A pár perces hasizom-erősítő gyakorlatok tulajdonképpen a mindent átmozgató, dinamikusabb mozgásformák kiegészítésére szolgálnak. Ahhoz, hogy megmoccanjon a zsírfelesleg, összetett edzésprogramra van szükség, ugyanakkor pusztán a fogyás következtében nem lesz feszesebb a felpuhult pocak, ezért szükséges néhány lokális feladatsor a látványosabb eredményért.

hirdetés

A hasizom tónusozásáért különféle gyakorlatok felelnek, melyek általában nem vesznek igénybe sok időt. Sokan alábecsülik ezeket a rapid tornákat, legfőképpen azért, mert különálló edzésként tekintenek rájuk.

A szakemberek azonban mindig kihangsúlyozzák, hogy a szálkásító, alakformáló mozgástípusokra az összetett edzésterv részeként kell tekinteni, hiszen önmagukban csak akkor működnek, ha nincs súlyfelesleg, amit le kellene dolgozni.

Viszont ebben az esetben sem elhanyagolható a teljes testet átmozgató, intenzívebb testmozgás, ami nemcsak a zsírcsökkenést, hanem a megfelelő vér- és nyirokkeringést, az erőnlétet, az energikusságot és az egészséget is szolgálja. Ilyenkor is dolgoznak az izmok, de a terhelés tulajdonképpen eloszlik, így egyes testrészek feszesítésére és tónusozására a lokális erősítő edzések a legalkalmasabbak.

Hasizom-erősítő gyakorlatok otthonra: ezeket variáld a laposabb, keményebb hasfalért

A legideálisabb, ha a kardió vagy aerob mozgástípusok mellett az említett lokális gyakorlatok is szerepelnek a programban. Feloszthatod úgy is, hogy a zsírégető, dinamikus tornákat külön napokon végzed, egy-egy miniedzést pedig a kritikus testtájak formálásának szentelsz. Ebben az esetben ugyanúgy szükséges bemelegítés, illetve levezetés és nyújtás, de még így sem vesz sok időt igénybe a teljes feladatsor.

 

Hasazás terén tíz perc is sokat számít, hiszen a hasizom-gyakorlatok többnyire ugyanazokat az izomcsoportokat dolgoztatják meg, ráadásul egészen más típusú erőkifejtést kell eszközölni, mint mondjuk egy aerob vagy kardiótornánál.

Persze, törekedni kell arra, hogy ne legyen egyoldalú és monoton a terhelés, így a haspréselésre épülő feladatokon túl más mozgástípusokban is gondolkodhatsz. Ahogy nő az állóképesség, érdemes növelni a feladatok ismétlésszámát, illetve áttérni a keményebb, mélyizmokat érintő edzésekre.

 

Ha nem vagy túl fitt formában, elsősorban állóképesség-javító testmozgást végezz, illetve fokozatosan iktasd be a mindennapokba a kezdők számára ajánlott lépegetős tornákat vagy a kardiózást. Ha már eljutottál egy edzettségi szintre, akkor sokkal hatékonyabban vághatsz bele az alakformálásba.

Bár a hasfalat erősítő edzések többsége meglehetősen statikus – mármint nem tartalmaz ugrálást, illetve intenzív, nagy lendületet igénylő feladatokat – ám ettől még nem olyan könnyű 8-10 percen keresztül bírni a strapát, valamint tökéletesen kivitelezni a gyakorlatokat.

Mind a négy minivideóban csak egy-egy szösszenetet láthatsz, ez viszont nem jelenti azt, hogy ennyiből állna a hasazás. Inspiráló felvételekről van szó, melyek azt mutatják be, hányféleképpen tónusozhatod a hasfaladat otthon.

A fenti videó öt gyakorlatot mutat be, amihez használhatsz súlyzókat vagy vizes palackokat is. Próbáld meg minimális pihenéssel, egymás után végezni a feladatokat, mindegyiket nagyjából 30-40 másodpercig, majd ismételd meg az etapokat két-három körön keresztül. Lassú, kitartott mozdulatokkal haladj, és kizárólag hasból dolgozz, ne hát- és derékizomból.

Szintén öt feladatot mutat be a következő videó. Ehhez a rapid edzéshez nem kell semmilyen eszköz, csak a kitartásod. Minden gyakorlatot nagyjából 40-50 másodpercig végezz, majd picit fújd ki magad, és jöhet a következő kör.

Otthoni karcsúsító és haslapító tornához ad remek tippeket ez a videó, mely különféle intenzitású etapokat mutat be. Ezeket szintén sokféleképpen variálhatod, a lényeg, hogy mindegyiket ismételd meg többször.

Jógahengerrel éppúgy remek hasizom-erősítő edzést végezhetsz. Támaszd meg a hátad a videóban látható módon, majd lassú mozdulatokkal dolgozz. Az eredményesség érdekében legalább két-három sorozatot csinálj végig az általad összeállított öt-tíz gyakorlatból.

Négy szuper, teljes törzset átmozgató feladatot találsz ebben a videóban. Az egész edzés három-négy körből áll, gyakorlatonként nagyjából 12-20 ismétléssel.

Ne feledd azonban, hogy a hasazás sohasem teljes értékű edzés, és nem az a célja, hogy maximálisan szétcsapd a törzsizmokat. Fontos a fokozatosság és a kíméletesség, ugyanakkor a rendszerességen alapszik az egész. A lapos has elsősorban a konyhában kezdődik, megfelelő étrend nélkül csak plusz-mínuszban játszol. Fontos, hogy a táplálkozásoddal az izommunka ugyanúgy támogatva legyen, koplalós diéták helyett inkább a hosszú távon fenntartható életmódváltásra törekedj.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás: