom-erősítő tréningek általában rövidebbek a teljes testet átmozgató, valamint a zsírgyaluló tornáknál, egyrészt, mert nem a zsírégetés a céljuk, hanem az izmok karbantartása és fejlesztése, másrészt, mert pár perc leforgása alatt is sok feladatot el lehet végezni.

Az erősítés hatékonysága leginkább a gyakorlatok helyes kivitelezésén, valamint a terhelési fokozaton múlik. A hasizomedzés ráadásul nem annyira helyfüggő, és nem feltétlenül igényel ferde padot, vagy más egyéb eszközöket, akár otthon, egy polcmentes, szabad falnál is elvégezhető.

Hasizomedzés a falnál végezve: hatékony otthoni gyakorlatok

Készíts elő egy polifoamszőnyeget a fal elé, amin nem csúszkál, és nem dörzsölődik ki a hátad. Feküdj le szemben a fallal, támaszd oda a lábad a videóban látható pozícióban, majd kövesd a mozdulatsorokat.

 

Az első felvételen kezdők számára is jól kivitelezhető gyakorlatok kerülnek bemutatásra, melyek lassan, precízen végezhetők. A hátfájósok számára nem ez a legjobb módszer a hasizmok erősítésére, de egészséges gerinccel is fontos, hogy előbb bemelegítsd a tagjaidat. Itt a lábak is dolgoznak, ám a terhelés fókuszában a hasfal áll.

A második videóban már haladóbb szintű feladatok vannak, a kivitelezésükhöz az is fontos, hogy a karok erősek legyenek, ne remegjenek be a gyakorlatok elvégzésekor, máskülönben fejre eshetsz és sérülés lehet a vége. Ez a falnál végezhető hasizomedzés sokkal több izomcsoportot megdolgoztat, mint a fentebb bemutatott torna, a terhelés is erősebb fokozatú, pedig mindössze ötperces maga a gyakorlatsor.

 

Fontos, hogy kezdőként ne vállald túl magad, attól nem fognak gyorsabban feltűnni a tónusok, csak a sérülést kockáztatod. Az egészség- és a testsúlymegőrzés, illetve a fogyás szempontjából egyaránt javasolt, hogy a mindennapi testmozgás ne csak ebből a pár percnyi gyakorlatsorból álljon.

A hasizomedzés csupán kiegészítő torna, érdemes azonban a teljes testet átmozgatni a nap folyamán. A hatékonyság kulcsa a rendszeresség, illetve az étkezés. Ha az egészségtelen táplálkozási szokások nem változnak, a legkeményebb feladatok is hatástalanok lesznek. Nem mindig az időszakos diéta, sokkal inkább az életmódváltás a célravezető.

 

Kiemelt kép és cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés