A csicseriborsó nem csupán az íze miatt népszerű, a bőrre gyakorolt pozitív hatásai legalább annyira kedveltté teszik. Hatékonyan lassítja a ráncok kialakulását, belülről támogatja a fiatalság megőrzését.

hirdetés

Az vagy, amit megeszel. Valószínűleg ezt a mondást mindenki ismeri, de tényleg igaz lenne? Az a legtöbbek számára egyértelmű, hogy az egészségtelen, zsíros és cukorban gazdag ételek fogyasztásával a testalkat jelentősen átalakul, hiszen a felesleg kérdés nélkül rakódik le a kényes területeken. Arra már kevesebben gondolnak, hogy az elfogyasztott ételek nem csupán a testsúlyon és a kialakuló narancsbőrön keresztül üzennek. Az elfogyasztott táplálékok minőségét a bőrkép éppúgy tükrözi.

A csicseriborsó manapság talán egyre ismertebbé válik hazánkban is, sokan fogyasztják a mindennapokban, leginkább hummusz formájában. A jó hír, hogy aki szereti ezt a krémes, ízletes alapanyagot, egyúttal az öregedés folyamatát is lassítja, ugyanis a csicseriborsó számos olyan fontos tápanyagot tartalmaz, amelyeknek köszönhetően belülről tartja fiatalon a szervezetet, s ezáltal a megjelenést is. Az emésztésre gyakorolt hatásával ráadásul közvetetten is befolyásolja az arcbőr állapotát, rugalmasságának megőrzését.

 

Csicseriborsó hatása a bőrre, a bőröregedésre

Tápanyagokban, vitaminokban gazdag

A csicseriborsó igazi szuperélelmiszer, dúskál a fontos vitaminokban és ásványi anyagokban. A bőr számára nélkülözhetetlen összetevői, mint például az esszenciális zsírsavak, hatékonyan járulnak hozzá a ragyogó, fiatalos külső megőrzéséhez. Segítik a sejtek megerősödését, ezáltal a bőr ellenállóbbá válik a környezeti hatásokkal szemben. Márpedig a sejtromboló folyamatok az öregedést is durván felerősítik, így mindenképpen szükség van a hibátlanul, kiegyensúlyozottan működő rendszerre ahhoz, hogy a bőröregedés ne kapcsoljon turbó fokozatra. A benne található esszenciális zsírsavak továbbá hozzájárulnak a szervezet oxigénellátásának gördülékenységéhez, amely szintén nélkülözhetetlen a ráncok elleni csatában.

A zsírsavak mellett E-vitamint, B-vitaminokat, karotint és folsavat szintén tartalmaz, amelyek egytől egyig igazi élharcosai a sejtkárosodás, valamint a ráncosodás ellen vívott küzdelemnek. A csicseriborsó tehát igazi antioxidáns-bomba. A benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően belülről szépíti a bőrt, a szabad gyökök semlegesítésével pedig késlelteti a ráncok kialakulását.

Bizonyos mértékig a hormonháztartás egyensúlyáért is felel, noha a benne található fitoösztrogének azért korántsem olyan erősek, mint a petefészek által termelt ösztrogén. A fitoösztrogének olyan vegyületek, amelyek a szervezetben ösztrogénszerű tulajdonságokkal rendelkeznek, ahhoz hasonlóan viselkednek. Mivel hatásuk jóval gyengébb, a hormonális problémára a csicseriborsó nem nyújt megoldást. Ám tény, hogy képes támogatni a testet ösztrogénhiány esetén. A változókor például csúnya nyomokat hagyhat a bőrképen. Ilyenkor a csicseriborsó remek választás lehet a hámréteg regenerálására, megszépítésére, habár tény, hogy önmagában nem szünteti meg a problémákat.

 

Az emésztés fellendítésével is szépíti a bőrt

Habár a ráncokat, illetve a különböző bőrproblémákat a legtöbben nem kapcsolják össze az emésztés működésével, ha egy kis zavar támad a rendszerben, a bőr kapásból jelzi a problémát. Az egységes, ragyogó bőrképhez kiegyensúlyozott emésztésre van szükség, amiben a csicseriborsó sokat segíthet.

A bőröregedés nem csupán a külső hatásokra adott válaszként gyorsulhat fel. A hámréteg a kintről érkező sejtpusztító tényezők mellett a szervezet rosszul működő folyamatait éppúgy érzékeli. A letapadt salakanyagok, a felhalmozódott méreganyagok és az esetleges gyulladások bizony csúnya nyomokat hagynak az arcbőrön, hatással vannak a ráncok kialakulására is.

A rossz emésztés miatt gyengül a szervezet, s ezáltal a bőr védelmi mechanizmusa, a szabad gyökök pusztító hatása sokkal erőteljesebben érvényesül, azaz felgyorsul a bőröregedés. A csicseriborsó alaposan felrázza az ellustult anyagcserét, a benne található rostoknak köszönhetően fellendíti az emésztési folyamatokat, így segíti közvetetten a ráncok elleni küzdelmet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés