Bár az, hogy feszes vagy inkább megereszkedett a szemhéj, sokszor a genetikán múlik, minimálisan lehet tenni a fellazult, petyhüdt területek ellen házi megoldásokkal is. Az idő múlásával mindenkinek szembe kell néznie a bőr rugalmatlanságával, az öregedés bőrtünetei ugyanis legkorábban a szemkörnyéki területeken jelentkeznek. A megelőzés legalább annyira hasznos lehet, mint az intervenció, így már a korai életszakaszban érdemes bevetni pár könnyű, ám annál hasznosabb praktikát.

hirdetés

A szemhéjak megereszkedése mögött leginkább a genetika, valamint az öregedés folyamata áll. Egyesek már igen korán megtapasztalják a leficcenő bőrréteggel járó kellemetlenségeket, míg mások csupán a ráncok erőteljes, látványos megjelenésekor veszik észre a változást. Ahogy a bőr veszít rugalmasságából, és az arcon megjelennek a barázdák, úgy a szemhéjakat sem kíméli az idő múlása.

Nagyon fontos a megelőzés, hiszen bár megállítani nem lehet a bőröregedést, a folyamat lassítható. Éppen ezért bármely korosztály számára érdemes bevetni ezeket a házi praktikákat. Visszafeszesíteni aligha lehet a már csüngő bőrréteget, ám a szintfenntartásban, a további ereszkedés megelőzésében remek szolgálatot tesznek.

Sminkelés előtt mindenképp érdemes alkalmazni a legszimpatikusabb praktikát, hiszen frissebbé, feszesebbé teszik a szemkörnyéki területeket. A különböző kencék, csodaszerek enyhébb változást idéznek elő, míg az arctornák jelentősen javíthatják a petyhüdt területek állapotát, valamint a lelógó szemhéjak rugalmasságát.

Házi praktikák, ha már nem olyan feszes a szemhéj

Teafilter

Két alaposan kiáztatott teafiltert helyezz a hűtőbe 20-30 percre, majd ha jól áthűlt, tedd a szemhéjakra őket. Pihentesd 10-15 percen keresztül, és máris érezni fogod a frissítő hatást. A teafilteres borogatás nem szünteti meg a lelógó szemhéj problémáját, azonban garantáltan nyitottabb, üdébb tekintetet kölcsönöz. Sminkelés előtt, reggelente érdemes bevetni ezt a könnyű praktikát. Fokozhatja a hatást a kamillás verzió, hiszen a gyógynövény gyulladáscsökkentő, nyugtató hatásának köszönhetően jelentősen javítja a fáradt, lestrapált szemek állapotát.

Szemhéjtorna

Mind megelőzésképp, mind pedig a már megereszkedett szemhéjak esetén érdemes alkalmazni egy, a területre fókuszáló tornát. Naponta tíz perc elegendő ahhoz, hogy az izmok alapos átmozgatása jelentősen lassítsa az öregedési folyamatot, valamint megállítsa a további tónusvesztést.

Hűvös borogatás

Bár a jeges borogatás vagy a lehűtött kanál csodákra képes, ha fáradt, duzzadt szemekről van szó, a petyhüdt területek feszesítésére nem feltétlenül alkalmas. A vérkeringés fokozását kevésbé drasztikus módszerrel is elérheted. A hideg-meleg arcmosás, vagy a hűvös borogatás elősegíti a sejtek anyagcsere-folyamatainak megfelelő működését is. Előbb meleg, de nem forró vízzel lögyböld át az arcod, majd hideg, de nem jéghideg öblögetéssel fejezd be a műveletet.

Ez az egyszerű módszer és a hűvös borogatás fokozza a szövetek rugalmasságát. A nap végén, amikor lemosod a sminket, vagy reggelente, az arcmosás után tegyél fel egy hűvös gélmaszkot a szemkörnyékedre, esetleg egy hideg vízbe mártott ronggyal borogasd a szemek körüli területet.

 

Homlokizomzat feszesítése

A homlok izomzatának hatalmas befolyása van a szemkörnyéki területek feszességére. Ha felfelé húzod a homlokizmokat, megemelkedik a szemöldök, ezzel együtt pedig a szemhéjak is feszesebbé válnak. Éppen ezért érdemes rendszeresen edzeni a felső izomcsoportokat, így elősegítve a petyhüdt szemhéjak további ereszkedését. Az arcjóga is nagy segítségedre lehet ebben, de egy könnyed masszázst éppúgy bevethetsz a cél érdekében.

Masszázs

A szemkörnyéki területek masszírozása igencsak hatékonyan küzd a szarkalábak, valamint a szemhéjak megereszkedése ellen. A mikrokeringés felpezsdítésével javul a sejtek anyagcseréje, így a ráncok kialakulása jelentősen lelassul. Bár a már petyhüdt, fellazult szemhéj nem lesz újra feszes, az izmok alapos átmozgatásával a tekintet nyitottabbá válik, a megjelenés frissebbnek, üdébbnek hat majd.

Kencék

A boltok polcain számos szemránc elleni, valamint kifejezetten szemhéjakra ajánlott kencével lehet találkozni. Ezek a krémek valóban beválhatnak, a megfelelő hatóanyagok sokat tehetnek azért, hogy a redőzött bőrréteg valamelyest visszanyerje tartását. Elsősorban hidratálással igyekeznek fenntartani a bőr rugalmasságát, ám egyes összetevők vitaminokkal, antioxidánsokkal lépnek fel a szemhéjak további megereszkedése ellen.

Abban az esetben, ha már a látásba is bezavar a ficegő bőrréteg, a látásromlás megelőzésének érdekében érdemes szemhéjplasztikához folyamodni. A sebészi korrigálás során eltávolítják a felesleges, megereszkedett részeket, helyreállítják az elfolyt kontúrokat. Ennek következtében nem csupán a szemek szabadulnak fel a terhelés alól, de a megjelenés is sokkal üdébbé, fiatalosabbá válik. Az ilyen mértékű megereszkedés ellen házi praktikákkal nemigen lehet tenni, mindenképp egy szakértő orvos felkeresése javasolt.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés