A szem alatti táskák hatékony ellenszere lehet a rendszeres arcjóga, ami segíti a szemkörnyéki vér- és nyirokkeringést, csökkenti a fáradtság tüneteit, és elősegíti az alsó szemhéj szövetei között megrekedt víz távozását. A tekintet frissességére, illetve a bőr méregtelenítő folyamataira szintén jó hatással van ez a rövid gyakorlatsor.

hirdetés

Mitől alakulnak ki a szem alatti táskák?

A szem alatti táskák alkati adottságként is megjelenhetnek, de sokaknál egy-egy fáradtabb időszakban jellemző a kialakulásuk, az arcjóga pedig leginkább az utóbbi esetében segíthet, de a genetikai eredetű, illetve az öregedés következtében létrejött puffadt zsírpárnácskák is finomíthatók ezzel a technikával.

A szemárok körül, főként az alsó szemhéj alatti részen meglehetősen vékony bőrréteg található, ami szinte alig tartalmaz zsírszövetet, ezáltal sokkal védtelenebb a külső káros hatásokkal szemben. Ezért van az, hogy a szemkörnyék könnyebben kiszárad, ráncosodik, mint az arc többi területe. A genetikai eredetű szem alatti duzzanat más okból jön létre, mint az életmód okozta vízfelgyülemlés.

 

Alkati adottság is lehet, hogy a szemek viszonylag mélyen ülnek, körülöttük pedig feltűnőbb árok húzódik, ilyenkor a szemüregi zsír könnyebben előretolódik, ezáltal láthatóbb lesz. Bár az alsó szemhéj alatt nem sok zsír van, a szem körül puha zsírpárna helyezkedik el az üregben, mint egy védelmező bélés. Mivel az öregedés során a környező izmok elfáradnak, veszítenek tartóerejükből, a szemüregi zsír előretüremkedik, ez okozza a táskákat.

Ám az alsó szemhéj puffadását nemcsak az előreeső zsír, hanem a felgyülemlett folyadék is okozhatja. Ez a probléma gyakoribb, szinte mindenkinél jelentkezik egy-egy stresszesebb, fáradtabb időszakban.

A pangó sejtközi víz is okozhatja a duzzanatot

A szemkörnyék bőrfelületét rengeteg vékonyka ér hálózza be, sőt, nyirokerek is találhatók a területen. Ha kevés vizet, ellenben túl sok kávét fogyasztasz, túlzásba esel a sós ételekkel, esetleg még egy kiadós alváshiányt is sikerül összehoznod, a nyirokkeringés a szemkörnyéki területen is lassulni fog. Bár nem csak az arcot érinti az enyhe kiszáradás, de ott produkálja a bőr a legfeltűnőbb tüneteket.

A sejtközi folyadék áramlása megreked, a nyirokfolyadék lényegesen lassabban kering, így a nyirokcsomók tisztító munkája is döcögősebb lesz. A vizenyős szemhéj valószínűleg sokaknak ismerős, nemcsak a fáradtság, hanem például a túlzásba vitt alkoholfogyasztás is okozhatja. Az, aki hajlamos a vizesedésre, többször tapasztalhatja, hogy a nem megfelelő alvópóz is kiválthat vízvisszatartást a szemkörnyéken, így a szem alatti táskák látványosabbak.

 

Az állandóan ödémás szemhéjak azonban nemcsak az életmódról, hanem a háttérben meghúzódó betegségekről úgyszintén árulkodhatnak. A szív és a vesék elégtelen működésére ugyanúgy utalhat a pangó szövetközi folyadék, ezért, ha ok nélkül, szinte folyamatosan fennáll nálad a szem alatti táskák problémája, érdemes átfogó vizsgálatot kérned.

Nem kell azonban megijedni, hiszen banális okok szintén kiválthatják a panaszokat. Ha szinte mindennapos nálad, hogy nagyon kevés folyadékot fogyasztasz, vagy víz helyett cukros üdítőket iszol, előbb-utóbb jelentkezni fognak a táskás szem tünetei.

Arcjóga szem alatti táskák ellen: hatékony, gyors, és nem kerül semmibe

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy amiért nem fizetünk, az fabatkát sem ér, de az arcjóga például még a szuper krémeknél is hatékonyabban lép fel a szem alatti táskák ellen. Sőt, felerősíti a szemkörnyéki kencék, szérumok, balzsamok hatását, hiszen felpezsdíti a vérkeringést, ezáltal a sejtek több oxigénhez és tápanyaghoz jutnak hozzá.

 

A nyirokáramlást szintén fellendíti, így serkenti a bőr természetes méregtelenítő folyamatait. Az üde szemkörnyékhez a szemkörnyéki izmok, kötőszövetek rugalmassága is hozzájárul, ami szintén fejleszthető a szemek területére fókuszáló arcjógával. Ellazítja a rostokat, ennek hatására jobban el tudják látni funkciójukat, ami a bőr feszességét szintén pozitívan befolyásolja. A kisebb szarkalábak, felületi barázdák elegyengetésére is alkalmas ez a módszer.

 

Jasmine Tella arcjóga-specialista és szépségtanácsadó naponta alkalmazza és tanítja ezeket a technikákat, melyek hatékonyságát ő maga is tükrözi, hiszen 49 évesen rendkívül friss, üde arcbőrrel rendelkezik. Az öregedés folyamatait és a genetikai eredetű adottságokat nyilván nem lehet felülírni arcjógával, viszont a ráncok finomítására, kialakulásuk lassítására, valamint a fáradtság nyomainak csökkentésére tökéletesen alkalmas. Kövesd a videóban látott lépéseket, és ha nem is napi, legalább heti rendszerességgel végezd el a teljes műveletet. A bőröd meghálálja majd a gondoskodást!

 

Kiemelt kép: Getty Images.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés