Ha már nagyon unod a planket, és úgy érzed, kicsírázol a lassú, monoton, kitartott erősítő gyakorlatoktól, ez a hasizomtorna garantáltan felráz majd! Megadja a kraftot ahhoz, hogy ne add fel a kitűzött célodat, a látványos hatása pedig segíteni fog abban, hogy túllendülj a holtpontokon.

hirdetés

A hasizmok erősítése nem a legörömtelibb testedzés, ráadásul ez a terület csak igen lassan kezd el tónusossá válni. Akkor is türelem és kitartás kell hozzá, ha elsősorban nem a kockahas elérése a cél, csupán feszesebbé szeretnéd tenni a plöttyedt részeket.

Bár a hasizmok fejlesztése mindenképp eredményt hoz, nem árt figyelembe venni, hogy amíg zsírréteg van az izomzat felett, nem lesz látványos gyümölcse az erőfeszítésnek. Előbb a párnás részt kell legyalulni: első lépésként étrendváltoztatással, második lépésként pedig intenzív testmozgással érdemes megtámogatni a kalóriadeficitet.

Megfelelő étrend mellett a zsírégető edzésektől fokozatosan apadni fog a has, viszont formátlan, alaktalan lesz. Ilyenkor jöhet a hasfalat feszesítő, tónusozó torna, ami nem feltétlenül a végtelenített felüléseket jelenti, sőt, sokkal hatékonyabb feladatok akadnak az edzők tarsolyában.

10 perc dinamikus hasizomtorna: rövid, de brutális

Elsőként muszáj leszögezni, hogy ez nem a derék- és hátfájósok tornája. Gerincbántalmakkal semmiképp sem szabad belevágni ezekbe a gyakorlatokba, mert komoly sérüléseket okozhatnak.

Ha hosszabb kihagyás után épp ma döntötted el, hogy újra ráállsz a hasazásra, érdemes először másfajta, könnyedebb tréninggel kezdened, mert hiába vagy elszánt, ha nem tudod tartani a tempót, vagy beletörik a bicskád egy-egy gyakorlatba, akkor sikerélmény hiányában könnyebben feladhatod az egészet. Márpedig nem ez a cél.

 

Csábító ugyan, hogy a videóban szereplő kockás hasú nő olyan lazasággal végzi a feladatokat, mintha csak körmöt reszelgetne a stégen, de a gyakorlatsort végigszenvedve azt kell, hogy mondjam, nem éppen az a lötyögős időtöltés, ami mellett kigondolja az ember, hogy mit fog főzni vacsorára.

Persze könnyebbséget jelent, hogy a gyilkos szakaszokat túlélve, egy-egy kellemesebb etap során nyomban megvigasztalódhatsz, vagy épp kipurcanva összeroskadhatsz a hetedik percben, ahogyan én tettem. Ám ne csüggedj, napról napra jobban fog menni a kőkemény hasizomtorna, sőt, sokkal olajozottabban kivitelezed majd a műveletsort, amikor már kellőképpen begyakorlod, és emlékezetből tudod, mi fog következni.

Dinamikus edzésről van szó, ami nem csak a feszesítést, hanem a zsírégetést éppúgy elősegíti, persze nem önmagában, muszáj más mozgásformát is választanod mellé. Kitartásodért cserébe viszont, hamar meghozza eredményét: ha kétnaponta elvégzed, nagyjából két hét után már láthatóan tónusosabb, feszesebb lesz a hasfal.

Ráadásul könnyű rákattanni, de nem csak a hatása miatt, hanem azért, mert nem az elcsépelt, legszokványosabb hasizom-erősítő gyakorlatokat variálja, melyek már az ember könyökén jönnek ki. Van egy-két izgalmas feladat, ami felrázza a monoton ismétléseket, így nem ül el a lelkesedés két-három nap után.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés