A szem alatti sötét karikák a legtöbb esetben ártalmatlan tünetek, ám cseppet sem esztétikusak. Nyúzottá, fáradttá teszik a kinézetet, és sokkal öregebbnek tűnik tőlük az arc. Az alapozók, korrektorok csupán elfedik a problémát, de nem szüntetik meg. Az igazán makacs foltokkal pedig gyakran a legdrágább kozmetikum sem tud csodát tenni. Ezért elsőként az a legfontosabb, hogy kiderítsd, hogy mi okozza.

hirdetés

A szem alatti sötét karikák, táskák sok nőnek megkeserítik a mindennapjait. Legtöbbször nem állnak komoly egészségügyi okok a háttérben, esztétikailag azonban igencsak zavaróak. A bőrön átütő foltok sokkal öregebbnek mutatják a kinézetet, nyúzottabbnak tűnik tőlük a küllem, így az egész megjelenést lerontják.

Bizonyos esetekben már a smink sem képes csodát tenni, és nem is jó megoldás. Hiszen a szépségápolás egyik alappillére, hogy nem csupán elkendőzni kell a bőrproblémákat, hanem mindig meg kell keresni a kiváltó okokat. A szakemberek is ezt javasolják, hiszen így hatékonyabban lehet küzdeni a bosszantó szemkörnyéki karikák, sötét foltok ellen.

A sötét karikákat rengeteg dolog okozhatja, előfordulhat, hogy szimplán genetikai adottságok húzódnak meg a hátterében. A táskák esetében ez úgyszintén előfordulhat, ilyen esetekben az sem kizárt, hogy műtéti beavatkozással lehet csak eltüntetni őket. Ám gyakran ettől sokkal banálisabb, egészen hétköznapi okok miatt alakulnak ki a nem kívánatos tünetek, melyeket egyszerű életmódbeli változtatásokkal ki lehet küszöbölni.

Megszüntethetők a szem alatti sötét karikák, ha ezekre odafigyelsz

A probléma forrását érdemes felderíteni, mivel így nagyobb eséllyel tüntethetők el a karikák. Ezt semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert enélkül még a legjobb csodaszer sem működik. Számtalan tényező járul hozzá a szem alatti sötét karikák kialakulásához, ezért az a legjobb, ha mindet megismerjük. A bőrápolás ugyanis összetett dolog, hatásossága az életmódbeli szokásokon is múlik, vagyis elsőként belül kell rendbe tenni az egyensúlyt.

Kevés vízfogyasztás

Az arcbőr rugalmasságához, feszességéhez és teltségéhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék. Ennek a hiánya okozhat sötét karikákat, ezért elsőként jó megoldás lehet, ha 2-3 liter vizet megiszol naponta. A testsúlytól, valamint a napi fizikai terheléstől is függ, hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége.

A túlzásba vitt vízfogyasztás sem jó, sőt, akár veszélyes is lehet, ugyanis felborítja a szervezet elektrolitszintjét. Vízvisszatartás alakulhat ki, a szövetek között rekedt folyadéktól pedig a végtagok megduzzadhatnak, sőt a szemek környékén is puffadt táskák alakulhatnak ki.

Előfordulhat, hogy megfelelő mennyiségű vizet iszol, mégis rendszeresek a sötét karikák. Ebben az esetben nézd meg, hogy mennyi kávét, teát fogyasztasz naponta. Ezek az italok vízhajtó hatásúak, ilyenkor a folyadékpótlás kiemelten fontos.

Kevés alvás

A sötét karikákat gyakran a nem kielégítő alvás okozza. Ez sok nőt érint, és szerencsére viszonylag könnyű orvosolni. Ha éjszakai álmatlanságban szenvedsz, akkor jó megoldás lehet a tudatos pihenőidő kialakítása. Este már ne nézz televíziót, ne használd az okoseszközeidet. Ezek sokszor megzavarhatják az alvásciklust, így a hatásukra fáradtan, kimerülten ébredhetsz. A rendszerességgel ezt kiküszöbölheted.

Szemfáradtság

A nap folyamán a legtöbb nő rengeteget nézi a monitort vagy az okostelefon képernyőjét. Ez a tevékenység megviseli a szemet a mindennapok során, pláne akkor, ha esetleg gyengébb a látás. A látásfókusz erőltetése úgyszintén előidézhet sötét karikákat, mivel az erek erősebben rajzolódnak ki a szem alatti területen. Ebben az esetben érdemes felkeresni egy szemészt, hiszen ez a látás szempontjából is fontos.

Allergia, bőrérzékenység

A szezonális allergia okozhat sötét karikákat, éppúgy, ahogyan a különféle hatóanyagok. A szemek környékén található bőr kiemelten érzékeny, ezért könnyen előfordulhat, hogy valamelyik kozmetikum miatt jelentkeznek rendszeresen a sötét karikák vagy táskák.

Gyulladásos bőrbetegség után úgyszintén előfordulhat, hogy megjelennek a sötét foltok, ezért mindenképpen szükséges egy bőrgyógyászt felkeresni a panaszokkal.

Öregszik a bőr

Az évek múlásával a bőr kollagéntermelése folyamatosan csökken. Kevesebb elasztin található benne, így már nem is lesz olyan feszes, mint a húszas évek közepén. A szem alatt található bőr különösen érzékeny, mivel nincs zsírszövetekkel kipárnázva, hamarabb csökken a térfogata, ami a sötét karikák megjelenéséhez vezethet. A vékonyabb bőrfelületen már jobban láthatóvá válnak a szem alatti hajszálerek, ezért az életkor előrehaladtával sötétebbnek hathat ez a terület.

Ezt a problémát csakis töltéssel lehet orvosolni. Ilyenkor töltőanyaggal pótolják az elvesztett kollagént, elasztint, így újra feszes, telt hatást kelt a szem alatti terület.

Egészségügyi okok

A sötét foltok bizonyos esetekben valamilyen hiánybetegségre utalnak. Ilyen lehet például a vashiányos vérszegénység, a vitaminhiány, ám az emésztőrendszeri panaszok is okozhatnak szem alatti karikákat. Ebben az esetben szükséges szakemberrel felvenni a kapcsolatot, hiszen a bevált házi praktikák alkalmazása és a megemelt vízfogyasztás ilyenkor már nem segít.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés