A puffadt, táskás szemek hátterében sok minden állhat, gyakran a vízháztartás vacakol picit, emiatt válik vizenyőssé az arc egy-egy területe. Amennyiben nem betegség áll a jelenség mögött, az életmódbeli változtatások, a mindennapi bőrápolást kiegészítő praktikák, valamint a különféle masszázsok és bőrkezelések sokat segíthetnek, hogy visszanyerd a vonásaidat.

hirdetés

A szervezet vízháztartása időnként felborul, ami gyakran a rohanó életstílusnak tudható be, vagyis nem áll mögötte szervi megbetegedés. Ettől függetlenül minden esetben ki kell vizsgálni a vízvisszatartás okát, hiszen számos olyan, láncreakcióra utaló tényező derülhet ki, ami már komolyabb bajt jelez. Az esetek többségében még idejében megelőzhető a probléma életmódbeli és táplálkozást érintő változtatásokkal.

 

A vízháztartásunk egyensúlya roppant érzékeny, szinte bármi félrebillentheti a mérleg nyelvét, beleértve a mozgásszegény életmódot, az egészségtelen étkezési szokásokat, a kialvatlanságot, valamint a nem megfelelő vízfogyasztást. A szövetek között megrekedt víz a bőrképre is jelentős hatást gyakorol, elsősorban azért, mert a nyirokkeringés lassulásával a folyadék zöme nem kerül be a nyirokáramba, ezáltal nem folynak át a tisztítókapukon, az úgynevezett nyirokcsomókon.

Így a különféle toxinok, salakanyagok, vagyis a szervezet számára haszontalan és káros dolgok tovább maradnak a testben, mint egyébként. A másik hatás, ami a bőrön, főként az arcon érzékelhető, hogy a sejtközi folyadék miatt a szemkörnyék felpuffad, a hámréteg vizenyőssé válik.

Az egész arc eldeformálódhat, ha a nyirokáramlásban zavar keletkezik, hiszen a felvizesedett bőrszövet kissé torzítja a vonásokat.

A Sophie Prana néven futó szépségblogger pár évvel ezelőtt még a puffadt, táskás szemek gyakori problémájával küzdött. Ez olyasvalami, ami már túlesik a bőrápolási rutin hatáskörén, avagy drasztikus változtatásokra volt szüksége, hogy ismét kiegyensúlyozottan működjön a teste kívül-belül.

Bár a bőrünk a felszínen van, de mindenre reagál, ami odabent történik, és ha felborul egy-egy folyamat, az a legtöbb esetben látványos hatást gyakorol a megjelenésére. Amennyiben kizárható a szervi elégtelenség, betegség, az alábbi praktikák segíthetnek helyrebillenteni a belső és külső egyensúlyt, és megszüntetni a vizesedést.

Hasznos tippek, melyek segíthetnek megszüntetni a puffadt, táskás szemek problémáját

A szemek körüli táskák többféle okból kialakulhatnak. Egyik ilyen, amikor a szemkörnyéki izmok renyhévé válnak, így a szemek mögötti zsírszövet előreesik, kitüremkedik. Ezt a fajta elváltozást általában csak műtéti úton lehet helyreállítani.

A puffadt, vizenyős szemkörnyék egészen más, a hátterében a nyirokkeringés lassulása, a méreganyagok megrekedése, valamint a szervezet vízvisszatartása áll. Ha nem is gyorsan, azonnal, de ezen a problémán lehet segíteni, elsősorban életmódbeli változtatásokkal, másodsorban arcmasszázzsal és gondos bőrápolási szokások kialakításával.

Sophie képekkel dokumentálta arcának változását, amikor 2018-ban teljes körűen újragondolta a bőrvédelemről kialakított álláspontját. Megtapasztalta, hogy a bőr egészséges működése és szépsége a belső egyensúly függvénye, vagyis hiába kenegetjük magunkat professzionális hatóanyagokból álló kencékkel, ha odabent zavar keletkezett a gépezetben.

Elmondása szerint, míg az mindenki számára egyértelmű, hogy az autónkat karban kell tartani ahhoz, hogy zavartalanul működjön, a saját szervezetünkkel kapcsolatban nem így gondolkodunk. Hajtjuk magunkat, nem megfelelően étkezünk, olykor pont a legfőbb „üzemanyagoktól” vonjuk meg a testünket, az értékes, hasznos tápanyagoktól és a sejtek védelmét szolgáló antioxidánsoktól. Gyakran elmarad a pihenés, az újratöltődés, ezt pedig a bőrünk is megsínyli, hiszen a szervezet külső védelmi bástyájaként állja a sarat.

Méregtelenítést segítő növények:

A nyirokkeringés az egész szervezet számára fontos feladatot lát el, segít semlegesíteni, kivezetni a méreganyagokat. Lassulásával korábban megmutatkoznak a bőrön az öregedés jelei, zavar keletkezhet a sejtmegújulásban, regenerálódásban. Elsőként nem a ráncok, hanem a vizenyős arcszerkezet éppúgy felhívhatja rá a figyelmet. A puffadt, táskás, karikás szemek, a torzuló vonások egyértelmű jelei annak, hogy a salakanyagok megrekedtek.

A blogger elsőként csökkentette a kávéfogyasztását és áttért a tiszta étkezésre. Klorofillben gazdag zöld leveles növényekből, illetve zöldségekből és gyümölcsökből készült italokat fogyaszt, mellette csak vízzel oltja a szomját.

Megtanulta a nyirokdrenázs és a gua sha alapjait, és időszakosan méregtelenítést segítő kúrákkal igyekezett megszabadulni a testében felhalmozódott salakanyagoktól.

Hiperpigmentáció is kialakult nála, amelynek csökkentésére professzionális arckezeléseket vett igénybe. Rendszeressé tette a testmozgást az életében, olyan gyakorlatokat végzett, melyek elősegítik a vér-, az oxigén- és a nyirokáramlást a belső szervek között, az antioxidánsokat pedig a bőrápolási rutinjába is beültette.

Bár az eredmény csak fokozatosan, apránként, de láthatóan megmutatkozott, két évvel később már nyoma sem volt a korábbi bőrproblémáinak, és sokkal egészségesebb, üdébb, frissebb kinézettel bírt.

Posztjaiban egészséges receptek, hasznos tanácsok egyaránt fellelhetők, őszintén beszél arról, hogy a ragyogó bőrhöz vezető út az egészséges test és lélek kapcsolatában rejlik. Ha rossz a közérzeted, és valami nem stimmel odabent, a bőröd sem tud tiszta, teljes pompájában megmutatkozni, így nem tanácsos csak a külső ápolásra gondot fordítani. Bár az ugyanúgy fontos, ám a belső egyensúly nélkül kevésbé lesz hatékony.

Az arcon végezhető nyirokmasszázst, valamint a puffadt, táskás szemek ellen bevethető masszázstechnikákat úgyszintén bemutatja egy-egy videóban, és az olyan segédeszközök, mint az arcroller, a gua sha és másfajta, elektromos bőrkezelő kütyü alkalmazásához szintúgy remek tippeket ad.

Otthoni alkalmazásra kifejlesztett ózonterápiás készüléket, illetve masszírozó, bőrtisztító masinát használ, de ahhoz is tippet ad, hogyan lehet otthoni eszközökkel, például kanállal helyettesíteni a gépi masszázst.

Sophie bőre jelentősen megváltozott, a különbség szemmel látható, az út pedig, ami idáig elvezette, bárki számára segítséget jelenthet. Első körben azonban mindig érdemes szakemberhez fordulni, aki utánajár, mi okozza a visszatérő, zavaró bőrhibákat.

Az életmódváltás és a bőrápolás megreformálása, valamint a házi praktikák alkalmazása csak abban az esetben hozhat eredményt, amennyiben a szervi megbetegedés, elégtelenség kizárható.

Más esetben az adott betegséget kell kezelni, és az orvos javaslatát követve érdemes belevágni az életmódbeli változtatásoknak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés