A bőröregedés látható jelei gyakran a szemkörnyéki területen mutatkoznak meg legkorábban, idővel pedig a kezdeti finom ráncocskákon túl a szemhéj petyhüdtsége, megereszkedése is felboríthatja az arc harmóniáját. Ez persze nagyban függ az elernyedt, kinyúlt bőr mértékétől, illetve attól, hogy az elmászó vonalak szomorúvá, szigorúvá teszik-e a mimikát. A szemhéjplasztika sokak számára segíthet, teljesen átalakítja a megjelenést, de a látásromlás megelőzésére éppúgy bevethető.

hirdetés

Mikor szükséges a szemhéjplasztika?

A plasztika szó hallattán a legtöbbeknek kapásból az átalakítással járó esztétikai műtétek ugranak be elsőként. Pedig ez a fajta sebészeti ágazat sokkal szélesebb körű ennél, hiszen a finomabb szépészeti beavatkozásoktól kezdve a helyreállító, korrekciós műtéteken át, egészen az átformáló, vagy implantátumokkal történő nagyobbító eljárásokig terjed. A felsorolás ráadásul így sem teljes, hiszen a különböző típusú eljárásoknak is számos változata, választéka van.

 

Bár ma már a fiatal korosztályok között is egyre inkább népszerűek a kisebb esztétikai korrekciók, többségében még mindig az öregedés jeleit finomító, helyreállító beavatkozások tarolnak. Az efféle műtétek között is akadnak kisebb igazítások, illetve nagyobb területet érintő átalakítások. A szemhéjplasztika az egyik leggyakrabban választott korrekciós eljárás a mellformáló műtétek és a zsírleszívás után.

A szemhéjműtét ritkán esedékes 35-40 éves kor alatt, a környező finom ráncok, szarkalábak eltüntetésére ugyanis elegendő lehet egy non invazív típusú, lézeres vagy egyéb, bőrmegújító kezelést bevetni, a plasztika már csak akkor jöhet szóba, ha a bőr jelentősen meglazult, kinyúlt, és egyfajta redőző felesleg jött létre.

Az öregedés senkit nem kímél, s noha a genetika és az életmód jelentősen befolyásolja az ütemét és a mértékét, előbb-utóbb mindenkin jelentkeznek a korral járó mimikai ráncok és egyéb jelek. A bőr idővel veszít rugalmasságából, elkezd megereszkedni, az arcon megjelenő ráncok egyre mélyülnek, az elfolyó kontúrok pedig jelentősen átformálják az arc karakterét. Az eredeti vonások visszaállítására több invazív plasztikai lehetőség van, némelyik opció csupán tűvel végzett eljárást takar, míg más esetekben szikével történő korrekcióra van szükség. Bár a szemhéjplasztika kisebb beavatkozás, látványos fiatalító hatás érhető el vele, hiszen tágra nyitja, kifejezőbbé teszi a tekintetet.

 

A szemhéj területe igencsak kényes, az öregedés következtében a bőr lefittyenhet, látványosan megereszkedhet. Ez hatással van a tekintet vonzó erejére, a megjelenés abszolút megváltozik a hámréteg tónusvesztésének következtében. Sokakat csupán a sminkelésben zavar a lelógó szemhéj, míg mások azt sérelmezik, hogy ezáltal szomorúnak tűnik az arckifejezésük, de vannak olyanok is, akiknél látásromlást idéz elő a kinyúlt bőrfelesleg.

A szemhéjplasztika nem csupán esztétikai okokból választható. Tény, hogy a feszes bőrterület fiatalos megjelenést kölcsönöz, de előfordulhat, hogy egészségügyi célzattal szükséges elvégezni a műtétet. Sokan rendellenesen mozgatják a szemüket a megereszkedett bőrréteg miatt, ami fokozott terhelést jelent a szemek számára. Ez abszolút problémás, hiszen a külső szemzugoknál lelógó bőr zavarhatja a periférikus látást, ami látásromláshoz vezethet. Ennélfogva előfordulhat, hogy maga az orvos javasolja a beavatkozást.

 

Milyen típusai vannak?

A szemhéjplasztikának több típusa van, noha a nők nagyobb része automatikusan a felső szemhéj felvarrására asszociál a műtét hallatán. A plasztikai beavatkozásnak valóban ez az egyik verziója. Ebben az esetben a hozzáértő orvosok a felesleges bőrmennyiséget távolítják el a felső területről. Előfordulhat, hogy a szemöldök is érintett lesz a folyamatban, ugyanis van, hogy ez a lépés nélkülözhetetlen a nyitott, üde tekintetet eredményező átalakuláshoz. A szemöldök megemelését azonban külön műtét során végzik el.

Alsó szemhéjplasztikára akkor van szükség, ha a szemek alatti táskák, lelógó tasakok megszüntetése a cél. A szemkörnyéken vékony a bőr, nincs jelentős szírszövet, emiatt a bőr hamarabb elveszíti rugalmasságát, könnyebben kiszárad és ráncosodik. A táskás szem genetikai eredetű adottság is lehet, ugyanakkor az öregedés következtében is előfordul, hogy a szemgolyót környező zsírréteg előreesik, ezáltal kis zsírtasakok, táskák keletkeznek. Ebben az esetben nem távolítanak el túlzottan sok bőrt, ugyanis a feszülő, merev hatás még kényelmetlenebb lehet, mint a lefittyenő, zsírral telt bőrfelesleg. Általában a szemek alatt mélyülő árkot is feltöltik, így a plasztikai beavatkozás után valóban látványos lesz a különbség.

Hogyan zajlik az eljárás?

Még mielőtt műtétre kerülne a sor, egy alapos konzultációra van szükség. Ilyenkor a választott orvos felméri a szemhéjak állapotát, illetve tájékoztatja az illetőt az eljárás menetéről. A plasztikai beavatkozás előtt több vizsgálatra is szükség van, ugyanis ez nem egy szimpla kozmetikai eljárás, így sokkal széleskörűbb vizsgálódás előzi meg a procedúrát. Az is nagyon fontos, hogy milyen esetleges betegségek állnak fenn a páciens esetében, ahogy a rendszeresen szedett gyógyszerekről is tájékoztatni kell a műtétet végző orvost.

Amennyiben nem történik más plasztikai beavatkozás az arcon, a beavatkozás nem igényel altatást, a sebészek helyi érzéstelenítéssel dolgoznak. Nem ejtenek túlzottan nagy vágásokat, nem kell tartani attól, hogy a hegek a műtét után megmaradnak. A műtét problémától függően 1-2 óra alatt lezajlik, s csupán pár lépésből áll. Akár felső, akár alsó szemhéjplasztikáról van szó, a vágásokat varrattal zárják le, amelyeket pár nappal a beavatkozás után távolítanak majd el.

Természetesen a hibalehetőség a szemhéjplasztika esetében is adott, ám az egyértelműen kijelenthető, hogy általában szövődmények és mellékhatások nélkül zajlik a műtét. Az eljárás után ödéma alakulhat ki, amely borogatással könnyedén orvosolható, hamar lelohad.

 

Mi történik a beavatkozás után?

A plasztikai eljárás után ritkán fordul elő szövődmény vagy mellékhatás, éppen ezért csak indokolt esetben van szükség kórházi tartózkodásra. A legtöbben otthon lábadoznak, s mivel csupán kis méretű vágásokról van szó, a heg viszonylag gyorsan gyógyul. Amennyiben nem felszívódó varratot alkalmaztak, pár nap után vissza kell térni varratszedésre, addig mindenképpen célszerű megteremteni a lehető legnyugodtabb környezetet a gyógyulás érdekében.

Előfordulhat kisebb vérzés, váladékozás, azonban a legtöbb esetben csupán viszketés, enyhe duzzanat, esetleg fokozott könnyezés jelentkezik. Nem kell tartani látászavar kialakulásától, homályos látás ritkán fordul elő, s a legtöbb esetben már pár órával a műtét után magától elmúlik.

A hegek nagyon vékonyak, pár hét után szabad szemmel alig láthatók. A varratszedés alkalmával kontrollra is sor kerül, amelyet utána akár több alkalommal is megismételhet az orvos. A végleges állapot több hét elteltével lesz látható. Az eredmény tartóssága években mérhető, akár 8-10 év is lehet, ez azonban egyénenként változó. Az életmód, a genetika, az öregedés üteme, valamint a bőr állapota egyaránt befolyásolja, hogy mikor van szükség újabb beavatkozásra.

A szemhéjplasztika árai a műtendő területtől, valamint klinikától függően egészen eltérőek lehetnek, ám az összegek nagyjából 350-600 ezer forint között mozognak. Ez a keret külön az alsó vagy a felső szemhéjplasztikára értendő. Előfordul, hogy mindkét terület korrigálására szükség van, ilyenkor 700 ezer forinttól akár egészen 1 millió forintig terjedő összeggel kell számolni, orvostól, klinikától függően.

Amennyiben szemészorvos által megállapításra kerül, hogy a megereszkedett, lelógó szemhéj negatívan befolyásolja a látás minőségét, a korrekciós beavatkozásra tb-támogatás kérhető. Ha teljesen akadályozza a látást a bőrfelesleg, akkor ingyen elvégzik a rekonstrukciós műtétet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés